Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość maluszek12321

ODPADANIE KIKUTA PĘPOWINY...

Polecane posty

Gość maluszek12321

MÓJ SYNEK SKOŃCZYŁ DZISIAJ 2 TYGODNIE I DO TEJ PORY NIE ODPADL JEMU KIKUT PRZEMYWAM JEMU GENCJANĄ NA SPIRYTUSIE ALE NIE WIDZE ZEBY ODPADAŁ, POŁOŻNA POWIEDZIAŁA ZE JEST PĘPOWINA BARDZO GRUBA. BOJE SIE ZE COŚ SIE JEMU STANIE JAK SZYBKO NIE ODPADNIE. CO ROBIĆ??? PĘPUSZEK CO DZIENNIE WIETRZE.

Gość maluszek12321
suchy jest ale strasznie gruby, 3 tygodnie??? myślałam że do 2 tygodni odpada.

Gość maluszek1234321
dzisiaj zobazcyłam ze kikut juz sie wysusza. :-) to juz nie długo odpadnie

Gość mama maleko Danielka
Kikutka nie powinno sie niczym przemywac. Zadnych spirytusow, zaklejania plastrami i innych tego typu operacji. Kikutek odkazany jest raz, po porodzie i koniec. Wiecej nie musi i dalej nic nie trzeba z nim robic. Mozna moczyc podczas kapania itd. Mojemu synkowi odpadl po 5 dniach, a po tygodniu juz nie bylo sladu brudzen i pepuszek mial ladny i do konca wygojony. To tak jak z rana na kolanie. Im wiecej odkazadz i przemywasz, tym dluzej bedzie ci sie "babrac". Nie mowila ci o tym polozna, ze nie powinno sie przemywac kikutka spirytusem?

Gość mama malego Danielka
Hm, blad we wlasnym niku...ale wstyd :D

mamo Danielka kazda polozna mowi co innego mi powiedziala zeby przemywac i najlepiej plasterkami Leko:)

Tala - O masz. To faktycznie fajnie, jak kazda mowi co innego :)

Gość
mojemu synkowi odpadl po przeszlo 2 tyg. a znam takie malenstwo co mialo 6 tyg i dopiero odpadl mu pepek

Gość maluszek1234321
każda położna mówi co innego mi na początku mówiła o spirytusie salicylowym 2% a druga o gencjanie na spirytusie 2%, po gencjanie zaczyna dopiero wysychać:-) a jeszcze pytanie o temperature w domu... nie wiem dlaczego ale mój mały jak jest temperatura 22 stopnie w domu to strasznie kicha a jek jest wiecej to jest ok. jaka temperature macie w waszych domach???

Gość mojej
córce odpadł równo po miesiącu

Gość fascynujące
..........:o

mi położna mówiła, że wręcz trzeba przemywać! spirytusem 70% ! i to najlepiej przy każdej zmianie pieluszki, czyli dość często! na szkole rodzenia nam tak mówili, a po Waszych wypowiedziach to już sama nie wiem :o

Gość Dziewczyny chcecie znać prawdę
? - Jeśli tak, oto ona: polscy lekarze i położne opowiadają wam niestworzone rzeczy i przez to doświadczacie takich przedziwnych zjawisk, jak odpadanie kikutów po miesiącu. Prawda jest taka, że kikuta i potem pępuszka nie smaruje się niczym, poza jedynym wyjątkiem w chwili przecięcia pępowiny! Dlatego wszystkim dzieciom na świecie kikuty odpadają po 5 dniach a po 7 nie ma już śladu po rance, a polskim dzieciom po 2 tygodniach a babrze się nawet do 4. Dziwny to kraj ta Polska i dziwne macie obyczaje...szkoda tylko, że tak krzywdzące dla dziecka i mające przede wszystkim na względzie utrzymanie stabilnego popytu na spirytus i gencjanę... :P

Gość a dlaczego nie wiem
to fakt, mieszkam za granica i niczym nie kazano mi przecierac pepowiny, chyba raz przetarlam spirytusem salicylowym,ale w celu oczyszczenia z zaschnietej krwi na poczatku. Odpadl bez problemow. Co kraj to obyczaj :)

Gość a dlaczego nie wiem
co do temperatury to u nas w dzien jest 21 stopni a w nocy spada do 18-19 i jest w sam raz :)

Ja tez mieszkam zagranica, wiec to pewnie dlatego mnie uczono inaczej. Co do temp. to w ciagu dnia jest u nas ok. 21 st, a w nocy ok.19 st. Zauwazylam, ze moj synek lepiej spi jak jest chlodniej w pokoju. Niczym moj maz, ja tam wole ciepelko :p, ale dla chlopakow juz sie poswiecam :D

Gość W ciągu dnia 21 z kawałkiem
(ale zdecydowanie poniżej 22 st.C), na noc ogrzewanie się wyłącza po 22.00 i włącza za kwadrans 7:00 (tak mamy automatycznie zaprogramowane). Temp. zawsze można podnieść, ale prawie nigdy tego nie robimy.

Gość gość
U nas właśnie odpadł kikut - po dwóch miesiącach!!! Po 5 tygodniach kikucik zaczął plamić ubranko, paprać się i brzydko pachnieć wiec zaczęłam sie marwic. Akurat tak sie złożyło ze zaraz miałam wizytę u chirurga w sprawie bioderka wiec doktor spojrzał na pępek i posmarował Lapisem. Pepuszek sie osuszyl i jakby "przypalił" ale kikut tkwił nadal. Po tygodniu znowu poszłam i znów doktor zrobił to samo. Po tym zabiegu po kilku dniach odpadł i jest ladniutki. Uff :-)