Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość żAAAbAAA

Czy od samego początku ciąży należy jeść więcej o 300kcal dziennie?

Polecane posty

Gość żAAAbAAA

Wiem, że tyle właśnie wystarczy jeść więcej w ciąży, ale czy od samego początku? W poprzedniej ciąży przytyłam 20 kg i nie mam zamiaru ponownie przybrać aż tyle. Jednak tak samo czuję głód i ssanie w żołądku jak wtedy...:O

jedz tyle ile możesz, ja przy pierwszej ciązy przytyłam 20kg i zaraz po urodzeniu te 20 kg straciłam:( teraz jestem w drugiej ciąży 12tydzien i zamiast przytyć to chudne a to wszystko przez wymioty, które potrafią trzymać mnie nawet cały dzień. Mam nadzieje ze to przejdzie i przytyje, bo bardzo bym chciała.

Gość żAAAbAAA
No ale przez to, że byłam głodna i jadłam (w dzień i w nocy zresztą też), to tak przytyłam, a nie chcę tak znowu. Nawet lekarka zwróciła mi uwagę, że za szybko przybieram na wadze, bo właśnie na początku (pierwszy semestr) przytyłam tak bardzo dużo, a przecież na początku właściwie wcale nie przybiera się.

Na pewno nie powinnaś się głodzić, ale najważniejsze aby jeść maksymalnie racjonalnie - czyli jak najmniej pustych kalorii (słodycze, czipsy, przekąski itp). Powinno się jeść często a małe porcje - np. pięć posiłków dziennie, ale małych. Warto też przeglądnąć dotychczasowe menu i pozmieniać np. chleb pszenny na żytni, bo dłużej się energia z niego uwalnia i zdrowszy. Jeść mało produktów o wysokim indeksie glikemicznym (czyli szybko wchłanialne, a zmienić je na takie z cukrami złożonymi) - czyli powinno się unikać kukurydzy, ziemniaków, winogron, białej mąki, białego ryżu itp. Trudno w kilku słowach napisać o zdrowym żywieniu, ale poszukaj w internecie przykładowych diet - nie chodzi o diety odchudzające oczywiście:)

żAAAbAAA ja poprostu Ci zazdroszczę, nie wiem czemu niektóre kobiety w ciąży boją sie tego tycia, mi sie marzy 20kg więcej!!!

Ja w poprzedniej ciąży przytyłam 23kg i oczywiście nigdy nie wróciłam do wagi sprzed ciąży:( teraz wprowadziłam zasady zdrowego żywienia i starałam się przez całą ciążę i przytyłam 10kg:) I nie chodziłam głodna!!!!

Gość żAAAbAAA
U mnie to raczej trudno doszukać się niezdrowego jedzenia, bo zawsze jadłam zdrowo. Nie jem słodyczy, żadnego śmieciowego jedzenia i 5-6 małych posiłków dziennie. Tak jem od wielu lat. W tej chwili jestem zupełnie na początku ciąży (5 tydzień) i znowu to samo:( Wilczy głód zwłaszcza w nocy mnie chwyta:(

doris26 a w którym trymestrze przytyłaś najbardziej? bo jakby nie patrzec to póżniej sie tyje ale dochodzi tez waga dziecka, wody płodowe itd

Gość żAAAbAAA
cristal--------> ja bardzo szybko wróciłam do swojej wagi po ciąży, bo zawsze byłam szczupła i szczerze, to gdyby ktoś inny jadł takie ilość co ja, to na pewno nie skończyłoby się tylko na tych 20 kilogramach. Same dodatkowe kilogramy nie są problemem tylko mój KRĘGOSŁUP. Mam bardzo drobną budowę ciałą i przez to, że tak przybrałam i miałam ogromny brzuch w 9 miesiacu nie mogłam chodzić:( W tej chwili nie mogę do tego dopuścić, bo mam przecież małe dziecko...

Gość żAAAbAAA
Sposób odżywiania jaki stosuję jest chyba prawidłowy, bo mam bardzo dobre wyniki zatem nie sądzę bym coś musiała zmieniać tylko nie wiem od kiedy należy zacząć jeść więcej o te 300kcal?

Cristal - najbardziej i w poprzedniej i teraz ciązy przytyłam oczywiście w III trymestrze, bo wiadomo,że wtedy magazynuje się wodę itp. Ale co do diety mam porównanie, bo poprzednio objadałam się wszystkim i jadłam wszystko na co tylko miałam ochotę, a apetyt oczywiście ogromy szczególnie na słodycze:( nie spodziewałam się,że tak trudno będzie potem zrzucić:( a,że przed ciążą byłam szczupła i nigdy dietą nie musiałam się przejmować to też się nie przejmowałam...teraz już bardziej świadomie do zagadnienia podeszłam i zmieniłam sposób żywienia mam nadzieję,że na całe życie:) Żaaabaaa - skoro jesteś bardzo szczupła to pewnie musisz w ciąży więcej przytyć:( wiem,że to duże obciążenie dla kręgosłupa, ale nie możesz się głodzić!!! Skoro zdrowo się odżywiasz i tak łatwo poprzednio wróciłaś do wagi to widocznie Twój organizm potrzebuje tych dodatkowych kilogramów w ciąży:(

no właśnie ja też jestem szczupła i po trzech latach od ostatniej ciąży mam nadal problem z kręgosłupem mp gdy dłużej stoję lub trochę posiedzę i to najbardziej ta część ogonowa boli. Po porodzie też szybko schudłam, nawet nie wiem czy nie ważyłam mniej niż przed ciążą, teraz mam nadzieję że przy drugiej ciąży przytyje bo mam już dość tych odstających kości ;) czytałam gdzieś że tyle ile się przytyje w pierwszym i drugim trymestrze to to najbardziej zostaje po ciąży, po zatym kobieta w ciązy ma w sobie dużo wody, czasem wręcz "puchnie" i to też powoduje że wydaje się nam że przytyłyśmy tak od jedzenia

A co do wzrostu zapotrzebowania kalorycznego to podręcznikowo przez pierwsze dwa trymestry 300kCal a przez ostatni 500kCal. Ale tak naprawdę zależy to od organizmu i nie ma co tych kalorii liczyć jeśli jest się zdrowym (wiadomo,że przy cukrzycy np. trzeba).

Gość żAAAbAAA
Aha, czyli już od teraz:) ok, dzięki:) Ale będę jeść tylko w dzień;)