Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Tomasz Bartkowiak

Witam i zapraszam do mnie Fotografia ślubna

Polecane posty

Gość Tomasz Bartkowiak
Tej Pani wszystkowiedzacej wyzej nie zalezy na prawdziwej dyskusji tylko na wprowadzaniu halasu na forum, czyli tzw. pozycjonowanie stron ;) przez glupia dyskusje promuje strony konkurentow i ich reklamuje, zeby w wyszukiwarkach byli coraz wyzej :) napewno sie z tego wyprze ale kazdy madry czytajac te tematy latwo stwierdzi po co bylo to cale HALO :)

Gość e tam nic
to chyba nie bylo do mnie? Bo ja tu nikogo nie reklamuje.

Gość nic po nic
Panie Tomku nie mogłam znaleźć nigdzie wiadomości że ma pan zarejestrowaną działalność gospodarczą.... Czy moze źle szukałam?

Gość Bezbl
Po pierwsze: Zdjęcia absolutnie mi się nie podobają. Twierdzi Pan, że "na stronach najlepszych zagranicznych fotografów" można znaleźć zdjęcia w pochylonym kadrze. Jeżeli takie Pan tam dostrzega to chyba jest świadom tego, że ludzie którzy je robią, robią je ze smakiem i dobrym warsztatem. To że " najlepsi zagraniczni fotografowie" wykonują takie zdjęcia to ma Pan zapewne na myśli, że to potrafią. Oglądanie ich zdjęć nie obliguje Pana do tego, że nagle będzie w stanie zrobić je równie dobrze. Myli się Pan.Podobnie można wziąć byle jaki aparat, przechylić go i "pstryknąć fotkę". Nie wygląda na to, żeby na razie Panu wychodziły ;). Radzę jeszcze sporo poćwiczyć. Po drugie: Obróbka mnie przeraża. Nie będę wchodził w szczegóły bo nie mam za zamiar tak wiele wytykać i się rozpisywać. W każdym bądź razie próbuje Pan nieudolnie ukryć niedoskonałości zdjęć. Albo po prostu sobie ćwiczyć coś na nich O.o? Po trzecie: Pisze Pan o pozycjonowaniu stron "promocji stron konkurentów i ich reklamowaniu" przez użytkowników forum. Najpierw pragnę powiedzieć, ze nie jest Pan dla autorów tych stron żadną konkurencją (zdążyłem przejrzeć je wszystkie), a następnie nadmienię, że to co Pan robi to właśnie najszybciej zarzuty jakie Pan podaje: reklama, pozycjonowanie.. ;). Po czwarte najważniejsze: Prosi Pan o opinie i ją dostaje. Niektóre wypowiedzi, które się Panu nie podobają są jak najbardziej uzasadnione i w ogóle Pana nie obrażają. Pan po prostu nie potrafi przyjąć krytyki. Wypowiedzi niektórych użytkowników podpowiadają Panu a Pan się broni tak dziwnymi argumentami.. . Prosząc o opinie proszę się liczyć również z krytyką. A krytykującym nic nie zarzucać i nie insynuować. Przejrzałem Pańskie zdjęcia. Teraz powtórnie aby znaleźć chociaż jakiś plus. Jedyny jaki dostrzegam to taki, że zdjęcia nadają się dla kogoś kto chce zwykłe zdjęcia. 'Pstryk' i jest zdjęcie ;). Może komuś takie wystarczą. Na stronie wyczytałem że używa pan profesjonalnego Nikona. Polecam wykorzystać jego możliwości ;). Brak profesjonalnych zdjęć jeśli o to chodzi. I jedna rada na przyszłość: proszę przyjmować krytykę nie broniąc się przed nią ślepo.. . Jeżeli Pan poćwiczy to na pewno będzie robił lepiej zdjęcia :). Każdy od czegoś zaczyna.. ;). Życzę wytrwałości w robieniu zdjęć :) p.s. Jeżeli gdziekolwiek obraziłem Pana swoją wypowiedzią to najmocniej przepraszam, ale nie miałem takiego zamiaru.

Gość jertaa
a ja powiem tyle.Rób zdjęcia bo praktyka czyni cuda.Zajmujesz się fotografią od 5 lat,to niewiele.Znam wiele osób którym twoje zdjęcia absolutnie by wystarczyły. Sama mam wysokie wymagania bo mój mąż pasjonuje się fotografią. I nie przejmuj sie krytyka,tylko wyciągnij z niej wnioski.

