Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Magicccc88

Cukrzyca ciążowa - chyba byłam nieświadoma całą ciążę

Polecane posty

Gość Magicccc88

Witam serdecznie! Mój problem dotyczy tego, że chyba całą ciążę miałam cukrzycę ciążową, której z własnej głupoty nie byłam świadoma :( dopiero teraz na końcówce ciąży mnie olśniło. Dziś jakoś mnie tknęło by poczytać o cukrzycy w ciąży i to co zobaczyłam mnie przeraziło, nie miałam pojęcia że ta choroba może mieć taki ogromny wpływ na płód..ehh, zacznę po kolei, Jestem w 36 tygodniu ciąży, termin na 20 listopada, mocno się ostatnio przeziębiłam i trafiłam do szpitala z obawy o dziecko które tego dnia w ogóle się nie ruszało, zbadał mnie lekarz inny niż zwykle który stwierdził że mój mały jest bardzo duży (3,4 ) i powinnam urodzić już 1 listopada, zdziwiłam się mocno ponieważ moj lekarz prowadzący o żadnych zmianach co do terminu mnie nie poinformował i cały czas trzyma się swojego załozenia, ma tez dużo starszy aparat usg, wszystko byłoby dobrze gdyby nie przypomnialy mi sie badania cukru kilka tygodni temu, po obciązeniu 50 g glukozy wynik naczczo wyszedl u mnie 139, moj lekarz stwierdzil ze to jeszcze nic wielkiego i zalecil jedynie ograniczenie slodyczy, ja, nie majac pojecia jak wielkim problemem moze byc cukrzyca w ciazy a majac wielki apetyt polecenie "lekko" zignorowalam, jadlam co chcialam, ile chcialam, mialam ochote zjesc pol tabliczki czekolady to zjadlam, mocno przybralam na wadze, ale cieszylam sie ogolnie dobrym samopoczuciem, dopiero teraz jak przeczytalam ze kobiety z cukrzyuca rodza duze dzieci, z wadami wrodzonymi zaczelam sie przejmowac, moze waga mojego maluszka ma wlasnie zwiazek z przebyta cukrzyca :( jutro jade na badanie cukru, nie wytrzymam inaczej..oraz nie daruje sobie jesli przez wlasna zachlannosc skrzywdzilam malenstwo, ze tez nie przejmowalam sie wczesniej! nie wiem co mam teraz myslec, strasznie sie martwie, jak Wy to widzicie, czy jest tu dziewczyna z podobna sytuacją ? prosze o odpowiedzi

wlasnie chcialam zalozyc taki temat... dziewczyny jaki mialyscie wynik po wypiciu 50 mg glukozy?? ja mialam 162 ..jutro ide robic nastepne badania 75mg bo lekarz stwierdzil ze moj wynik jest za wysoki:(:( bardzo sie boje o naszego maluszka:(czy po pierwszym badaniu juz mozna stwierdzic ze mam cukrzyce??

Pierwsze badanie daje podejrzenie, dlatego robi się obciążenie jeszcze 75mg. Twój wynik jest wysoki ale nie tragiczny. Uszy do góry, szybko wykryte takie odchylenia da się spokojnie wyrównywać dietą, czasami tylko insuliną. Spokojnie :)>

Spokojnie, ja urodziłam dzieciaczka zdrowego :). Ma 15 miesięcy, spokojnie zniosłam ciąże do końca, chociaż byłam pod większą kontrolą. Naprawdę słodkich mam jest bardzo dużo :). Po porodzie wszystko się uspokoiło. Teraz tylko czasami mierzę kontrolnie cukier.

