Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Nocnik ale....

Nocnik ale ......

Polecane posty

Gość Nocnik ale....

dla dzieci "normalnych: anie geniuszy forumowych których mamy chwala się że dziecko od 8 miesiąca życia wie że na nocnik ma robić. Kiedy optymalnie jest go zakupic i sadzac dziecko. Jak ma półtorej czy 2 latka. Tak żeby wiedziałao co to jest, do czego służy a nie żeby służyło za zabawkę.

moja dostała od dziadków jak miała 1.5 roku. na poczatku słuzył do zabawy, był kapeluszem :) albo siusiały misie. Sama nauke zaczelismy jak Mała miał prawie 2 lata i zajeło nam to około 3 miesiecy

moja mam pracuje w przedszkolu i tam sie zdarza, ze rodzice przyprowadzaja dzieci w pieluchach z nadzieja, ze przedszkolanki naucza je zaltwiac sie samemu - zenada - ale to wychodzi na wstepnym tygodniu w czerwcu i rodzice dostaja ulimatum, ze do wrzesnia dzieci maja byc tego nauczone

Gość najstarsza siostrzenica
w ktorej wychowanie mam 89% wkład siusiała na nosnik od 2 roku życia. nie pamiętam ile zajęła nauka ale pamiętam ze nie było z nią problemu. kiedy już nauczyła isę kontrolować nie chciała wogóle siurać w pampersa. z młodszą zaś był mały problem ponieważ nocnik "gryzł" ją w pupę i za chiny nei chciała na nim siedzieć, więc siusiała od początku na "bibelek"

Gość teoretycznie to 18 miesiąc
teoretycznie to dzieci dopiero w 18 miesiącu zauważają związek pomiędzy parciem na mocz, a mokrymi majtkami i dopiero po 18 m-cu zaczynają panować nad zwieraczem więc wcześniej nie ma sensu zakup mniej chłonne pieluchy, tak, żeby dziecko czuło, kiedy ma mokro nocnik ma sens, kiedy dziecko samo zaczyna sygnalizować potrzebę zmiany pieluchy, a ty umiesz łatwo rozpoznać kiedy chce mu się kupę, np. widzisz, że zaczyna stekać czy się chowa mój synek nauczył się załatwiać na nocnik jak miał 2,5 roku, próbowałam wczesniej, ale to była meczarnia i dla mnie i dla niego, nie panował jeszcze nad zwieraczem i nie czuł parcia na mocz

Moja córcia tak swiadomie siusiała na nocnik mając 1,5 roku, niemniej zakładałam jej jeszcze pieluszki, bo często wołając , ze chce siku od razu robiła.:p Nauka wołania zajęła nam 2 miesiace i w sumie przed 2 urodzinami była "odpieluchowana". Ale z samym nocnikiem zostałą zapoznana dosć wcześnie, włąsnie dla zapoznania, sadzaliśmy ją i czasem coś zostawiła, czasem nie. CO prawda z kupką jakoś mieliśmy temat opanowany szybciej, mała stękała albo wołała "a-a" jak chciała kupkę. WIęc kupki do pieluszek nie robiła, a do nocnika. Ale sikanie, tzn. kontrolowanie tej potrzeby przyszło świadomie mniej więcej jak miała rok i 10 miesięcy, jakoś tak.

Gość u nas
przygoda z nocnikiem zczela sie jak mały maiał jakies 1.5 roku nie chcial siedac wiec nie zmuszlismy go ale przyzwyczajali z czasem zaczelam przyzwyczajac go do siadania ale byll straszne niezadowolony i przed skonczeniem 2 lat kupilam nowy nocnik z pozytywka ale taka ktora zaczynala grac jak cos w nocniku wyladowalo - taka nagroda za siuski zadzialalo od reki wrecz mały do dzis po kazdym skorzystaniu z nocnika mowi ze fanfary graja dla niego wiec czasami mozna i tak dziecko zainteresowac nocnikiem ale nic na sile bo sie zniechęci

moj bratanek tez mial problemy z nocnikiem - dopiero ten z pozywywka mu bardzo pomogl wiec to tez jest metoda

mala byla wytrenowana tylko co przed 2 urodzinami, pielucha tylko na noc, w dzien majtki...bylo super... przeprowadzilismy sie w nowe miejsce i powrot do pieluchy, lanie lanie lanie wszedzie oby nie do nocnika/kibelka bo to tez probowalismy. pierwsze 2 tygodnie naciskalam, sadzalam, prowadzalam co godzine...efekt- nie chce wejsc do lazienki... postanowilam olac...(to juz prawie 2 tygodnie)nosi pull-ups, jak powie to idziemy, czasem pytam- w odpowiedzi slysze zawsze nie...dziwna sprawa- kupka nigdy nie w pieluche... nie wiem czy wyobrazam to sobie ale odkad przestalam komentowac, naciskac,zmuszac mam wrazenie ze czesciej idziemy... powodzenia mamy, silnych nerwow i wytrwalosci zycze:-)

moj mial ok 7m jak kupilismy mu nocniczek , sadzamy go dla zabawy i przyzwyczajania sie(w pieluszce ) . na razie ciagle robi w pieluszki ale coz sie dziwic skoro ma 9miesiecy... za to szwagierka tez tak sadzala malego i w tej chwili ma nie caly roczek i na nocniczek robi kupke rano a tak to dalej tez na pieluszkach mysle ze im szybciej zaczniesz dziecko oswajac z nocniczkiem tym lepiej

Gość tikmałyon
mój syn zaczął robić na nicnik mając 2 lata i 3 miesiące, a córa była przyzwyczajona,że nocnik stoi w ubikacji jak miała niespełna rok, ale nie chciała na niego robić, mając rok i 4 miesiące pojechaliśmy do znajomych i tam widziała, jak ich córeczka sika na nocniczek, po powrocie do domu usiadła i też zrobiła do swojego, na szczęście było lato i w każdej chwili można było szybko zdjąć majteczki jak wołała siku, no albo przebrac jak nie zdązyła, ale ogólnie cała nauka trwała 3 dni ale i tak na noc dostawała jeszcze pampersa, mając półtora roku zakończylismy przygode z pampersami, ulga niesamowita :))

moj syn bardzo szybko nauczyl sie majac 1,5 roku ale tak jakos przed 2 urodzinami mu sie odwidzialo i zaczal popuszczac, na szczescie tylko siku popuszczal, kupy nie :-P pozniej mial faze raz super wolal, raz notorycznie popuszczal pare kropel i wtedy dopiero siku- czy Wasze dziecie tez tak mialy? teraz ma 3,7 i nie ma problemu z nim ciekawe jak bedzie z corka ale ostatnio po kapieli nasikala mi na dywan :-D ciekawe jak to z corka bedzie, jestes bardziej upara i nieposkromiona, czuje przez skore ze tak latwo z nia nie bedzie ;)