Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Powiedznie

przymusowe badania cytologiczne i mammograficzne dla kobiet

Polecane posty

Gość pani kopacz
ma chyba marne pojęcie o życiu. Najrzadziej badają się kobiety NIE PRACUJĄCE ZAWODOWO . Te pracujące mają badania okresowe robione.

Gość a ja uważam że to bardzo
dobry pomysł i nie rozumiem oburzeia i pierdół o dyskryminacji - to chyba dla dobra tych kobiet. Tylko taka uwaga - badania powinny być obowiązkowe a pracodawca powinien otrzymać wyłącznie zaświadczenie, że się odbyły - wynik tylko do wiadomosci kobiety i jej lekarza.

tez mam zastrzezenia co do minister kopacz. te pierdoly o dyskryminacji dlatego, iz mezczyzni tez maja swoj udzial w chorobie szyjki macicy, i rowniez zapadaja na nowotwory, ale nikt ich do badan nie zmusza. jesli badan nie zrobisz to mozesz sie pozegnac z praca i tu jest problem. Nie jestem przeciwko profilaktyce. przeciwnikow zapraszam na http://powiedz-nie.phorum.pl

no to zrobisz te badania i sie nie pożegnasz - Jezu, ludzie, wystarczy zrobi c badania i ok, tak? No to w czym problem? Robisz jest w porzadku, śpisz spokojnie, masz początki raka - ciesz się, ze poszłas i wykryli a nie rozwinął się do stadium nieoperacyjnego bo nie poszłas na badania jako, że nikt cię nie zmuszał. Co do dyskryminacji - tak, faceci tez choruja na raka i to oni raczej powinni podnieśc larum, że sa dyskryminowwani bo tez narażeni a o ich zdrowiu nikt nie myśli. Ja jestem wciąż ZA.

Gość kolejny prostest napisz
o niekierowaniu na cytologie!:P Ludzie niektorzy to pieniacze :O

Gość bo pani Powiedznie
jest tam szkaradna i nie chce byc ogladana:P

ja popieram, w końcu nie będą musiała błagać szefa o wolny dzien aby pojechac i się przebadać tylko zrobie to w ramach badań okresowych i godzin pracy, jak dla mnie mogą wprowadzić tych badań jak najwięcej

Nie, nie uważam, ze mają się nijak do wykonywanej pracy bo jakakolwiek praca by to nie była jak pójdziesz na zwoilnienie w związku z zaawansowanym rakiem szyjki macicy albo umrzesz to nie bedziesz mogła jej wykonywac.

poczytak sobie o raku szyjki macicy i piersi - na to najczesciej umieraja polki - juz robili, co mogli aby kobiety sie badaly. sa damowe badania, wysylali nawet bezplatne zaproszenia do domow i ta akcja tez nie przyniosla skutku - moze to pomoze - ja jestm za

ja też jestem za ...co z tego że pracuje i raz na dwa lata mam robione badania okresowe ale to tylko krew mocz i płuca ....ja akurat chodzę do ginekologa badam się i jestem spokojna ale ile jest takich kobiet które nie chodzą do ginekologa latami a później płacz lament bo rak ostatnio mój ginekolog opowiadał mi że sam był załamany bo stwierdził raka u kobiety 35 letniej i jak się okazało nie była u ginekologa 10 lat i w zasadzie nie było już czego ratować więc nie przesadzajcie z tą dyskryminacją podstawa to zapobiegać

do 1234567..... i tak masz dobrze - u mnie w ramach badan okresowych do pracy badaja tylko wzrok i lekarz ogolny bada cisnienie i robi wywiad i tyle

Gość teufilkia
cytologia spoko ale sa badania dotyczące tego że mammografia moze szkodzić :O a jak młode kobiety? tez mammografie maja robić? jak tak to przegiecie bo u młodych kobiet to usg powinno być W ogóle to cos nie tak ,kiedys cyto mozna było na kase chorych raz na rok zrobic ale zmienili ze raz na 3 lata a przeciez raz na 3 lata to za mało :O co do mammo to przeciez jak wyzej pisałam nie dla młodych kobiet jest po za tym usg jest tanszym badaniem :P widocznie ktos niezle sie postarał polobbował i niezle zarobi na mammografach :P

Gość mammografia nie szkodzi
tylko nie zawsze jest odpowiednim badaniem... Co nie zmienia faktu, ze kobiety powinny robić badania profilaktyczne, a skoro same nie chcą to trzeba je zmusić. Później za ich operacje i pobyty w szpitalach, terapie itp. płacą wszyscy dużo więcej niż za jedno badanie. Mi przysłali zaproszenie na cytologię, gdzie było napisane, że bezpłatnie mogę skorzystać, jeśli w ciągu ostatnich chyba 2 lat nie miałam robionej cytologii. Uśmiałam się, bo robię co rok, a czasami co pół...

m a d z .....no u mnie w zakładzie tak jest ...a jak są już wyniki wtedy przychodzi lekarz sprawdza wyniki bada ciśnienie robi wywiad teufilkia...ja nie wiem gdzie Ty chodzisz to tego ginekologa ale ja chodzę średnio raz na rok i zawsze mam robioną cytologię a to że raz na 3 lata się należy na kasę pierwsze słyszę ?.....zaznaczam ja nie chodzę prywatnie do lekarza a na kasę chorych usg od mammografii różni się tym że ....poprzez usg można zbadać ogólnie pierś a mammografia jest typowo nastawiona na wyszukiwanie zmian nowotworowych ....tak mi ostatnio wytłumaczyła lekarka jak byłam na usg

Gość tak ale mammografia
jest "lepsza" u kobiet po menopauzie - budowa piersi młodych kobiet jest inna i obraz z mammografii może ni eoddawać rzeczywistości - może nie wykryć raka. U młodych kobiet lepiej sprawdza się usg + ew. rezonans jeśli usg coś wykryje.