Gość martakas
niektóre są niezłe ale jest tez kilka z których nie byłabym zadowolona np. zdjęcie pary przy fontannie, wygląda tak jakby ta fontanna wytryskiwała z głowy panny młodej (chyba że taki był zamiar:)

Gość Magda2011
Panie Tomku nie jest to ładne krytykował innych jak samemu nie można nic ciekawego pokazać. Nie wiem czy wzorowanie się na tych najlepszych zagranicznych fotografach jest takie dobre. Najczęściej fotografowie o których pisze się że są najlepsi istnieją dzięki rożnego rodzaju znajomościom w prasie, kupowaniu możliwości pisania artykułów, chodzenia na pewne elitarne imprezy. Wielokrotnie przeglądałam strony tych najlepszych fotografów ślubnych o których wszędzie piszą ale zdjęcia mają bardzo przeciętne. Może czasami dwa trzy zdjęcia wyjdą im super ale tak chyba ma każdy fotograf. Mieszkam w Warszawie i przeglądając zdjęcia Warszawskich fotografów najczęściej widzę te same miejsca i wręcz te same ujęcia, pomysły. Często też widać że są to podstawione młode pary. U trzech fotografów widziałam tą samą modelkę. Każdy chce mieć swoje indywidualne zdjęcia ale jest coraz trudniej znaleźć fotografa który takie zdjęcia zrobi. Pana zdjęcia nie zachwycają. Nie są to zdjęcia do których chce się wracać. Błędem jest umieszczanie na stronie po kilka zdjęć tych samych par. Taka prezentacja nie daje możliwości oglądającemu zapoznanie się z pana stylem robienia zdjęć i umiejętnościami. Niech pan podpatrzy jak to robią ci inni którzy dzięki temu są rozchwytywani.

Gość Magda2011
Panie Tomku nie jest to ładne krytykował innych jak samemu nie można nic ciekawego pokazać. Nie wiem czy wzorowanie się na tych najlepszych zagranicznych fotografach jest takie dobre. Najczęściej fotografowie o których pisze się że są najlepsi istnieją dzięki rożnego rodzaju znajomościom w prasie, kupowaniu możliwości pisania artykułów, chodzenia na pewne elitarne imprezy. Wielokrotnie przeglądałam strony tych najlepszych fotografów ślubnych o których wszędzie piszą ale zdjęcia mają bardzo przeciętne. Może czasami dwa trzy zdjęcia wyjdą im super ale tak chyba ma każdy fotograf. Mieszkam w Warszawie i przeglądając zdjęcia Warszawskich fotografów najczęściej widzę te same miejsca i wręcz te same ujęcia, pomysły. Często też widać że są to podstawione młode pary. U trzech fotografów widziałam tą samą modelkę. Każdy chce mieć swoje indywidualne zdjęcia ale jest coraz trudniej znaleźć fotografa który takie zdjęcia zrobi. Pana zdjęcia nie zachwycają. Nie są to zdjęcia do których chce się wracać. Błędem jest umieszczanie na stronie po kilka zdjęć tych samych par. Taka prezentacja nie daje możliwości oglądającemu zapoznanie się z pana stylem robienia zdjęć i umiejętnościami. Niech pan podpatrzy jak to robią ci inni którzy dzięki temu są rozchwytywani.

Gość fotografka222222
chodzę do szkoły fotograficznej i uważam że zdjęcia są dobre , fakt w zakładce plener powtarzają się często pozycje .. ale jakościowo są extra trochę pomysłowości i wszystko będzie świetnie , a Panie "" mądrale niech wezmą w łapy profesjonalną lustrzankę i całe wesele łącznie z plenerem porobią zdjęcia , później pokażą efekty i wtedy niech się wymądrzają na temat zdjęć jak będą w ogóle coś wiedziały na ten temat .. Żal fotog

