Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość koczkoś

ból kości ogonowej

Polecane posty

Gość koczkoś

czy ktoś miał podobny problem: od kilku dni boli mnie tak kość ogonowa,że spać w nocy nie mogę,jak przejdę się kawałek na spacer,to boli jeszcze gożej,niczego nie dźwigam,nie forsuję się ,a w nocy nie mogę znaleźć wygodnej pozycji.Wizytę u lekarza mam w piątek,dodam że ciepłe kąpiele już nie pomagają

Gość a w którym tc jesteś

Gość ciezarowwwa
Nic raczej nie poradzisz ... Ja jestem w 37 i chodzę jak czołg spojenie łonowe napieprza i ten tępy ból w krzyżu . Poradz sie lekarza moze

Gość koczkoś
radziłam się,zbagatelizował problem,stwierdził że to normalne,że może jeszcze noga mnie boleć.Bolą obydwie,momentami mam takie dziwne uczucie,że nóg nie czuję.W nocy spać nie mogę,dziś wyłam z bólu ,do tego jeszcze czuje ucisk na nerce,a jak wstaję w nocy siku,to rwie mnie cała miednica,chodzę jak pokraka.Mam tyłozgiecie macicy,czy to może być przyczyna?W pierwszej ciąży nie miałam takich dolegliwości

Jakiś czas temu jakaś dziewczyna pisała o takim samym problemie i tam jej odpisałam bo miałam tak samo. Zaraz poszukam a jak nie znajdę to opiszę Ci mój przypadek :)

Gość koczkoś
ok,super,bedę wdzięczna,nie chcę faszerować się środkami przeciwbólowymi,ale w nocy to jest masakra,mam zarwane całe noce

Nie mogę znaleźć... więc napiszę. Tylko musimy sprecyzować- piszesz że bolą obydwie, może chodzi o kości biodrowe? Kość ogonowa jest na samym końcu kręgosłupa, już jakby w tyłku, bliżej odbytu a kości biodrowe są po bokach i bolą gdy miednica się rozchodzi albo jest ucisk na nerw kulszowy.

Gość koczkoś
właśnie kość ogonowa boli,najgożej po spacerze,parę metrów przejdę i już boli

Ja miałam ból kości ogonowej, nie mogłam siadać strasznie bolało, zaczęło się ok 7 miesiąca ciąży, później trochę przeszło. Lekarz też to zbagatelizował no a przy porodzie okazało się że ta kość jest wygięta w kierunku macicy i podczas wychodzenia główki doszło do jej złamania. Samo złamanie nie bolało bo już i tak wszystko napierniczało no ale po porodzie nie mogłam się ruszyć, ból był straszny, taki nerwoból, najgorsze było kilka dni, potem już byłam w stanie jakoś funkcjonować ale ból utrzymywał się podczas siedzenia przez miesiąc. Jak potem szukałam informacji na ten temat to dowiedziałam się że wiele kobiet cierpi na bóle kości ogonowej w ciąży i u części z nich dochodzi do pęknięcia jej podczas porodu :( Jeśli bolą Cię biodra i okolica to raczej wynika to z rozchodzenia sie kości albo ucisku na nery kulszowe, za bardzo nic z tym nie zrobisz, poczujesz poprawę jak brzuch się opuści, zwykle w 8-9miesiącu. Na te problemy za bardzo nie można nic poradzić, jedynie paracetamol można wziąć ale nie działa on zbyt silnie

Gość koczkoś
a można to wcześniej sprawdzić jakoś u ortopedy?On byłby w stanie to sprawdzić,bo prześwietlenia nie mozna robić,prawda?

W ciąży już nie zrobisz rtg ale pewnie u Ciebie też ta kość jest uciskana przez powiększającą się macicę. Moje dziecko było duże i nie wiem czy w innym przypadku też by mi ta kość pękła ale wiem że takie bóle i złamania się zdarzają

Gość koczkoś
to to dzięki,masakra,wolałabym wiedzieć wcześniej co jest grane

Mi ginekolog powiedział że mogę to sprawdzić przed kolejną ciążą, jesli jest żle zrośnięta i znów będzie bolała w ciąży i dziecko będzie duże to będzie to wskazanie do cesarki. Obawiam się że teraz niewiele Ci powiedzą i niewiele pomogą. Ja po złamaniu byłam u ortopedy, zrobił rtg, powiedział że złamana w 2 miejscach ale tego i tak nie da się usztywnić, poza tym nie da mi p/bólowych ani nie zrobi blokady nerwu bo karmię piersią i mam poczekać aż przejdzie i samo się zrośnie :(

Na szczęście teraz już jest ok, ale przed kolejną ciążą na pewno to sprawdzę bo ból był okropny. Mam nadzieję że wkrótce ból Ci minie i nie będzie kość przeszkadzała przy porodzie

Gość koczkoś
to Ci współczuję serdecznie

Gość gość
Waznym elementem terapii kręgosłupa jest porządny i dobrej jakości materac. Ja używam materaca z pianki Art Medic, poleconego mi przez mojego terapeutę i faktycznie jakość wypoczynku oraz moje samopoczucie jest o niebo lepsze, a ćwiczenia wydają się być efektywniejsze niż przedtem.

Gość ArekMarek
Zerknij koniecznie na http://bole-kosci.pl i poczytaj o objawach takich bólów. Może to być coś z kręgosłupem albo niefortunną pozycją w pracy/szkole. Wszystko ładnie opisali, więc myślę, że znajdziesz powiązanie, które występuje (i może coś, co spowodowało to) u ciebie. Jak będziesz potrzebować, to sprzedają też dobre środki na takie bóle, więc wiedza i medykamenty w jednym. Szybkiego powrotu do zdrowia!