Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mi sie wydaje że nie

Czy mając patologicznych rodziców można być normalnym?

Polecane posty

Ojciec alkoholik, który ciągle przeklina, nie szanuje rodziny, mieszka z nami ale raczej z nim nie rozmawiam a jeśli nawet to półsłówkami albo chamskimi odzywkami. Mama ciągle zdenerwowana krzyczy od rana do wieczora też raczej nie rozmowna. Od zawsze tak było i zauważyłam że bedąc normalnym dzieckiem zaczęłam robić się też taka patologiczna. Próbuje to zmienić ale nie potrafie. Mam zero ambicji, zainteresowań jestem nieśmiała ale i chamska oraz mam wszystko w dupie. Na razie jestem w 2 lo. Czy mam szanse być normalnym człowiekiem mając taka rodzinę? Wiem że są gorsze przypadki niż mój ale i tak chciałabym sobie pomóc. Co powinnam zrobic?

nie daj sobie zryć psychiki :) patologicznym można być zawsze nawet z normalnymi rodzicami ... jesteś nieśmiała i chamska ... heh czy Ty przypadkiem nie masz w sobie za dużo agresji bo jeśli tak to trzeba rozładować ;)

Gość zdeydwanie można i trzeba

Gość zdcydowanie można i trzeba

tz dla niektórych jestem nieśmiała a dla innych chamska i wredna. Próbuje jakoś ale ciężko mi idzie. Najgorsza jest moja ambicja. Da się coś zrobic zeby ja podniesc?

Gość mroczny pomarańczowy
rozumiem cię bardzo dobrze. nawet nie wiesz jak na pewno w jakimś stopniu nigdy nie będziemy normalni

Gość da sie jesli uwierzysz że
kiepska rodzina to nie bariera do nieprzezwyciężenia

Można. Jesteś DDA, dobrze by było, żebyś zgłosiła się ze swoim problemem do specjalisty (psychologa lub psychoterapeuty np. w ośrodku leczenia uzależnień i współuzależnień).

wszyscy psycholodzy to idioci!!!!!!

Gość mmmmmmmmmmmmmmm
kobieta- może stworzyć własną rodzinę robiąc wszystko, zeby nie była podobna do domu z którego wyszła mężczyzna- zawsze powiela wzorce z dzieciństwa

nie nie wszyscy !!! zdecydowana większość traktuje ludzi przedmiotowo ale nie wszyscy :) gdy ma się problem to łatwo napisać o tym na kafe ale powiedzieć komuś w realu to już trudno a od tego chyba trzeba zacząć :)

kobiety też

Nie wiem czy jestem DDA. Mój ojciec pije codziennie ale tylko wieczorami i nic złego nie robi tak jak alkoholicy w TV. Chciałabym iść na studia ale nie wiem jakie... nawet nie wiem czy pójdę bo penwie bede miec kiepsko mature napisana. u psychologa byłam z mama w tamtym roku. Mama powiedziała jaki mniej wiecej jest problem. Psycholog zaczęła coś ze mna gadac i nagle powiedziała ze ja tylko prowokuje itp. Powiedziałam coś chamskiego a ona ze mam ja przeprosic. Powiedziałam ze nie mam za co i w milczeniu siedziałam 30 min az w koncu wyszłam trzaskajac drzwiami. Także zgadzam się że psycholodzy to idioci

Gość mmmmmmmmmmmmmmm
Kobiety też, ale statystyki mówią o tym, że jeśli się udaje nie przenosić wzorców, to wlasnie kobietom, a nie mężxczyznom.

Gość mmmmmmmmmmmmmmm
Tyle, że ten psycholog mógł celowo sprowokować takie zachowanie u Ciebie, żeby mieć obraz Twojej osoby. To jak się zachowałaś przedstawia Ciebie, są osoby, które nie dałyby się sprowokować w ten sposób.

Jest tak jak pisze mmmmmmmmmmmmmmmmm Ja chciałabym miec całkowicie inny dom niż mam obecnie. Moj dziadek (ojciec taty) był alkoholikiem . Także potwierdzenie reguły..

No wiadomo że specjalna prowokacja była . :) Tyle że ja potem juz nie chciałam miec nic wspólnego z psychologami. PS co to znaczy jeśli sie dałam sprowokowac? :D

Gość mmmmmmmmmmmmmmm
Poza tym wydaje mi się, że kafeteria nie jest najlepszym miejscem do uzyskania tego typu informacji, są w necie fora poświęcone osobom, które mają ten sam problem i tam dowiesz się znacznie więcej.

Gość mmmmmmmmmmmmmmm
mi sie wydaje że nie--świadczy to o tym, że łatwo Cię sprowokować :P

Kafe dobra na wszystko. Musze poszukac innego forum ale narazie napisałam tu.

Gość jak najbardziej mozna
moja mama jest normalna i to najlepszy przyklad. Nie m wspanialszej osoby od niej. Mimo tego co jej rodzice zafundowali. Wiec na pewno mozna ;)

Gość dziwne....
Jak najbardziej można! Jeżeli dziecko z takiego domu potrafi obiektywnie ocenić zło występujące w rodzinie i wytyczyć sobie wzorce postępowania pozbawione patlogii, zaczerpnięte z życia, literatury i konsekwentnie je realizować! Pamiętaj, że jak się bardzo czegoś chce, to wszystko można zrobić!!!

To widzę, że kiepsko trafialiście. Trzeba iść do dobrego psychologa, z doświadczeniem w danej działce i z odpowiednimi uprawnieniami. O uprawnienia i kwalifikacje można go po prostu zapytać. Jeśli będzie robił problemy, to można po prostu wyjść. W Polsce prawo jest takie, że gabinet psychologiczny może otworzyć dosłownie każdy i w praktyce to wygląda tak, że część osób które prowadzą swoją praktykę... w ogóle nie ma nawet dyplomu magistra psychologii, nie mówiąc już o specjalistycznych szkoleniach, doświadczeniu zawodowym i własnej superwizji.

Gość jak najbardziej mozna
i nie chodzila do zadnych psychologow. Co Wy z tymi psychologami... Czlowiek najlepiej sam sobie pomaga, a nie jacys obcy, terapeuci od 7 bolesci :P

Wzorce mogą przenosić zarówno kobiety jak i mężczyźni. W dodatku wielu mechanizmów swojego zachowania nawet nie jesteś w stanie zauważyć.