Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

depeche15

Czy wiara w Boga naprawde jest potrzebna...

Polecane posty

5. “Masz tylko jedno życie – przeżyj je obficie” (dar Ducha Świętego) Bóg nie chce, byś tylko “wiedział” o zbawieniu. On chce byś go tu i teraz “doświadczał”. Jeśli w tej chwili chcesz się zanurzyć w serce Boga i obfitymi garściami czerpać z niego Bożą miłość, Boże szczęście, Boże życie, to wystarczy, abyś powiedział jedno zdanie: “Przyjdź Duchu Święty”. Twe serce zacznie bić innym rytmem, a Ty zapomnisz o smutku, lęku, nerwicy i depresji. Bóg stanie się ogromnie bliski, zniknie Twoja dziwna nieudolność modlitwy i pojawi się pragnienie słuchania Boga. Duch Święty dokona w Tobie radykalnej przemiany – stworzy nowego człowieka. Spełni się biblijne proroctwo: “I dam wam serce nowe i ducha nowego tchnę do waszego wnętrza, odbiorę wam serce kamienne, a dam wam serce z ciała. Ducha mojego chcę tchnąć w was i sprawić, byście żyli ” (Ez 36, 26-27) Wzywaj więc Ducha Świętego. Tylko Go wołaj. On już w Tobie jest. Twoje wołanie tylko pozwoli mu w Tobie działać. Wtedy poczujesz przede wszystkim to, że masz w sobie życie. To Duch Święty jest wodą życia. Tylko Go wołaj. Masz tylko jedno życie – przeżyj go obficie. Modlitwa Panie, jest we mnie tak wielkie pragnienie Ciebie, pragnienie miłości, pokoju, szczęścia, spełnienia. Panie, teraz spraw bym już nie pragnął. Przez zasługi Twojego Syna poślij mi teraz Twego Świętego Ducha. Duchu Święty, stwórz mnie na nowo, abym znów był do Boga podobny. Uzdrów wszelkie rany, które zadałem sobie sam, lub inni mi je zadali. Odnów mnie. Przyjdź Duchu Święty. Daj mi poczucie Twojej bliskości. Zacznij razem ze mną na nowo pisać historię mojego życia. Pomóż mi doświadczyć, że zostałem stworzony do pełnienia “dobrych czynów” (Ef 2, 10).

Re: Arpeggio Jak dla mnie tylko deizm wskazuje na sposób w jaki można pogodzić wiarę w Boga z logicznym myśleniem. Jeżeli przyjmiemy że to Bóg przy okazji kreowania wszechświata stworzył człowieka, to wypada założyć ze nie "dał" on człowiekowi mózgu po to żeby ten go nie używał. Kontynuując, logika wskazuje, iż różne nonsensowne tradycje, księgi i prawdy objawione które ludzie w ramach wielu religii i sekt wytworzyli przez setki lat służą przede wszystkim utrzymaniu władzy i bogaceniu się grupy przywódców danego kultu.

6. “Nigdy nie będziesz sam” (wspólnota) Kiedy Bóg stworzył człowieka, powiedział: “nie jest dobrze, żeby człowiek był sam” (Rdz 2,18). Bóg wyraźnie się na nas zna, bo samotność jest rzeczą, która całkowicie odbiera nam piękno i sens życia. Samotność jest chorobą, a ten, kto “żyje obficie” już nie jest chory. Otrzymany od Boga dar nowego życia jest po to, aby przeżywać go razem z innymi. Otworzyłeś się na Boga, a Bóg dał Ci możliwości nowego życia, byś mógł otworzyć się na innych ludzi. Niech Twoje “ja” otworzy się na “ty”, a powstanie nowe “My”, powstanie wspólnota nowych ludzi, którzy swoją przygodę życia przeżywać będą razem ze sobą i razem z Bogiem. Potrzebujesz relacji z ludźmi, potrzebujesz przyjaciół w wierze, którzy tak, jak Ty na nowo się narodzili - inaczej Twoja wiara nie znajdzie oparcia i umrze z czasem. Znajdź wspólnotę - grupę ludzi wierzących, w której będziesz mógł wzrastać. Modlitwa Boże, pomóż mi otworzyć się na tych, którzy już w Ciebie wierzą. Spraw, abym miał z kim dzielić się tą wielką radością nowego życia. Postaw przy mnie prawdziwych przyjaciół, którzy nie pozwolą, by ktokolwiek wykradł mi to wspaniałe życie. Pomóż mi wejść do wspólnoty, abym już nigdy nie był sam, tak jak Ty nigdy nie byłeś i nie jesteś Sam – Ojcze, Synu i Duchu Święty. Amen.