Nie mialam bardzo wysokich wyników. Ale wprowadzono mi dietę, kontrolowałam cukier glukometrem. W późniejszej ciąży byłam bardziej kontrolowana, a raczej maluch. Mikołaj urodził się dość duży 3,900 ale to jedyny jak na razie efekt problemów z cukrem :).

okokokokok duzy nie duzy aby maluszek byl zdrowy...a czy stres wplywa jakos na wynik glukozy?? bo ja idac na jakiekolwiek badania strasznie sie denerwuje...samam nie wiem dlaczego poprostu przychodzi taka fala nerwowo i za nic w swiecie nie moge tego opanowac...jutro ide na badania a mi juz serce w gardle stoi:(

Gość Magicccc88
Hej dziewczyny, milo mi ze juz tyle was sie wpisalo, bo siedze tu tez troszke zdenerwowana.. jutro dopiero bede mogla zrobic ponownie badanie cukru, mam nadzieje ze wszystko bedzie ok, zaluje ze wczesniej sie tym nie przejelam i ulegalam zachciankom caly czas, nie bylo dnia bym nie zjadla czegos slodkiego..i duzo tego raczej jadlam, ale nie mialam pojecia ze cukrzyca w ciazy mozed miec takie konsekwencje.. to moj pierwszy post jaki napisalam na kafeterii i mam pytanie, czy widac caly moj artykol :) ? poniewaz ja nigdzie go nie widze i nie wiem gdzie sie to sprawdza :)

magic a w ktorym tygodniu jestes?? to znaczy ze mialas robione juz ten test obciazenia glukoza?? jakio wynik tobie wyszedl?? ja tak jak ty nie mialam pojecia ze moge miec z tym klopot i cala ciaze sobie slodyczy nie zalowalam:(

Gość Magicccc88
ehh - artykul nie artykol, przez ten stres juz o ortografii zapominam :/

Raczej nie jest to wynik objadania się cukrem. Cukrzyca wynika z czegoś innego. Ja miałam obczajone, co moje jeść a co nie i zaufajcie mi że cukier skakał mi np po płatkach kukurydzianych. A mogłam zjeść np galaretkę bądź kisiel i było ok.

Gość Magicccc88
karmelek - tak, mialam robiony ten test, nie pamietam dokladnie w ktorym to bylo tygodniu, od 24 do 28, wynik wyszedl po obciazeniu glukoza 139, nie mialam ponownie zadnego badania na cukier, teraz jestem w 36 tygodniu.

Gość Magicccc88
Wiem ze moj wynik nie jest najgorszy,tylko boje sie przez to ze zignorowalam mozliwosc ze moge byc narazona na cukrzyce ( wystepuje u mnie w rodzinie, bardzo szybko przybieralam, na wadze ) nie zwracalam uwagi na diete, no i teraz w koncowce ciazy moj chlopczyk jest juz tak duzy ze zadzwil az lekarza, boje sie ze to przez cukier, ze mialam ta cukrzyce i nic nie zrobilam, boje sie ze bedzie mial wady wrodzone, staram sie nie stresowac i chyba za bardzo sie nakrecam tylko skad taka waga u mojego bobasa. zostaly mi jeszcze 4 tygodnie.

magicccc z ta waga jaka podaja lekarze to tez nie mozna sie tym tak przejmowac...mojej siostrze w 37 tygodniu chcieli lekarze przesunac termin porodu bo corka wazyla zalediwe 1 kg i ie wierzyli siostrze ze ostatnio okres miala w jakims miesiacu co podala dla ginekologa ...urodzila w 40 tygodniu ponad 3 kilogramowa corke:O u mojej bratowej bylo odwrotnie miala urodzic duza coreczke a urodzila 2200 kruszynke

Gość Magicccc88
dzieki karmelek i okokokokok :) wiem ze usg nie poda dokladnej wagi i zazwyczaj jest ona albo zawyzona albo obnizona, wiec poki co z nerwami wstrzymuje sie do jutra az pojade zrobic wynik na wlasna reke, tez mnie to zdziwilo ze nie mialam powtornego badania na cukier ale mocno ufalam temu lekarzwoi, stwierdzilam ze nie ma sie czym martwic, dopiero po ostatnim badaniu u innego lekarza i na innym usg jestem zmartwiona, przesunal mi termin porodu az o 3 tygodnie, stwierdzil ze maly ma juz ok 3,5kg, i jak na 36 tydzien to b, duzo, dlatego przypomnial mi sie ten cukier, bo od ostatniego badania ani razu go nie zbadalam a jadlam jak opetana, przytylam juz 26 kg ;/ co o tym myslicie ?