Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość annniołek

Co ze srebra dla chłopca na pamiątke Chrztu? Łyżeczka, smoczek czy grzechotka?

Polecane posty

Gość annniołek

Witam Was :) Niedługo zostanę matką chrzestną synka mojej siostry, no i oczywiście pojawił sie problem przy wyborze prezentu dla małego. Oczywiscie ja jako matka chrzestna kupuję ubranko i szatkę, ale jeszcze w ramach pamiątki chciałam kupić srebrny smoczek ewentualnie łyżeczkę z wygrawerowanymi danymi, ale na allegro zobaczyłam prześliczną srebrną grzechotkę. Tylko czy taki prezent pasuje dla chłopca? Bo gdyby to była dziewczynka to nawet bym się nie zastanawiała... Nie wiem czy dodać link do tej grzechotki abyście nie stwierdziły, że to jakaś reklama...

pewnie że pasuje, ja jestem mamą chłopca i podobał by mi sie taki pomysł na prezent dla synka, super pamiątka.

Gość annniołek
mamo chłopca dziękuję za odpowiedź :) i w dodatku satysfakcjonującą mnie :D

Gość derftvgybhnju
taaa i wszytsko sie kreci wokol materializmu :O żenada! Jak juz bardzo chcesz babo cos na pamiatke sprezentowac to pomysl o obrazu ze swietym-moze patronem Twojego chrzesniaka i napisaen ze to na pamiatke chrztu,oczywiscie obowiazkowo nalezy POZWIECIC WCZESNIEJ TEN OBRAZEK,CZY LANCUSZEK Z KRZYZKIEM! Malemu rodzice zawiesza obrazek na lozeczkiem i bedzie dorastalo odmawiajac co wieczor paciorek.

Gość annniołek
derftvgybhnju - materializm??? pamiątka z Chrztu to materializm??? przecież nie zastaniawiam się ile kasy włożyć do koperty...

Gość Uważam że taki srebrny prezent
nie będzie miał dla dziecka żadnej wartości. Mnie (a mam dziś 26 lat) dano na chrzest złoty medalik do łańcuszka, w nadziei że będę go kiedyś nosiła i wiecie co? - Nawet go nie założyłam ani razu przez te całe 26 lat. Po prostu nikomu nie przeszło wówczas przez myśl, że nie będę nosiła łańcuszków, bo akurat tak się składa że nigdy nie byłam fanem klasycznej biżuterii, że już nawet o dewocjonaliach nie wspomnę. Podobny 'niewypał' był sprezentowany na komunię. Oba leżą gdzieś, nawet nie wiem gdzie i zbierają kurz. Teraz się zastanów jaką wartość miał by dla CIEBIE konkretnie taki prezent w postaci medalika albo łańcuszka, kiedy o wiele atrakcyjniejsza jest biżuteria z River Isand, Pieces albo Accessorize? Najbezpieczniejszym prezentem byłoby coś co ma wartość praktyczną i gdzie masz pewność, że dziecko go użyje a nie włoży do szuflady i zapomni. Smoczki i butelki odradzam, bo to raczej matka powinna kupić sama. Najlepiej coś neutralnego (zabawki/ubranka 0-3 lat) i troszkę mniej przeciętnego cenowo (górna lub średnia półka cenowa). Albo po prostu zapytaj mamę dziecka wprost (jeśli jesteście sobie odpowiednio bliskie) i sama na pewno coś zasugeruje. Może np. mogłabyś się dorzucić do fotelika samochodowego, albo spacerówki, albo leżaczka.

* 0-3 miesięcy, a nie lat :P

* albo po prostu adekwatny do grupy wiekowej, bo przecież dzieci są chrzczone w różnym wieku.

mój syn był chrczony jak miał miesiąc- dostał 3 srebrne prezenty: od chrzestnych łąńcuszek z krzyżykiem, od dziadków obrazek i od jeszcze jednej ciotki włąśnie łyżeczkę. Obrazek wizi w jego pokoju, łąńcuszek czeka aż trochę podrośnie, a łyżeczka schowana w szufladzie.... Dla mnie prezenty typu właśnie srebrny smoczek czy grzechotka są średnio potrzebne. no moze i jest pamiątka. ale pamiątką też moze być obrazek czy zwykłą kartaka z życzeniami. jestem osobą wierzącą. dla mnie łyżka ta nie ma większego znaczenia. za to np. łąncuszek z krzyżykiem tak. dla mnie wieksze znaczenie miałby nawet drewniany krzyżyk na rzemieniu niż ta pamiątkowa grzechotka

ale to jest moje zdanie. wiem że dużo osób cieszy się z tych srebrnych pamiątek. a jeżeli chodzi o to czy grzechotka pasuje do chłopca- myślę że tak. te rzeczy są raczej uniwersalne

Gość Alexxxxxxa
Wszystko zależy, co kto lubi. Dla mnie nie ma koszmarniejszej rzeczy niż tego typu graty (czyli wasze pamiątki) pętające się po domu i przekładane z jednej szuflady do drugiej. Doskonałym prezentem na chrzciny jest Biblia dla dzieci. Małe dziecko z niej nie skorzysta, ale później może zacząć oglądać obrazki i wreszcie słuchać tekstów. jest to dużo lepsza i praktyczniejsza pamiątka.

biblia faktycznie też jest łądnym prezentem. mój dostał taką dla dzieci- z twardszymi kartkami, i już teraz ogląda obrazki

Gość gość
Ubranka, zabawki, maty edukacyjne to nie są prezenty na chrzest.Chrzest to wydarzenie o charakterze religijnym, czyli biblia, medalik, krzyżyków się nie daje, łańcuszek owszem.Skoro takie prezenty potem nie mają zastosowanie, to po co w ogóle ten chrzest. Ja dałam ładną biblię i złoty medalik z łańcuszkiem, uważam ,że to adekwatny prezent do okoliczności.

Gość izabialaa
Smoczek, ale metalizowany. Z dedykacją i zdjęciem. Czadowa pamiątka. Polecam Artess.

Gość gość
Tak jak wyżej. ;) Wejdź na stronę http://www.artess.pl/sklep/ i wybierz coś pięknego i personalizowanego. :) Prezent, który będzie naprawdę dla tej osóbki z myślą tylko o niej. :)

Gość gość
Po co chrzcic nieswiadome dziecko ?:? ciemnota.