Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

szczęśliwa87

Rozszerzanie menu niemowlaka.

Polecane posty

Drogie mamy, mój synuś ma skończone 3 miesiące i 2 tygodnie, karmie go tylko i wyłącznie piersią, czasem-tak co drugi dzień przepajam 100ml herbatki koperkowej, ale w związku z tym że niedługo muszę wrócić do pracy chciałabym zacząć wprowadzać już coś nowego do jadłospisu młodego. Proszę Was w związku z tym o jakieś "przepisy". Kiedy wy wprowadzałyście zupki desery-powiem szczerze, że bardzo zależało by mi na przepisach własnoręcznie zrobionych zupek a nie na gotowcach ze sklepu. Wielki dzięki za pomoc.

Gość alutka 26
jeśli karmisz piersią, to jeszcze trochę za wcześnie na rozszerzanie menu dziecka. Może skonsultuj się z pediatrą?

liczyłam, że ktoś cię poprze z tym rozszerzaniem moja niunia mam 3 miesiące i 19 dni :-) od wczoraj dokarmiam ją sztucznym mleczkiem a że ma alergę na białko jest to bebilon pepti... myślałam tez o jakiś zupkach... kaszkach... sama nie wiem... a pediatra na pewno powie że pierś wystarczy...

Wiem że to troszkę szybko ale MUSZĘ coś wprowadzić, niedługo wracam do pracy, a pokarmu nie mam tyle żeby odciągać dla malutkiego...

Hmm mój malutki też ma skazę białkową... Dalej oczywiście chcę małego karmić piersią, ale łatwiej będzie mi w międzyczasie dać coś innego, szczególnie jak będę w pracy niania bądź tatuś będą mogli karmić malutkiego.

Gość przeciez możesz
odciągać pokarm i twój partner albo niania mogą karmić maluszka twoim mlekiem. jeśli nie chcesz odciągać pokarmu zacznij zamiast zupek podawać mleko modyfikowane

no racja za szybko jak piers to od 6 ms sie wprowadza przejdz na bebilon moze lu inne dobre i zacznij dawac jednoskladniowe pokarmy np mus z jabłek najpier 2 lyzki potem 4 obserwujesz i tak nastepny produkt

szczerze to każdy mówi ci innego... ja czytałam że niemowlakowi na piersi po 4 miesiącu już przecierki można wprowadzać a w 5 koniecznie już próbować gluten... jak ma 3 z hakiem to już blisko 4 miesiąca...

Gość herpetolggie25
larwy mącznika młynarka

a o odciąganiu łatwo pisać a trudniej odciągnąć tyle, żeby na cały dzień maluchowi wystarczyło...

Gość jak nie da rady odciągnąc
to lepiej zacząć od dokarmiania mlekiem modyfikowanym niż 3,5 miesięcznemu maluszkowi (będącemu wyłącznie na piersi!) podawać pokarmy stałe. szczęśliwa - pogadaj najlepiej z pediatrą.

Gość jak nie da rady odciągnąc
ps mi bardzo dobrze szło odciąganie pokarmu :)

Dzięki za odpowiedzi! U mnie rzeczywiście ciężko idzie ściąganie... Bardzo chce go karmić nadal piersią no ale na czas pracy coś musi jeść;)

Gość no musi coś jeść
najlepiej mleko.

kiedyś nie było tabel rozszerzania pokarmów u niemowląt i matki jak stwierdzały że maluchowi cycy nie wystarcza to po prostu gotowały mu kaszkę albo robiły zupki przecierowe... nie mówię, żeby od razu dawać mięso i że jarzynowa mam być 10cio składnikowa ale sądzę że 4romiesięczniak może już testować jednoskładnikowe papki :-) zazdroszczę łątwości odciągania... ja teraz jak karmię jedną to odciągam z drugiej i i tak ściągnę max 60ml...

Gość szcęśliwa87
Podnoszę pytanie??!! Z tym że chciałąm się zapytać, czy mogę, tzn czy Wy podawałyście dzieciom "danonki", albo deserki z gerbera??

Podnoszę pytanie??!! Z tym że chciałąm się zapytać, czy mogę, tzn czy Wy podawałyście dzieciom "danonki", albo deserki z gerbera??