Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość komunizm komunizm

kto jest za tym by powrocil komunizm ? reka w gore

Polecane posty

Gość komunizm komunizm

j w kto jest za tym ? tesknicie za PRL ? powiem moje zdanie :D za komuny wpieprzalismy chleb z maslem za Uni wpieprzamy chleb z margarna/suchy :D :classic_cool: czekam na wasze zdanie

Gość ladco
nie wiem

Gość Bardzo ciekawe
Jakim cudem jesz teraz chleb z margaryną ? Dokładnie pamiętam tamte czasy, przy prawie identycznych nominalnie zarobkach jak teraz, masło śmietankowe kosztowało 17,50 zł. Chleb 8 zł (potem 12 zł). Idź do sklepu i zobacz jakie są dziś ceny.

Gość palkaaa z ciebiee
chyba cię pogięło

Gość ja tez dobrze wspominam tamte
czasy... Co z tego, ze nie jadlam bananow i pomaranczy. Jak jadlam chleb z maslem. Chleb, ktory byl chlebem i maslo ktore bylo maslem. Bo nie musialo to spelniac tzw standardow UE ;]

Gość Hihihihahaha
"masło które było masłem". Buahahaha, zdajesz sobie sprawę w jakim syfie kiedyś rolnik odstawiał mleko ? I ile w nim było proszku IXI ? A jak to wygląda dziś, gdzie praktycznie każdy ma schładzarkę ?

Komunizm nie może powrocić, bo w Polsce nigdy go nei było nie widzicie róznicy między PRL a Chinami czy Kubą? Ja widzę A socjkalizm? Owszem, jestem za socjalizmem, tyle, że w postaci umierkowanej i niezaleznej od państw trzecich

mialam na mysli PRL ;) Teraz rolnikom nawet nie oplaca sie produkcja mleka czy sera... Bo krowy musza miec wykafelkowane obory :P Ze nie wspomne, ze wg UE kiszone ogorki to zepsute zarcie :classic_cool:

Gość bardzoej zdrowy byl proszek
ixi niz co niektore produkty spozywcze rekomendowane przez instytut matki i dziecka :P

Gość Na tym polega wolny rynek
że masz wolność. Jak Ci brakuje proszku ixi w mleku to go sobie teraz dosyp (możesz dosypać persil), za komuny nie było wyboru i wszyscy musieli wtranżalać syf.

Gość ah tamten czas i potancowki
:) chleb swierzutki mogl lezec 4 dni i byl nadal jadalny a teraz w plesn po 1 dniu obrosnie PRL dobre czasy milo je wspominam

Gość wazne t byla praca i pieniadze
tylko w sklepach pustka w 80 roku ale lata 70 byly urodziwe praca pieniadze gdyby bylo z tym tak jak wtedy bylibysmy bogatym panstwem :P wszystko zdrowsze bylo , dzieci nie mialy alergi a teraz nie wyjdzie matka na spacer bo deszcz pada , do piaskownicy nie bo dziecko piasku sie naje :O a kiedys wszystko wpierd*** i zylismy zdrowo

ja tam nie pamietam, zeby mi czy bratu kiedykolwiek czegos brakowalo... I mame w domu mielismy, bo na wychowawczy poszla i sie o prace nie bala. I co roku na wakacje wyjezdzalismy i zabawy w pracy byly sylwestrowe i inne, paczki na swieta. Nigdy wtedy nie glodowalismy. Nigdy mama sie nie martwila czy wystarczy do pierwszego. I uprzedze zarzut, ktory najczesciej wpada w takim momencie: nikt w mojej rodzinie nie nalezal do partii :P

Gość Dezydery Rumpel
Komuna to był najgorszy syf w jaki mogła wpaść Polska po II Wojnie Światowej. No i niestety wpadła - za sprawą Jałty. No i podczas gdy niecałe 600 km dalej na zachód za Łabą, RFN (po przegranej wojnie!!!) budowała swoją potęgę gospodarczą, Polska po rządami Bierutów, Gomułek i Gierków dusiła się pod łapą Wielkiego Brata z Moskwy. Brrr, oby nigdy więcej!

