Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość majaaa67

Odciaganie pokarmu ! pomocy !

Polecane posty

Gość majaaa67

Kochani mam straszny problem a mianowicie : jestem mamusia od 2 tygodni i niestety nie moge karmic mojej malej piersia gdyz nie potrafi ona dobrze uchwycic brodawki,probowalam juz ja wiele razy przystawiac ale bez skutku... wiec postanowilam odciagac pokarm z tym,ze nie wiem jak czesto mam to robic ! slyszalam ze im czesciej tym wiecej pokarmu bede miala i boje sie ze juz mam nadmiar ! codziennie musze sie przebierac po kilkanascie razy a laktatorem jestem w stanie odciagnac nawet cala butelke 125 ml ,prosze pomozcie! co robie nie tak, a moze to sie kiedys unormuje ?? :(

Gość hahahhahaha
pokarm masz odciągać zgodnie z porami karmienia dziecka lub co 3 najwyżej 4 godz.

unormuje się! spokojnie to dopiero początki. fakt im częściej będziesz odciągała tym więcej będzie się produkowało. odciągaj co ok 3 godziny, dokladnie tak jakbyś karmiła maluszka. co do chwytania piersi przez dziecko to są specjalne ćwiczenia ktore pomagają maluszkowi się tego nauczyć. są one opisane w ksiażce M. Nehring-Gugulskiej "Warto karmić piersią". u nas po 2-3 dniach intensywnych ćwiczeń maluch pięknie chwytał, dodam że mam płaskie brodawki i było mu bardzo ciężko.

Gość hahahhahaha
Najlepiej będzie, jak dziecko będzie ssało pierś, bo po butelce, tp dopiero będzie trudno. Dziecko połóż na łóżku, na poduszce, aby główka była dość wysoko (!). Przystaw pierś do buzi dziecka i staraj się wycisnąć pokarm z piersi wprost do jego buzi, nie ma silnych, jak poczuje musi chwycić i ssać. Zrób tak parokrotnie, daj mu czas, aby zgłodniało, bo gdy spróbuje butelkę, to pozamiatane!

A może kup sobie nakładki sylikonowe do karmienia wtedy dziecko chwyci wez problemu i bedzie sobie samo jadło :-)

u mnie byl ten sam problem.Czasami dostawal piers ale sie nie najadal wiec odciagalam. takie dziecko ma zjesc z 500-600ml musisz odciagac z 5-6 razy tak jak dziecko by jadlo i nie zapomnij o odciaganiu w nocy bo wtedy jest bardziej wartosciowe mleko no i zebys nie miala potem zastojow mysle ze powinien zjesc z 100-130ml jednorazowo co 3-4 godzinki chodz takie dziecko sie karmi na zyczenie

Gość majaaa67
Dziekuje za rady:co do butelki wlasnie chodzi o to,ze juz ja podalam i mala nauczyla sie ssac tylko buteleczke bo za kazdym razem gdy probuje jej dac piers to mala sie nie najada..wkladki kupilam ale sa tam 3 dziureczki i jak melko zacznie leciec to buzka mojej Emilki jest cala zalana ;/ leci jak z kokotka .ale dziekuje wam , teraz wiem ze co 3-4 godzinki musze odciagac :))

Też miałam problem bo dziecko nie potrafiło złapac brodawki.. kup sobie nakładki sylikonowe na brodawki naj mniejszy rozmiar.. mi jeszcze tak dziecko pogryzło sutki że miałam same rany.. i dzięki nakłatkom pomogło.. karmiłam tak przez ok... 2 miesiace. i teraz jest dobrze... dziecko ma 9 miesiecy i bez cycka ani rusz.. podczas ssania sutek bedzie wchodził w tą nakłatkę i sam się wyciągnie na początku może byc głupie uczucie albo troche nawet zaszczypi.. ale to nie boli.. najlepiej złap pierś dwoma palcami tak jak byś papierosa paliła ...trzymaj blisko przy samej brodawce palcem od spodu będziesz czuła bródkę maleństwa to znaczy że jest ok trzymaj nawet troche mocniej żeby pierś przy brzegu ci się spłaszczyła

Moja mała też była zalana przez te nakładki i często ulewała.. ale próbuj dawac pierś... to wyciągaj jej pierś z buxki jesli za dużo jej leci.rób odstępy.. w jedzeniu jak się odbwije to to daj jeszcze.. a dziecko się nie najda bo się jeszcze nie zaklimatyzowało bycia na świecie.. 9 miesiecy przez pepowine jadło.