Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość 8507

Zwolnienie, a ciąża

Polecane posty

Gość 8507

Witam Dziewczyny może wy mi pomożecie, jestem ciekawa jak ma się sprawa, jeśli z dniem 30 września straciłam pracę, miałam umowę na czas nieokreślony, powodem utraty pracy była likwidacja punktu w którym pracowałam, ale firma nadal istnieje. Jak się okazało, jestem w ciąży. Ostatnią miesiączkę miałam 20 września. Lekarz liczy tygodnie ciąży od ostatniej miesiączki. Moje pytanie brzmi, czy mam prawo ubiegać się o przywrócenie do pracy?? Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Gość rg123
jak była likwidacja stanowiska pracy to nie masz. tylko w sytuacji gdybyś została zwolniona a na twoje miejsce by kogoś przyjęli, ale w tej sytuacji nie masz szans

Gość 8507
Dziękuję za odpowiedź.

Gość dddfghrgh
"...ciężarną pracownicę można zwolnić w przypadku upadłości lub likwidacji firmy a także za porozumieniem stron." Ale nie ma nic o likwidacji stanowiska tylko o likwidacji firmy. Dla pewności odwiedź Inspektorat pracy i popytaj. http://www.eporady24.pl/wypowiedzenie_umowy_o_prace_a_ciaza_pracownicy,pytania,2,12,578.html tu masz coś podobnego

Gość 8507
Dziękuję za odpowiedź, chyba udam się z tym do jakiegoś prawnika. Wtedy będę wiedziała dokładnie.

Gość to chyba wstecz nie działa
teraz po takim czasie chciałabyś iść do pracodawcy z zaświadczeniem, ze jesteś w ciąży ?

Gość jmsfdjfsdf
jeżeli doszło do zapłodnienia nawet na wypowiedzeniu to jest normalnie pod ochrona jako kobieta ciężarna i trzeba ją przywrócić. takie prawo.

Gość no ale jeśli ost miesiączkę
miała 20 września to zaszła po wypowiedzeniu! tutaj tc liczone od ost miesiączki nie będą miały chyba większego znaczenia.

Gość hashdhas
ale proszę czytać ze zrozumieniem. zapłodnienie. a nie początek ciąży liczony od ostatniej @

Gość dsfsdf
8507 od kiedy do kiedy trwalo wypowiedzenie ?

Gość ale zaszłaś w ciążę jak już
zwolniona byłaś! byłoby nielogiczne gdyby ci ulegli. to że długość ciąży liczy się od dnia ostatniej miesiączki nie ma tu nic do rzeczy.

Gość 8507
Wypowiedzenie trwało do 30 września.

Gość 8507
Przepraszam, ale nigdy nie wiadomo, kiedy dokładnie się zachodzi w ciążę. Dlatego jest liczona od dnia ostatniej miesiączki.

Gość tak ale 10 dnia cyklu się
nie zachodzi - bo owulacja jest kilka dni póżniej. zresztą żegnam - dla mnie ewidentnie chcesz wyłudzić kasę od pracodawcy..... oby się nie udało

Gość o jaaaaa nie mogę
8507 - ale się uśmiałam :D