Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość demi19

badanie skóry ciała????????

Polecane posty

Gość demi19

Ostatnio wpadła mi przypadkowo w ręce gazeta w której był artykuł o czerniaku, znamionach itp. Ja mam sporo pieprzyków na ciele i trochę się przestraszyłam( może to hipochondria :-) ) ale, zamierzam wybrać się do dermatologa na badanie skóry, takie od stóp do głów i związku tym mam pytanie? 1 Czy lekarz sam mi zaproponuje oględziny ciała, czy musi to być moja inicjatywa? 2 może znacie dobrego dermatologa w Warszawie najlepiej na NFZ

jak pójdziesz do dermatologa to po prostu powiedz, ze chcesz zeby fachowym okiem obejrzał Ci wszystkie znamiona na ciele. te niebezpieczne swędzą, łuszczą się, bolą, moga krwawić, maja powyżej pół centymetra wielkości, nierówne krawędzie i niejednolite ubarwienie.

Gość samokontrola
Czynniki ryzyka :rodzinne występowanie czerniaka duża liczba znamion; występowanie znamion atypowych oraz znamion zmieniających swój kształt; jasna karnacja i włosy; duże skłonności do oparzeń słonecznych; liczne piegi; częste korzystanie z solarium; By wcześnie wykryć niebezpieczne znamię konieczna jest dokładna obserwacja własnego ciała!(samokontrola) Badanie takie należy przeprowadzać 3 – 4 razy w roku starannie oglądając każdą cześć naszego ciała. Wielu specjalistów zaleca po rozebraniu się szczegółowe zbadanie: twarzy (również uszu !); skóry owłosionej głowy; rąk łącznie z paznokciami; łokci, ramion i pach; szyi; klatki piersiowej i brzucha; pleców, karku i pośladków; stóp, zwłaszcza podeszew

Gość mantra21
A skąd ja niby nie będąc lekarzem mam wiedzieć które znamię jest niebezpieczne ,a które nie. No i jest jeszcze kwestia taka, że sama ze względu na umiejscowienie nie jestem w stanie obejrzeć dokładnie wszystkich znamion

Gość alfaoomega
Koniecznie powinna zostać przebadana zmiana, która zaczyna zmieniać się i posiada następujące cechy: • nieregularność brzegów, • kilka kolorów, • szybko powiększa się, • łuszczenie się, krwawienie, swędzenie, • zmiana jest duża, powyżej 5 mm średnicy.

Gość NAJEPIEJ WYCIĄĆ

Gość NIE NA JAK SOLARIUM