@splicer No nie wiem... Mama też dziecku daje kanapkę do szkoły po to, żeby ją zjadło w przerwie śniadaniowej, a nie po to, żeby po lekcjach nakarmiło ptaszki. A to, że dziecko wyrzuca kanapkę ptactwu nie oznacza wcale, że matka miała złe intencje ;)

'księgi i prawdy objawione które ludzie w ramach wielu religii i sekt wytworzyli przez setki lat służą przede wszystkim utrzymaniu władzy i bogaceniu się grupy przywódców danego kultu. ' religia jako narzedzi manipulacjimasami. tez slyszalam ten argument i brzmion calkiem przekonujaco.

@Arpeggio Bóg to matka ? Nowoczesne podejście... ;-) Wcale nie pisałem że Bóg ma złe intencje, tyle że inni ludzie mogą je mieć wobec nas. Mniej lub bardziej świadomie.

Gość Mertoro
Wiara w Boga niekiedy pomaga, tylko zależy jak się wierzy. Wiele osób stało się ateistami z powodu religii, a także propagujących je kapłanów którzy stworzyli ludziom tu na ziemi piekło - to jest sekret handlowy ich firmy.

@splicer To była takie porównanie :D Nawiązujące do Twojej wcześniejszej wypowiedzi: "Jeżeli przyjmiemy że to Bóg przy okazji kreowania wszechświata stworzył człowieka, to wypada założyć ze nie "dał" on człowiekowi mózgu po to żeby ten go nie używał." A to, że inni ludzie mogą mieć złe intencje wobec nas wyklucza istnienie Boga?

andy- zadoscuczynienie mysle. w rodzinie przypadek wypisz wymaluj ten sam. ' Wcale nie pisałem że Bóg ma złe intencje, tyle że inni ludzie mogą je mieć wobec nas. Mniej lub bardziej świadomie' ludzie sa okrutni... dlatego chcialabym wierzyc w Boga.

@Arpeggio "A to, że inni ludzie mogą mieć złe intencje wobec nas wyklucza istnienie Boga?" Nie wyklucza. Podkreślam jedynie że wiedzę o Bogu zazwyczaj czerpiemy od innych ludzi.

'a Ty zapomnisz o smutku, lęku, nerwicy i depresji. Bóg stanie się ogromnie bliski, zniknie Twoja dziwna nieudolność modlitwy i pojawi się pragnienie słuchania Boga.' wlasnie chodzi o to ze towszystko tak pieknie brzmi.... a ja tego nie czuje. a moze bog mnie ukaral brakiem wrazliwosci ? nie potrafie czuc jego obecnosci chociaz bardzo chce i staram sie. moze po prostu nie jest mi to dane a moze po prostu Boga nie ma.

Gość Jertyn
Przeczytajcie "Przebudzenie" de Mello

Ja w sumie też całkiem niedawno chodziłam do kościoła i modliłam się z nastawieniem "Przekonaj mnie jeśli potrafisz! Widzisz? Nie uciekam przed Tobą. Nie boję się Ciebie. Wytłumacz mi albo postaw na mojej drodze ludzi, którzy to zrobią. Jeśli potrafisz" :D Może jesteś za delikatna, depeszko? :D Przywal Mu z grubej rury! :D

Jestem pewna, że Bóg jest i warto starać się Go szukać w swoim życiu. Bo nie zawsze sam przychodzi. Niestety ale to naturalne, że Jego obecność najbardziej czują Ci którzy na codzień starają się żyć zgodnie z jego przykazaniami... Nie mówię o autorce, bo nei wiem, jakie wyznaje zasady... ale nie jest tak, że regularnie zaliczasz nowego faceta, podkładasz świnie koleżankom, bo dlaczego jakaś &^%**$$# która tyle mi złego zrobiła ma mieć lepiej ode mnie, do kościoła co zajdziesz to święcenie jajek i Bóg będzie tuż obok Ciebie zawsze ilekroć o nim tylko pomyślisz... niestety ale nie jest tak prosto ale zawsze można modlić się do świętych, by pomogli zbliżyć się do Boga Tutaj na kafe swego czasu bardzo "reklamowana" była święta Rita i słusznie, gdyż modlitwa o jej pomoc ma wielką siłę.

Bóg i wiara w Boga jest niezmiernie potrzebna, by mogło bez problemu funcjonować firma nazywana Kościołem. Jest to jedyna na świecie instytucja istniejąca ponad 2tysiące , o ekonomice księżycowej, działająca bez zarzutu i obracająca takim funduszami, że nawet nie mieści się to w pałe czcigodnego ojczulka z miasta T.