Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Magda 26

allegro-prosze o pooc

Polecane posty

Gość Magda 26

Witam, chciałabym sprzedać kilka rzeczy na allegro, nie ma jeszcze konta i nie mam szczerze mówiąc pojęcia jak sie do tego zabrać. Wiem że trzeba się zarejestrować, otrzymać kod itp ale chodzi i o takie techniczne wskazówki, jak sie wystawia towar, jak się licytuje, jak się robi takie ładne strony jak ludzie mają, takie ozdobne ramki itp, ile sie płaci za wystawienie jednego przedmiotu itpJesli ktoś byłby tak miły i poświęcił chwilę zeby mnie oświecić ...

Gość Magda 26
w tytule miało być o pomoc

wchodzisz na portal allegro i rejestrujesz się. Musisz mieć adres e-mail, ja mam na wirtualnej polsce, i po rejestracji cierpliwie czekasz około 10 dni na list z allegro. Przychodzi list, wchodzisz na stronę podaną, tam kończysz rejestrację i jesteś gotowa do handlowania. Chcesz sprzedać jakiś przedmiot, znajdujesz podobny na allegro, i tam klikasz , sprzedam podobny, czy jakoś tak. I potem już pójdzie jak z płatka. Jeśli taka tępota jak ja potrafiła wystawić na sprzedaż przedmioty, to, ty nie będziesz mieć żadnego problemu

Gość Magda 26
bmblondyn___ dziękuje że sie odezwałeś Tą całą rejestrację już mam bo już kiedyś wysłałam d nich dane i i odesłali, więc mam gdzieś na mailu login i hasło, tylko jakoś mam obawy żeby się za to zabrac, że niechcąco zrobie coś źle i albo ktoś mi negatywa wystawi albo wkąpię sie w jakieś dodatkowe kosztyA Tobie jak poszło, co sprzedawałeś i czy kupowali ludzie?

Gość Magda 26
Może jeszcze ktoś się wypowie o jego doświadczeniach z allegro?

no to masz już trochę praktyki. Ja sprzedawałem swoje telefony komórkowe, części do samochodu. Przy sprzedaży kabla USB, trafiłem na idiotę, co podał mi swój adres nr kodu i nazwę miejscowości Cała Polska. Wrzuciłem do spamu, a ten idiota wpłacił kwotę 10zł na moje konto, a że sprawozdanie z banku dostaję raz na miesiąc, nie wiedziałem, że chce kupić ten kabel. Po otrzymaniu wiadomości z allegro poleciałem do banku i w te pędy wysłałem mu ten kabel. On już mi zdążył wpisać negatywa i musiałem po raz drugi utworzyć nowe konto w allegro, bo z tym negatywem to sam siebie do niewoli mógłbym chyba sprzedać.

Gość Magda 26
eee jeden negatyw to chyba nic takiego A napisz mi jeśli możesz jak wysyłałes sprzedany towar? bo ja nie bardzo mam możliwość inną niż przez pocztę, a jak klient będzie sobie życzył np kurierem? No i muszę sobie udostępnić obsługę konta przez net, bo bz tego chyba się nie da, bo przecież nie będę ganiać do bankomatu zeby zobaczyć czy mi przykładowo 15 zeta wpłynęło A te szatki graficzne to się jakoś wyberra z gotowych? Napisz coś jeszcze na co mam zwrócić uwagę...

Łatwo jest wystawić. Wciskasz u góry przycisk sprzedaj, i tam Cię przeprowadza formularz krok po kroku przez wszystko. Najpierw wybierasz kategorię, z której jest przedmiot, potem Podkategorię i w końcu Twój przedmiot dostaje numer. To łatwe. Jak chcesz mieć ładną ramkę, to wybierasz sobie szablon, chyba że się znasz na html, ale ja się nie znam, a jak wystawiam więcej przedmiotów, to nie chce mi się nawet szablonu wybierać, bo jest szybciej bez. I tam masz też wskazówki, jak pogrubić tekst, jak wyśrodkować i takie tam. Najlepiej sobie wszystko zapisać w wordzie, razem ze znakami html które podpowiada allegro i p[otem tylko kopiujesz i wklejasz do formularza. Dobrze jest tak zrobić, bo jak długo, a na początku to trochę trwa, jak się człowiek uczy, będziesz wystawiać, to Ci się może wylogować Twoje konto i wszystko trzeba od nowa. To łatwe jest. Ja sprzedaje wszystko co przestaje mi być potrzebne, ale najlepiej szły mi książki i to takie stare podręczniki akademickie :D Nie jest informatykiem ani nic, ale łatwo można się wciągnąć.

