Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dwudziestka_trójka

Badania na płodność ?

Polecane posty

Gość dwudziestka_trójka

Witam serdecznie wszystkich. Słuchajcie dziewczyny. Ja od 4 lat uprawiam stosunek przerywany z partnerem, na razie nie chcę mieć dzieci ale troszkę mnie to zastanawia dlaczego do tej pory "nie wpadłam" . Powiem tak do maluszka nam się nie spieszy ale jak bedzie to bedzie, jestesmy przygotowani :) Moje pytanie brzmi, jakie badania mogłabym wykonac aby przekonac sie czy wszystko ze mna w porzadku, czy mam prawidlowe owulacje itd. ? Czekam na odpowiedź, z góry dzięki :)

badania o które pytasz zleci ci lekarz, jeśli przez rok będziesz się starała o dziecko i nic z tego nie będzie wychodziło... inaczej nie zrobi ci badań, nie wiem jak jest prywatnie, może wtedy robią...

Gość dwudziestka_trójka
Pani doktór do której się udałam na rutynową kontrolę, stwierdziła owszem, że jezeli juz bede sie strala o dziecko to faktycznie po roku bezskutecznego starania robi sie badania. Kiedy zapytalam jakie badania mozna zrobic aby przekonac sie ze ze mna wszystko w porzadku odpowiedziala, ze tak na prawde nie mozna czegos takiego wykonać, ze nie ma takiech badan. Bardzo mnie to zaskoczylo przeciez jakos musi się stwierdzac i stwierdza sie czyja to wina, partnera czy partnerki ? Dlatego moje pytanie.

Gość dziwna ta pani dr
mąż robi badania nasienia. Można zrobić prywatnie. oddaje się nasienie w pojemniczku jałowym i po kilku dniach ma się wyniki. Ty możesz zrobić np monitoring cyklu żeby sprawdzić jak wygląda u ciebie jajeczkowanie czy dochodzi do owulacji itd. To takie podstawowe badania.

Gość GLUPOTA MNIE ZADZIWIA
A co to za swtór ta pani DOKTÓR?

Gość dwudziestka_trójka
Dziękuję serdecznie za informacje, to fakt bardzo dziwna kobieta. O badaniu nasienia wiem, jeśli chodzi o badania kobiece to chcialabym jedynie byc pewna ze wszystko odbywa sie mnie prawidlowo poniewaz jestm niestety osobą, ktora zbyt mocno p[rzejmuje sie rzeczami, "problemami, których nie ma"

Możesz zrobić Sobie poziom TSH, bo problemy z tarczycą to częsta przyczyna problemów z zajściem w ciążę i aby potwierdzić owulację to badanie progesteronu - najlepiej 7 dni po owulacji, bo wtedy ten poziom jest najwyższy i potwierdzi,że do owulacji doszło. Możesz też prowadzić obserwację cyklu - tzn mierzenie codzienne temperatury o tej samej porze +obserwacja śluzu+ewentualnie ocena szyjki macicy - dobrze prowadzone samoobserwacje zastępują monitoring cyklu za pomocą usg. Możesz też ewentualnie kupić testy owulacyjne - wprawdzie test nie daje 100%,że do owulacji doszło, ale duże prawdopodobieństwo,że cykle są prawidłowe. Moim zdaniem na jakieś bardziej inwazyjne badania to nie masz się narazie co decydować - dopiero po 12 miesiącach regularnego pełnego współżycia a braku ciąży.