Gość Foto starszyzna
Fotografko kochana zdaje się że bardzo słabo teraz w szkołach uczą. Technicznie zdjęcia są bardzo kiepskie.Pan Tomek zdaje się że nie wie co powoduje że powstają kolory które oko ludzkie widzi a matryca aparatu fotograficznego rejestruje. Pan Tomek też nie wie co to jest gęstość optyczna oraz nie umie rozróżnić pierwszego i drugiego planu zdjęciowego. Scenografia dla niego to już całkowita abstrakcja. Nie wie co to jest światło w obrazie. Pan Tomasz pisze że posługuje się profesjonalnym aparatem a zdjęcia wyglądają tak jak robione podrzędną lustrzanką cyfrową. Pisze że obrabia zdjęcia w Photoshopie ale to nie jest całkowita prawda. Zdjęcia wykonuje w formacie JPG który raczej nie daje się obrabiać. Zresztą większość dobrych fotografów posługuje się Lightroomem służącym do wywoływania zdjęć z plików RAW i edytowania zdjęć. Ja osobiście używam jeszcze innego programu który jest o wiele lepszy niż Lightroom i pozwala czterokrotnie zmniejszyć czas wołania plików RAW i konwertowania do postaci JPG. Pomysły na ujęcia tez nie są pana tomka do czego się przyznał. No i następna sprawa że tak jak już ktoś tu napisał strona oraz sam pan Tomek nie jest wiarygodny. Strona zawiera zbyt mało zdjęć tych samych osób oraz nie ma informacji czy jest to strona firmowa. daje to przypuszczenia że pan Tomek pracuje na czarno co ma zresztą bardzo krótkie nogi. Nie znalazłem p Tomka na żadnym serwisie tematycznym czy reklamowym gdzie po pierwsze płaci się za reklamę a po drugie trzeba mieć zarejestrowana działalność gospodarczą. Na temat zdjęć już inni się wypowiedzieli. Trudno nazwać te zdjęcia za profesjonalne. Jednak jak też ktoś zauważył każdy musi od czegoś zacząć.

Gość fotografka222222
Trudno nazwać te zdjęcia za profesjonalne. Jednak jak też ktoś zauważył każdy musi od czegoś zacząć. Z tym się zgadzam :P nie jestem ekspertem od fotografii , po prostu wszystko zależy od wymagań jakie kto ma co do zdjęć i jakie się komu podobają.. wiadomo można się doczepić do czegoś , ale nawet u najlepszego fotografa znajdzie się foto które się jemu podoba a komuś innemu nie kwestia doświadczenia i gustu

Gość fotografka222222
a w szkole w której ponoć słabo uczą , zawsze mówią że nie ważny jest sprzęt tylko wyobraźnia , umiejętność i pomysłowość , przemyślany kadr.. ktoś może mieć nikonaD60+ obróbkę + pomysł i zrobi extra foty a ktoś może mieć D700 i bez pomysłu, mimo super sprzętu nie zrobi takiej foty

Gość a ja powiemmmmmmmmmmmm
a ja powiem tak...widzialam gorsze.90% z tego forum ma fotografa za 1tysiac zl,ktory daje im potem 1000 nieobrobionych zdjec na plycie i zdjecia na pewno odbiegaja od tych przedstawionych przez pana Tomka.wszystko zalezy od tego kto co lubi....na tym etapie tworczosci bym pana na pewno nie wybrala,ale nie jest zle.ja z mezem bylismy bardzo wymagajacy co do fotografa i stwierdzilismy nawet albo najlepszy albo zaden.mamy naprawde piekne,artystyczne zdjecia,ale doceniaja je tylko Ci,ktorzy znaja sie na fotografii.Wiekszosc ludzi lubi,aby wszystko bylo pokazane na zdjeciach samochod,ciotka i wujek ,co bylo na talerzu itp.my takich fotografii nie mamy,bo zalezalo nam na tych,aby to nas najbardziej bylo widac.ja radze,aby wybral sie pan na jakies warsztaty fotografii slubnej,bo potenacjal jest.

Gość jaaatylko jaaaa
Tomku! 500 zdjeć na płytce CD dajesz Młodym? Czy Ty film kręcisz czy co?