Bez konta internetowego się raczej nie obejdzie. A w opcajch zaznaczasz formę przesyłki. Ja wysyłam tylko pocztą i to jako przesyłki listowne, bo jest najtaniej, a to dla kupującego też się liczy. Daję w opcjach przesyłki zwykłe lub polecone i z tego sobie wybierają kupujący. Ktoś może zapytać Cię na maila czy nie dałoby się kurierem, ale jeśli w formie przesyłki tego nie zaznaczysz, to nie masz obowiązku tak przesłać i tyle. Ja się nigdy na kuriera nie zgadzam i nie ma problemu.

Polecam założenie konta w mbanku. Nic nie kosztuje prowadzenie i przelewy i przede wszystkim jest jest do niego łatwy dostep przez internet.

Gość Magda 26
HaPo---ślicznie Ci dziękuję za miłą pomoc Po Twojej wypowiedzi nabrałam nadziei ze sobie poradze tylko na razie pytam tak teoretycznie bo musze odgrzebać login i hasło żeby zobaczyć jak to wygląda w praktyce bo inaczej mnie tam nie wpuści A napisz jeszcze jak możesz jak jest najkorzystniej (najtaniej no i największa szansa żeby ktoś kupił) od złotówki, czy za kwotę minimalną, czy z "kup teraz" czy bez i na ile dni najlepiej wystawiać iile zdjąć zamieszczac? A i jeszcze czy za te ramki, pogrubianie, podświetlanie itp się płaci I chyba jak sie coś sprzeda to 22% dla nich z tego?

Gość Magda 26
adzienka---ja mam już konto, konkretnie w BPH, tylko korzystam z niego w tradycyjny sposób tj wypłacam kasę z bankomatu i wszędzie płace gotówką. Teraz planuję poprosić o uaktywnienie dostępu internetowego do tego konta bo zakładac drugie to dodatkowy wydatek bo coś tam się zawsze płaci za prowadzenie konta

ja wysyłem w listach, takich kopertach bąbelkowych, częsci do samochodu w paczce. A konto mam w kredyt banku i na te konto wpłacali mi kupujący. Teraz pilnie się uczę zakładania konta PayPal aby móc bez problemu kupować i sprzedawać np w e-Bayu.

Gość Magda 26
Nawet nie wiem co to jest to konto PayPal A na eBay lepiej niż na allegro?

Jeżeli jest aukcja od 1 zł, a dasz kwotę minimalną, to to najbardziej odstrasza. Lepiej od razu dać kup teraz. Ja nie daję minimalnej, tylko jeśli chcę przypuśćmy coś za 15 sprzedać, to zaczynam licytację od 10 zł. Książki sprzedawałam od 5 zł i za tyle szły. :) Przeważnie jedna osoba potrzebowała i kupowała za 5 zł. Najlepiej wystawić na 7 dni, 14 jest już płatne 1 zł. Zdjęć można dodać 8 z tym że opłata za nie jest naliczana po 10 groszy czy jakoś tak. Nigdy na to nie patrzę, bo najdroższe aukcje wychodzą mi po 1,50:) Jak sprzedaje ciuchy albo książka jest gdzieś uszkodzona, to wstawiam dokładne zdjęcia, jak nie albo są to kosmetyki, to tylko po jednym. Za pogrubiony tekst w tekście aukcji nie ma opłat, ale są różne opcje, możesz mieć Twoją aukcję na żółto, na stronie tytułowej allegro i różne takie dodatki. W każdym jest wypisana cena, ale ja nigdy nie korzystam z tego, bo jak sprzedam książkę za 5 zł, a aukcja na żółto np. kosztuje 10 zł (nie wiem dokładnie, bo zawsze jak najtaniej wystawiam:P) to po co mi to? Nie zwracam uwagi na to czy coś jest na żółto albo na stronie tytułowej tylko szukam konkretnych rzeczy jak najtaniej, więc przyjęłam, że inni tez tak robią. Jeśli chodzi o opłaty, to płacę np. 1,50 za jedną aukcję, a cała kasa z niej jest na moim koncie, więc ta prowizja, to już jest w tym. Ostatnio obniżyli procent i pomału likwidują opłatę za miniaturkę (zdjęcie przy nazwie produktu) na razie tylko na niektórych działach, ale wszędzie ma być darmo.

