Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość czy ktoś wie o co chodzi w tym

Dla mam, które rodzą po 1 listopada.

Polecane posty

Gość czy ktoś wie o co chodzi w tym

Może już któraś z pań w ciąży rozmawiała na ten temat z lekarzem i może wie od kiedy to obowiązuje ? Czy wszystkie kobiety, które urodzą po 31 października czy tylko te, które skończą wtedy 10 tc ? I jak to wygląda w praktyce ? Masz dziecko, nie masz zaświadczenia - nie dostaniesz becikowego Jeszcze tylko przez tydzień rodzice, którzy dotąd nie zgłosili się po becikowe - mogą to zrobić bez zaświadczenia od ginekologa, że matka w czasie ciąży była pod opieką lekarską. 1 listopada wchodzi w życie rozporządzenie, które przy staraniach o becikowe nakazuje dołączyć dokument świadczący o odbyciu co najmniej trzech wizyt u ginekologa - w każdym trymestrze ciąży. Według rozporządzenia, matka dziecka powinna pozostawać pod opieką lekarską najpóźniej od 10. tygodnia ciąży do porodu. Zaświadczenie lekarskie musi być wypisane na specjalnym formularzu, określonym w rozporządzeniu resortu zdrowia. Jest on dostępny w ośrodkach zajmujących się wypłatą świadczeń rodzinnych: w urzędach dzielnicowych oraz w gminach. Można go także znaleźć na stronie internetowej Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej, w zakładce "świadczenia rodzinne". Sama procedura starań o becikowe jest podobna do dotychczasowej, a na złożenie dokumentów rodzice mają rok od daty urodzenia dziecka. Wymóg dołączenia zaświadczenia lekarskiego dotyczy także jednorazowego dodatku do zasiłku rodzinnego z tytułu urodzenia dziecka. Dodatek jest wypłacany na dzieci z rodzin, których dochód nie przekracza 504 złotych na osobę lub 583 złotych, jeżeli w rodzinie jest dziecko niepełnosprawne. Zarówno becikowe, jak i dodatek do zasiłku rodzinnego wynoszą po 1000 złotych. Rodziny nie przekraczające kryterium dochodowego mogą otrzymać oba te świadczenia.

Gość hdfhfd
U mnie nie bedzie problemu bo do lekarza chodzę regularnie

Gość gwiazdkagda89
kobietki spokojnie. Ja wyczytałam że to chodzi o te kobiety które dopiero po 31 października zajdą w ciąże to muszą mieć takie zaświadczenia. Ja sama zaszłam w lipcu i takiego zaświadczenia nie dostałąm wieć niby nie dostane becikowego? Tez tak myślałąm na pocxątku ale juz jestem spokojna bo znalazłam odpowiedz:)

Gość mag.Doktor Natalia Kulesza
Narodziny dziecka to niezwykle ważne wydarzenie w życiu każdej rodziny. „Becikowe” jest znakiem życzliwości, uśmiech społeczeństwa dla rodzącego się życia, uznanie dla narodzin, a dla wielu, zwłaszcza uboższych, ważny i cenny gest. Ten symboliczny gest ma znaczenie także dla matek zamożnych - świadczy on o uznaniu dla macierzyństwa, dla powstawania nowego życia. Trzy rzeczy które musisz wiedzieć o becikowym 1000 złotych becikowego dostają rodzice każdego dziecka któro przyjdzie na świat. Jedynym warunkiem jest posiadanie aktu urodzenia. Jest to właściwe becikowe, dla wszystkich, wg. projektu LPRu. Niżej przeczytasz jak i gdzie złożyć wniosek. Rodziny ubogie, te które kwalifikują się do zasiłku rodzinnego, z okazji narodzin dziecka dostają extra dodatek w wysokości 1000 złotych czytaj więcej... Becikowe samorządowe , zależy od miejscowość w której mieszkasz. Sprawdź czy Twoje władze samorządowe uchwaliły dodatkowe becikowe. czytaj więcej... "Becikowe" Jednorazowa zapomoga z tytułu urodzenia się dziecka. Becikowe przysługuje wszystkim, niezależnie od uprawnień do dodatku z tytułu urodzenia dziecka oraz od dochodu rodziny, w wysokości 1000 zł na dziecko. Wprowadzone ustawą z dnia 29 grudnia 2005 r. o zmianie ustawy o świadczeniach rodzinnych (Dz. U. Nr 12, poz. 67). Becikowe jest świadczeniem rodzinnym. Ustawa z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych (Dz. U. Nr 14, poz. 176, z późn. zm.) w art. 21 ust. 1 pkt 8 stanowi, iż świadczenia rodzinne są wolne od podatku dochodowego. Becikowe przysługuje: matce, ojcu lub opiekunowi prawnemu dziecka. Pisemny wniosek o becikowe można złożyć w urzędzie gminy lub w ośrodku pomocy społecznej (w miejscu, gdzie wypłacane są świadczenia rodzinne) w terminie 12 miesięcy od dnia narodzin dziecka (zmiana wprowadzona w czerwcu 2007 roku, wcześniej obowiązywal termin 3 miesięcy). Wniosek złożony po terminie będzie pozostawiony bez rozpoznania. Pozdrawiam Myślę,że pomogłam Mag.Doktor Natalia Kulesza Instytut Matki i Dziecka S.A w Warszawie ul.Piseczno 40 ZAPRASZAM do naszej Kliniki :)

Gość ciekawe pytanie mam
na tym forum do którego link podała autorka jest napisane że to rozporządzenie jest sprzeczne z konstytucją. w którym miejscu? że przymus? no ok, przymus, ale tak samo mnie zmuszają do badań okulistycznych i pobierania krwi. czemu przeciwko temu się nikt nie buntuje? to też są obowiązkowe badania i trzeba je wykonać czy się komus podoba czy nie. to jak w końcu z tym ejst?