Gość Grafik komputerowy
Tomek mami młodych obrobionymi hi hi hi zdjęciami takimi jak są na stronie. Tomek zmień najpierw podejscie do klienta i popracuj nad uczciwością oferty, potem kilka razy warsztaty na których zbyt wiele się nie dowiesz i już po 8 latach zaczniesz wyrabiać swój styl robienia zdjęć. Po twojej stronie widać że raczej chodzi ci o zdobywanie kasy niż o dobro młodych par. Nosek spuść do dołu bo zbyt wysoko go nosisz. Zdjęcia są bardzo kiepskie pod każdym względem. Zarejestruj też działalność bo sama konkurencja ci dokopie. Narka

Gość martika81
A mi sie podobaja zdjecia! Naturalne i kolory dobrane z wyczuciem. Nie ma co sie przejmowac poprzednikami, kazdy tutaj pisze jaki jest "najlepszy" ale swoich efektów jakoś boi się pokazywać... tak, że praktyka i ciezka praca i moze byc tylko coraz lepiej :)

Gość fotografka222222
omg , klienci są różni jedni czepiają się że np nie chcą samych fotek z wesela gdzie tylko jest para młoda bo chcą też gości i to co się dzieje na weselu a plener jest od tego żeby para młoda miała dużo swoich ładnych zdjęć , inni znowu patrza tylko na siebie i nie obchodzą ich ludzie którzy na wesele przyszli , inni jak im daję 500 zdjęć to za mało bo oni by 1000 chcieli , a są też i tacy dla których 500 to mega dużo .. klienci są różni jedni przeżywają wesele jakby byli królem i królową i każdy ma im służyć i latać koło nich przesada... inni chcą mieć wyjątkowe ładne zdjęcia naturalnie pozują a nie jak jakieś wymagające pawie co dużo chcą za grosze .. też zależy od miejscowości im większe miasto tym bardziej się puszą , u mnie jak już fotograf powie 1500 za jeden album płytę plener i całe wesele to już jest drogo.. ja z narzeczonym robimy razem fotki tak aby zdjęcia były robione z różnej perspektywy bierzemy 1200 jako dwójka fotografów ;] znam dobrych fotografów którzy robią zdjęcia za taką cenę i ja np nie chciałabym dostać 70 zdjęć za 2 tysiące bez przesady ... po weselu ma być pamiątka video nie jest tak ważne jak fotografia i chętnie pooglądam gości na zdjęciach i co się działo a nie tylko siebie najważniejsze żeby plener był udany

Gość Poznaniak freee
Zgadnijcie skąd ja wiem że fotografka222222 to nasz Tomek który uważa się za wspaniałego fotografa. Myślę ze fiskus powinien się zainteresować panem Tomkiem i już...

Gość Tomasz Bartkowiak
Niech sie Pani od spamu przestanie czepiac tylko niech przyjedzie do mnie to jej pokaze NIP, podawanie NIP-u na stronie nie jest obowiazkowe... i niech Pani poda swoje dane to chetnie zloze wniosek o zniesławienie i pomówienia! a propo podszywania sie pod rozne osoby to nie praktykuje twoich sztuczek! Zgadzam sie, nie umiem robic zdjec, nie mam zalozonej firmy, nie skonczylem zadnej szkoly, nie mam dobrego sprzetu. krece filmy pelnometrazowe z 500 zdjec itp... Z mojej strony zamykam temat!

Gość kolega alenie fotograf
NIP kolego podaje się na stronie. Od tego roku nie ma wymagania do posiadania REGONu. Gdybyś podał NIP na stronie to by nie było tych głupich tekstów. Z drugiej strony trzeba być idiotą aby się nie uwiarygadniać przed potencjalnymi klientami i nie bać się namierzenia przez fiskus. Co do twoich umiejętności to masz racje ze ich nie masz to widać po zdjęciach. Tak samo jak widać że występujesz tu w dwóch osobach. Dostałeś tu mnóstwo rad i zamiast się wpieniać wyciągnij z nich wnioski. Często za wiele z tych rad płaci się grube pieniądze a ty dostałeś je za frajer.

Gość kolega alenie fotograf
Przepraszam żle to napisałem z tym REGONem. Posiada go trzeba ale nie musi być podawany na stronach i reklamie.

