Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość akcent akcent akcent

Angielski akcent..Chcicałabym sie nauczyc mówic tak jak anglicy..

Polecane posty

na jaka sylabe jest angielski akcent??

wie kto??

skopiowane i wyslane;) Pytanie: Jak mozna nauczyc sie akcentu brytyjskiego, bo ponoc cala filozofia tkwi w odpowiednim ulozeniu jezyka i sa jakies cwiczenia, dzieki ktorym mozna mowic z wlasciwym akcentem?? Odpowiedź: Najlepiej nauczyc sie akcentu brytyjskiego rodzac i wychowujac sie w Wielkiej Brytanii :) Jezeli ta opcja odpada, to pozostaje mozolna nauka. Po pierwsze, nie kazdy z nas ma predyspozycje do kopiowania obcych dzwiekow. Jezeli masz sluch muzyczny, to bedzie Ci nieco latwiej. Po drugie, najlepiej zaczac zwracac uwage na fonetyke juz na poczatku nauki angielskiego i nie zadowalac sie bylejakoscia. Im wczesniej zaczniemy wymawiac dobrze (z odpowiednim instruktazem), tym lepiej. Po trzecie, "uczenie sie akcentu brytyjskiego" to bardzo zlozona sprawa. Chodzi przeciez nie tylko o brytyjskie wymawianie poszczegolnych slow, ale takze intonacje calych zdan, ktora bardzo rozni sie od intonacji polskiej oraz laczenie jednego slowa z nastepnym w sposob, ktory daje odpowiednia plynnosc. Po czwarte, dobrego akcentu nauczymy sie przede wszystkim od native speakerow (tu uwaga, w Anglii nie wszyscy mowia z pieknym, klasycznym akcentem, wiec warto sie upewnic czy nasz native nie nauczy nas mowic tak, ze zrozumieja nas tylko cztery osoby na jakiejs zakurzonej ulicy w Newcastle). Po piate - sluchac, powtarzac, sluchac, powtarzac. Mozesz nagrywac sobie fragmenty np. z BBC i na podstawie nich robic cwiczenia: - sluchanie po jednym zdaniu i powtarzanie zwracajac uwage na odpowiednia intonacje. - "backchaining" - bierzesz jedno zdanie, np: A new four-year deal has been put on the table by FA chief executive Mark Palios in the hope of sealing a long-term commitment from Eriksson. i zapamietujesz je czytajac od ostatniego wyrazu i za kazdym razem dodawajac kolejny: - Eriksson - from Eriksson - commitment from Eriksson itd az zapamietasz dobrze tresc i fonetyke. - "frontchaining" - podobne cwiczenie, ale zaczynasz od pierwszego slowa i dodajesz kolejne - "shadowing" - to cwiczenie dla bardziej zaawansowanych, lub do robienia z tekstami, ktore juz po nagraniu i powtarzaniu dobrze znamy; polega na rownoczesnym sluchaniu i powtarzaniu tekstu; zalozmy, ze sluchasz na kasecie powyzszego tekstu o Erikssonie. Lektor rozpoczyna mowiac: -A new four-year deal ... a ty probujesz nadazac za nim powtarzajac jego slowa jak jego fonetyczny cien(stad "shadowing" od "cienia"). Zapewniam Cie, ze satysfakcja, jaka sie czuje po udanym wykonaniu tego cwiczenia moze sie jedynie rownac z ... To taki fonetyczny orgazm ;) Po szoste, jezeli masz okazje wyjechac do Anglii na jakis oboz, lub inny rodzaj wakacji - zrob to. Znam kilka osob z Polski, ktore mowia ze wspanialym brytyjskim akcentem. Jak sam sie staram to i mnie wychodzi (kilka razy posadzono mnie juz w USA, ze jestem z Anglii). A wiec jest to do zrobienia, choc wymaga duzo pracy. Pozdrawiam i zycze powodzenia!

gdzie to znalazłes?? :P dzięki wielki :P

Gość Inglynd
Osobiście uczę się akcentu irlandzkiego. Ale myślę że ta sama metoda która ja stosuje sprawi się we wszystkich akcentach. Mianowicie jeżeli zdarza mi się oglądać film, w tym przypadku "Święci z Bostonu", wsłuchuję się uważnie w sposób wymowy, oraz slang. Oglądam kilkakrotnie aż mi co nieco zaświta i wtedy staram sie klepać własne zdania z podobna wypowiedzą. Naprawdę przyjemna metoda. Polecam

Gość bugusia krk
faktycznie najlepszym sposobem jest osłuchanie się z danym akcentem, a następnie próba odtworzenia usłyszanych melodii. Najlepszą metodą jest słuchanie native'ów, bo któż lepiej odtworzy irlandzki, czy brytyjski akcent niż sam Irlandczyk z Brytyjczykiem :) Dobrym pomysłem jest zapisanie się na konwersacje na native'm. Jesli nie masz takiego w okolicy, można skorzystać ze szkół angielskiego on-line. Nauczyciele rozproszeni po całym świecie dają lekce. Całą sprawę można za darmo przetestować tutaj: http://www.english-by-phone.pl/ - wygląda bardzo ciekawie. najważniejsze nie tylko w nauce akcentu, ale w nauce języka w ogóle jest wytrwałość. Powodzenia!