Gość a tez dobrze wspominam tamte
i dzieci zamiast przed kompem to po ulicach biegaly, zabawy w podchody, w kabla sie skakalo, czy inne. Nie pamietam, zeby ktores dziecko sie nudzilo kiedykolwiek ;)

Gość mieszkancy bylego NRD
zaluja, ze padl mur i doszlo do zjednoczenia, tez wciaz wspominaja, ze im sie lepiej zylo ;)

Gość PRL byl gut
:):) ale teraz tylko wspominac mozemy :( ludzie byli pzyjaciescy pomogli a teraz ?????????? macie te dobrodziejstwa i ta unie i to wszystko tak juz swiat na psy schodzi

Gość zylo sie spokojniej
praca byla pieniadze byly , tak jak ktos wspominal paczki , imprezy i wyjazdy z pracy (nie mowie o parti :D) ale dla kazdego pracownika bylo co , czy bony , paczki dla dzieci na swieta a teraz ??? gowno wam dadza hahaha :P dzieci na wycieczki jezdzily i rodzice bylo fajnie i dobrze fakt nie bylo tych dobrodziejstw niz teraz , ale wtedy bylismy szczesliwszy , mielismy oparcie czy w sasiedzie czy w rodzinie wszyscy sobie pomagali a teraz ??? :O szkoda slow i klawiatury :P

Gość juz nie spomne
o potancowkach , i koncertach Abba i spodek katowicki :) o te walki wszyscy trzymali sie razem :) fajnie bylo :)

no wlasnie 😭 pieknie bylo 😭

a pamietacie gruzliczanke? Teraz by sie wlos jezyl na glowie nie jednemu jakby zobaczyl taki preceder :P

Gość w sumie to moze i racja
praca byla,pieniadze byly..... a wy myslice o tym,ze to wlasnie epoce PRL zawdzieczamy dlugi zagraniczne???i to,ze jestesmy 100 lat za murzynami, jesli chodzi o polityke socjalna i opieke panstwa?? PRL-owi zawdzieczamy tych starych komuchow,ktorzy do tej pory w zarzadach w stolki pierdza. Myskli ktos o tym??

teraz mamy wiecej dlugow... A przy okazji niezly rozpierdziej w kraju. wczesniej moze i byla ruina ale przynajmniej wlasna...

i opieka socjalna na wyzszym poziomie stala niz teraz. Ze nie wspomne o sluzbie zdrowia, edukacji czy sluzbach mundurowych (nie mam na mysli ZOMO)

Gość fijkujl
no tak ale o tym ze teraz mamy w polsce tak jak mamy zawdzieczxamy wlasnie czasom prlu to juz nikt nie pamieta...

a tak poza tym, to komu sie tak naprawde dobrze zylo?? Bo bezpartyjni i apolityczni to chyba raczej takiego pieknego zycia nie mieli.Wole jesc chemie w chlebie (notabene czytal ktos o tym,ze niektore PRL-owskie piekarnie dosypywaly syf do maki???) i moc myslec i mowic co chce.

Gość hrhrhrhrr
gdybyśmy nadal tkwili w komunie to byłoby u nas gorzej niż na ukrainie

Gość pani Ela
to ja pisalam o tych potancowkach :P moze w tamtych latach nie bylo miodu , ale spojrzmy teraz na dziesiejsze lata czy teraz jest nam lepiej ?? bo ja powiem nie ! jest duzo gorzej

opieka socjalna dobre sobie. chyba bylas niemowlakiem za komuny,bo nic nie pamietasz. Jaka opieke zdrowotna mialas? No chyba,ze tatus nalezal do partii to prosze bardzo. Dupe trzeba bylo wszystkim lizac, jak sie bylo szarym czlowieczkiem. A tak poza tym to wlasnie PRL jest odpowiedzialny za dzisiejsze dlugi. (0% dlugu krajowego to spadek po PRL-u...

tak samo PRLowi zawdzieczamy jak kurka wojnie, pierwszej, drugiej, rozbiorom... Ile mozna zwalac na historie? :P Moja rodzina byla bezpartyjna i apolityczna i jakos dobrze sie zylo. A teraz mozna bniby mowic co sie chce? Taaa... jasne :O Wystarczy, ze powiem, ze nie lubie pedalow i zydow :classic_cool: zaraz sie zleca poprawni politycznie :P