Gość fotografka22222222
o ja ludzie pogieło was , jestem kobietą i mam inne zdanie po prostu niż wy .. masakra .. to co pisałam wyżej to wiem z doświadczenia jacy są klienci . Naoglądali się fotek przerobionych w szopie i świecą , sztuką jest zrobić foto które potrzebuje jak najmniej przeróbki albo wcale

Gość jeszcze ja sie wypowiem
(jetsm plastykiem, ale nie fotografikiem) swietnie ujete charakterystyczne typy, duzo poczucia humoru i zmyslu obserwacji. Niestety warsztat kiepsciusi - w przeważajace wiekszosci fatalnye kadrowanie - z regułu za duzo swiatla/oddechu na gorze niz na dole , powinno byc odwrotnie, szcerze mowiac prawie wszystkie kadry sa beznadziejne. No i potwornie irytujaca niczym nieuzasadniona. maniera z tymi kadrami po skosie. Szkoda, bo gdyby dobrze skadrowac i byloby super. Jest to dobry obserwator bez wyszkolenia plastycznego. Kilka zdjec jest rzeczywiscie bdbd. Mysle,ze autor powoinien wspolpracowac z plastykiem z prawdziwego zdarzenia, bo sam pewnych rzeczy nie zauwaza. Jest to bardzo fajny, niebanalny materiał, ktory zdecydowanie wymaga obróbki.

też skomentuję:stronka jest przejrzysta,jasna dla czytelnika,podkład bardzo ładny :) jasno napisał Pan o sobie-klient będzie wiedział na czym stoi.Zdjęcia są ciekawe,niektóre majĄ swój urok-przypatrywałam się po kilka minut.W zakładce detale jest odpowiednia ilośc zdjęć-nie zanudza widza,bo czasem fotografowie zamieszczają bardzo dużo zdjęć takich właśnie detali.Sesja pokazuje wydarzenia chronologicznie-przygotowania,ceremonia,wesele w ładnym porządku.Jednak największe wrażenie wywarły na mnie zdjęcia z zakładki ''inne''są bardzo ciekawe.Czas oglądania umila spokojna.refleksyjna muzyka.pana strona jak i pracę oceniam bardzo pozytywnie.Życzę jak najwięcej klientów i jeszcze ciekawszych pomysłów na zdjęcia. na marginesie sama zajmuję się fotografią ale czysto amatorsko,więcj mija się z celem dyskusja profesjonalisty z takim laikiem jak ja :) robię to dla siebie,umilenia sobie czasu,bo kocham chwile i wspomnienia i miejsca zatrzymane w obiektywie.

Gość Adrianna 2011
Oj Kasieńko podziwiam że tak szczerze napisałaś że jesteś fotograficznym amatorem. Widać to po twojej wypowiedzi lecz twoja szczerość mnie rozbroiła. Zdjęcia są po prostu bardzo brzydkie. Nie chodzi mi nawet o techniczną stronę zdjęć a o treść. Ani jedno zdjęcie na dłużej nie przyciąga wzroku. Tomek nie napisał tego tematu w celu pytania się o swoje zdjęcia bo do tego są fora dla fotografów. Ten temat to czysta reklama fotografa z wielkim o sobie mniemaniu.

Gość kasieńkaa_
rozbroiła?ciekawe.nie wiem czy p0ozytywnie czy negatywnie ale miło,ja się nie wstydzę przyznać że jestem amatorką której ta zabawa się podoba i zamierzam swoją wiedzę pogłębiać,chyba każdy z regułyy zaczyna od zera.albo przynajmniej od czegoś.

Gość Arkadia wawka
kasieńkaa_ czyli teraz tylko zakup aparat cyfrowy typu lustrzanka nazwij ten aparat profesjonalnym i zacznij się ogłaszać jako fotograf robiący zdjęcia na ślubach. Potem proponuj 50 zdjęć na papierze i 1000 zdjęć na płycie. Jak jakość zdjęć na papierze będziesz miała słabą to proponuj foto książkę z małymi zdjęciami umieszczonymi na stronie. Tak staniesz się fotografem profesjonalnym i będziesz jedną z 90% takich samych fotografów którzy są na rynku usług ślubnych. Gwarantuję Ci że będziesz miała zlecenia.

Gość Zielony Groszek..
Strona nawet ciekawie zrobiona i przyjemnie się ją ogląda. Co zaś tyczy się samych zdjęć to są to całkowicie amatorskie zdjęcia. Zresztą znam amatorów którzy robią o wiele lepsze zdjęcia. Zdjęcia po prostu są brzydkie.