Gość nie pomogłaś mi wcale
a ja dzwoniłam do urzędu miasta i powiedzieli, że zaświadczenie potrzebne ! rodzę w połowie listopada

gwiazdkagda89 a gdzie wyczytałaś, że nie potrzebne ??? ja też chcę to przeczytać

Gość gwiazdkagda89
oj ja to czytaląm jakieś dwa mieisące temu jak jeszcze chodizłam do pracy to nudziło m iisę i czytałąm na ten temat. Ogólnie gdzieś napewno w google wpisałam becikowe czy coś takiego. Trzeba dobrze poszukać. Chodzi o to że ta ustawa dopiero ma wejsc wiec kobiety które tak jak ja zaszły w ciaże jakiś czas temu np. w lipcu nie byył w stanie wtedy takiego zaświadczenia uzyskać bo poprostu nie wiedziały o tym że trzeba:) Dlatego tłumaczenie jest proste jak mam im przedstawić zaświadczenie wystawione do 3 m-ce ciązy skoro już mam 19 tydzień a ustawa nawet nie weszła w życie:) Proste i logiczne :) No chyba zę sie myle to przepraszam bardzo:/

Gość gwiazdkagda89
i oczywiscie zapomniałąm dopisac ze chodziłam do lekarza od drugiego miesiąca ciązy nawet mam wyniki badać ale żadnego zaświadczenia nikt mi nie dawał bo o tym jeszcze wtedy nikt nie słyszał:/ Wiec niby jak to zaświadczenie mam uzyskć? A zresztą zaraz postaram się poszukać tego w internecie

Gość mammaaaamama
No ale przecież jak chodzisz do lekarza to ma on Twoja kartę ciąży więc bez problemu jakby co Ci wypisze, nie wiem po co ta panika.

Gość gwiazdkagda89
hmmm szczerze powiem że czytam i w sumie to różne sa opinie na ten temat. Jedni pisza że nie obejjmie to kobiet które zaszły w ciąże przed wejściem ustawy bo one nie wiedziały ze trzeba takie zaświadczenie a w innych źródłach podaje się że to obejmie równiez nas. Sama już nie wiem .Zgłupieć mozna bo ja sama dostalam się do lekarza dopiero w sierpniu 16 czyli bylam już wtedy w 9 tygodniu ciązy:/ Ale zaświadczenia nikt mi nie wystawił wiec ciekawe czy teraz jakbym zgłosiła się do swojego ginekologa to czy takie zaśwdiaczenie było by ważne:/ Chyba musze porozmawiać z lekarzem bo coś mi się to nie podoba.

Gość gwiazdkagda89
do mamamammma ja tak jak napisalam wyzej zaszłam 16 czerwca w ciąże a do lekarza dostałąm sie dopiero 13 sierpnia i szczerze powiem że mam tylko badanie USG z tego okresu a tak to karte ciązy założyli mi dopeiro we wrześniu po zrobieniu wszystkich badań:/

mi lekarz wypisze to zaświadczenie dopiero na ostatniej wizycie przed porodem gwiazdkagda89 na wyniku z usg jest data, więc się nie martw, w razie czego gin ci też da zaświadczenie jak byłaś w 9 tc

Gość gwiazdkagda89
super:) Dziękuje za uspokojenie tego nerwowego tematu:) POzdrawiam

Gość czytalska
witam, jeżeli kogoś to jeszcze obchodzi to w najnowszym numerze Angory znalazłam taką informację : "Zmiana przepisów nie będzie dotyczyć kobiet, które w dniu 1 listopada 2009 r. będą po 10 tygodniu ciąży - one nie będą musiały przedstawiać zaświadczeń o podleganiu opiece medycznej, aby ubiegać się o becikowe"

Gość chusteczka z
no, ale po co się martwić? chyba każda rozsądna babka w ciąży chodzi do gina przynajmniej co miesiąc... ?

Gość czytalska
chusteczka - ale osobiście znam przypadek gdzie kobieta mężatka już dzieciata do 3 miesiąca ciąży nie wiedziała, że w niej jest. Po prostu dostawała okres. Dlaczego ma nie dostać tych pieniążków?

ja rodzę w lutym i powiedzieli, że będę musiała mieć takie zaświadczenie. Ale nie mam z tym problemu bo od początku jestem pod kontrolą lekarza.

czym się martwicie? jeżeli byłyście u lekarza to on ma to w karcie i jak wam będzie potrzebne to zaświadczenie to Wam je wystawi> Po co Wam je teraz?

Gość własnie po to
po to że mam termin na 2 listopada i nie będę potem po porodzie z noworodkiem pod pachą latać po ginach za zaświadczeniem i jeszcze płacić za wizytę a nie mam zamiaru czekać nie wiadomo jak długo na becikowe