Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Frotka_123

PRAWO DO KURONIÓWKI - czy przysługuje ?

Polecane posty

Gość Frotka_123

Kobieta 29 lat, pracowałam przez 8 lat na podstawie umowy o prace na czas nieokreslony, w jednej firmie od poczatku. Dostałam wypowiedzenie, rozwiazanie umowy przez pracodawcę, z zachowaniem okresu wypowiedzenia. Nie dyscyplinarka i nie zwolnienia grupowe, zwyczajne wypowiedzenie z byle powodu, wiadomo-kryzys jest.... Jeszcze w trakcie okresu wypowiedzenia załozylam dzialalnosc gosp. - mając prawo do tego niższego zusu 224zł .Od tego czasu minęło kilka miesiecy, dochody są tak znikome, ze ta dzialolnosc nie ma sensu, wole rozgladac sie za stanowiskiem w oparciu o umowe o prace. Czy jesli teraz zamknę lub zawieszę dzialalnosc przysługuje mi prawo do kuroniówki ? Od jakiego momentu? Na jak długo? W jakiej kwocie ? Czy wowczas ma sie zapewnione ubezpieczenie zdrowotne ? Czy lepiej ciagnac te wlasna dzialalnosc i płacic ok 300zł miesiecznie oplat na zus - ale co wtedy jak generuje tylko koszty a dochodów nie ma przez dłuzszy czas - czy skarbowka sie nie przyczepi do tego? Prosze o podpowiedz jesli ktos z Was sie orientuje.

Gość Frotka_123
Nikt nie był w podobnej sytuacji ? Potrzebuje Was :)

Gość Frotka_123
Na umoweie o prace 8 lat jednym ciagiem, jednen pracodawca, ale ta działalnosc nie trwała pół roku, to ma znaczenie ?

mi sie wydaje ze nie.byle by bylo te pol roku przepracowane.mj ojciec po byl na rencie 6 lat i pozniej po jej cofnieciu byl na kuroniowce

Gość Frotka_123
MOZE WKLEJĘ JESZCZE RAZ - PROSZE PRZECZYTAJCIE I PODPOWIEDZCIE, TO DLA MNIE WAŻNE ! Kobieta 29 lat, pracowałam przez 8 lat na podstawie umowy o prace na czas nieokreslony, w jednej firmie od poczatku. Dostałam wypowiedzenie, rozwiazanie umowy przez pracodawcę, z zachowaniem okresu wypowiedzenia. Nie dyscyplinarka i nie zwolnienia grupowe, zwyczajne wypowiedzenie z byle powodu, wiadomo-kryzys jest.... Jeszcze w trakcie okresu wypowiedzenia załozylam dzialalnosc gosp. - mając prawo do tego niższego zusu 224zł .Od tego czasu minęło kilka miesiecy, dochody są tak znikome, ze ta dzialolnosc nie ma sensu, wole rozgladac sie za stanowiskiem w oparciu o umowe o prace. Czy jesli teraz zamknę lub zawieszę dzialalnosc przysługuje mi prawo do kuroniówki ? Od jakiego momentu? Na jak długo? W jakiej kwocie ? Czy wowczas ma sie zapewnione ubezpieczenie zdrowotne ? Czy lepiej ciagnac te wlasna dzialalnosc i płacic ok 300zł miesiecznie oplat na zus - ale co wtedy jak generuje tylko koszty a dochodów nie ma przez dłuzszy czas - czy skarbowka sie nie przyczepi do tego? Prosze o podpowiedz jesli ktos z Was sie orientuje.

Gość Frotka_123
Gosianica - dziękuję

Gość Frotka_123
A gdzie ( urzad pracy, PIP ? ) mozna sie tego dowiedziec na 100% najlepiej drogą mailową ?

nie wiem na jaka kwote i na jaki czas.bo to zalezy od stazu pracy.ubezpieczenie ci bedzie przyslugiwalo jak rowniez mzesz czlonkow rodziny na nie wpisac. skoro mowisz ze dochody sa bardzo male to lepiej to zamknac a poszukac pracy na etacie,choc w dzisiejszych czasach to bardzo trudne

nie wiem na jaka kwote i na jaki czas.bo to zalezy od stazu pracy.ubezpieczenie ci bedzie przyslugiwalo jak rowniez mzesz czlonkow rodziny na nie wpisac. skoro mowisz ze dochody sa bardzo male to lepiej to zamknac a poszukac pracy na etacie,choc w dzisiejszych czasach to bardzo trudne