Gość Magda 26
HaPo jeszcze raz ślicznie Ci dziękuję że mi tak rzeczowo wszystko wytłumaczyłaś, bardzo mi się przydadzą Twoje wskazówki., Najbardziej to nie rozumiałam z ta licytacją od złotówki, tj rozumiałam zasadę tylko nie wiedziałam czy jest korzystna, jak się ma w praktyce To rozumiem że jak za coś bym chciała np 15 zł to tyle wpisuję jako ta cena ukryta a licytację zaczynam od ilu uważam, np 3ciu czy 10 zł? Też mam dużo książek i ciuchów i zabawek i różnych takich rzeczy domochych np firanki jakieś ozdoby na ścianę itp a ze kasy brak to tak sie jakoś "napaliłam" na to allegro Jeszcze raz dziękuje

Daj spokój, nie ma za co. :) Wszystko tam jest jasno napisane. Z tą ceną, to właśnie tak jak piszesz. To powodzenia w handlowaniu:) Tylko nie dziękuj, żeby się spełniło:) 🖐️

Magda, jeśli masz 26 lat, nie potrafisz skorzystać z pomocy Allegro, nie masz konta elektronicznego, uważasz że nie ma banku w którym "coś tam się płaci", nie umiesz korzystać z Google (nie wiesz co to jest PayPal i Ebay), bo to albo wyszłaś z zamnkniętego psychiatryka, zakonu, lub byłaś więziona na Saharze. Ale w każdym przypadku takim ludziom jak Ty należy pomagać, nie można ich odrzucać, bo potem są takie Leppery w Sejmie. www.google.pl tam wpisz: WIKI hasło zamiast hasło wpisz np PAYPAL (będziesz mieć w polu "WIKI PAYPAL". Naciśnij ENTER *taki klawisz na klawiaturze") www.allegro.pl kliknij POMOC i w okienku pomocy wybierz temat lub wyszukaj wpisując hasło w polu. Jeśli będziesz już umiała korzystać z Wikipedii i Google, możesz startować do MAM TALENT. ps. warto założyć konto np w mbanku, www.mbank.pl, nie ma opłat i wielu Allegrowiczów ma konto w mbanku.

Gość Magda 26
DeGie---i po co mnie obrażasz a raczej próbujesz? Jak dotychczas nie sprzedawałam nic na allegro to jestem tęa i ciemna i ....do zakonu?? Rozśmieszyłeś mnie kolego Nie sprzedawałam więc nie umiałam a teraz jak będę to robić to sie nauczę- proste jak drut koczasty. A że zapytałam na forum? wielkie zeczy, chyba od tego ono jest. Jest tyle durnych tematów gdzie pytają np czy puszczać baki przy partnerze czy nie i jst ok ajak chcesz o coś konkretnego zapytać to sie zjawia taki DeGie i z googlami czy wikipedią wyjeżdża, żal.pl I teraz można sobie porównać i wyciągnąć wnioski : człowiek, a człowiek, jak HaPo na to samo pyt odpowiedziała mi zwięźle, konkretnie a przede wszystkim życzliwie Miłego dnia

nie przejmuj takim przemądrzałkami, co siedzą całymi dniami w internecie, i na dodatek udają "Greka", jakby wszyskie rozymy pozjadali.

Gość Magda 26
bmblondyn--nie przejmuję sie, nie biorę po prostu do siebie opinii ludzi co oceniają kogoś po pozorach a dokładnie po umiejetności korzystania z allegro No ale stwierdzenie ze jak nie posiadam takiej umiejętności= wyszłam niedawno z psychiatryka to sobie wypraszam Pozdrawiam serdecznie