Gość bedziecie inkubatorami
mam nadzeje ze te z was ktore sa za zmuszaniem kobiet do badan Zmuszą do urodzenia minimum 5 dzieci bo ktos musi na emerytów zarabiac!! tu nie chodzi o żadne badania a o wolność!! i wyobraźcie sobie ze miedzy nogi nie zaglada wam wasz lekarz a specjalnie wyznaczony obleśny typ ktory ma fuche po znajomosci bo nalezy do pisu :P

Gość teufilkia
123 itd coś z twoja wiedza nie tak zmien lekarza :P

przeciez badania medycyny pracy mozna zrobic w kazdym zakladzie medycyny, ktory ma taka umowe podpisana - a teraz jest to wiekszosc - zaklad pracy nei zmusza gdzie ma sie isc ja robie cytologie co pol roku - na drzwiach gabinetu mojego lekarza jest napisane, ze kobietom (w jakim wieku - nie pamietam doskladnie) przysluguje bezplatne badanie raz na pol roku

Gość bedziecie inkubatorami
madz ty to z duzego miasta jesteś prawda? a co powiesz na 50 tys jest jedna przychodnia gdzie mozna zrobić badania z med.pracy i lekarze tam sa nastawieni na zysk badaj na oko :P Tylko tam mozesz zrobić te badania bo tylko tam dostaniesz odpowiedni kwit!!

Gość przypadek z zycia
Mam koleżanke w kwietniu robiła USG było ok w sierpniu kilka dni krwawiła poszła zrobić badania i co sie okazało rak szyjki w stadium zaawansowanym .Wycieli jej wszystko włącznie z macicą ! Teraz ma radioterapie nie wiadomo jak będzie lekarze z góry powiedzieli ze nie dają szans dużych .. a przecież cały czas się badała i jakoś jej to nie pomogło :O Dziewczyna ma 23lata.

Gość przeciez jeszcze trudniej
bedzie o prace! nie dosc, ze mlodych kobiet nie chca zatrudniac, bo zajda w ciaze, to jeszcze dodatkowe koszty dla pracodawcy! wiadomo, ze beda woleli zatrudnic mezczycne, skoro badan bedzie mniej i tansze! to byloby w porzadku, gdyby rownoczesnie wprowadzili na mezczyzn badanie prostaty. przeciez ilu uch umiera na to? dlaczego jak zwykle tylko kobiety maja miec gorzej i trudniej, jakby juz nie bylo takich roznic?

Gość ciekawe pytanie mam
na tym forum do którego link podała autorka jest napisane, ze to rozporządzenie jest nie zgodne z konstytucją i jest naginaniem prawa pracy. w którym miejscu? żę przymus? ano przymus ale tak samo zmuszają nas do badań okulistycznych i badania krwi. czemu przeciwko temu nikt się nie buntuje? ten nas zmuszają i trzeba wykonać czy się komuś podoba czy nie. to jak z tym jest?

Gość do przypadek z życia
a na usg tej koleżance żadne nieprawidłowości nie wyszły? nie wierzę

Gość mniej - bardziej intymne
to jest roznica. na pobranie krwi czy rentgen sie idzie i juz, niewazne kto ma dyzur, do ginekologa to malo kto idzie pierwszego lepszego, a byc moze tak sie okazac. a nie kazda kobieta chce isc do mezczyzny czy do kogos malo sympatycznego czy niezaufanego.

Gość ciekawe pytanie mam
ok, to badanie jest bardziej intymne, ale spójrz na to z tej strony- głupie pipy nie chcą się badać, mnóstwo kobiet umiera na raka piersi i raka szyjki macicy a potem my wszyscy płacimy za ich kosztowne i długotrwałe leczenie! nie lepiej zapobiegać niż leczyć? ja badam się regularnie i nikt nie musi mi o tym przypominac, ale są setki tysięcy kobiet, któe tego nie zrobią bez przymusu!

Gość do przypadek z życia
dokładnie, coś Ci się pokręciło. na usg na setę byłoby coś widać, ze jest nie tak

Gość mniej - bardziej intymne
ja na to patrze tak, ze jeszcze trudniej bedzie mi znalezc prace, a i tak jest ciezko, bo dyskryminacja kobiet. a dojda dodatkowe koszty dla zatrudniajacych kobiety, dlaczego mezczyzn to ominie? jak zwykle chetniej beda zatrudniani.