Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Aneta*

Co ugotować choremu dziecku na obiad ?

Polecane posty

Gość Aneta*

Rosół na pierwszym miejscu wiem, ale co jeszcze warto ugotować?

Gość na co chore jest
bo jak przeziebione to daj mu to co lubi, nie ma apetytu a to co mu smakuje zje :-) jak zoladek to dieta lekkostrawna tylko

Gość Aneta*
Przeziębienie,ma silny katar wiek 3 lata.

Gość Aneta*
podnosze..

Gość to daj mu to co lubi

przedewszyskim zapytaj co chce jesc moze pomidorowki z ryzem moze pulpeciki w sosie pomidorowym i z makaronem

dawaj wszystko na co ma ochote:) dużo zdrówka dla maluszka:)

Gość Aneta*
To co lubi już było- frytki :-) Teraz czas na coś pożywnego... bbb111 Dzięki :-)

Gość KASZĘ JAGLANĄ
najlepszy obiad i najlepsze lekarstwo:)

Gość Aneta*
Wiem ale mój za nic kaszy jaglanej nie zje :( Co robić ? Właśnie miał na śniadanie dzisiaj k.jaglaną z mlekiem i wybrał samo mleko...

Gość Aneta*

Gość Aneta*
Mało tych pomysłów ;-)

Gość giga bajtówa
ciesz się, że je cokolwiek! mój ma zapalenie gardła i wirus żołądka, wymiotował wczoraj 3x, temp.39st, zjadł 1 jogurt [rzez cały dzień. W wieku twojego dziecka

Najwazniejsze, zeby duzooooo dziecko pilo. Jesli nie ma apetytu, to nie wciskac na silo, a robic czesto przekaski. Moga to byc owoce i warzywa (jesli nie biegunki lub wymiotow) Mozna dac sucharku, paluszki, chrupki kukurydziane - nie musi byc obiad. Wystarczy sama zupa.

Ale napisalam????? hahaha poprzekrecane i pozjadane wyrazy:) Sorry

Gość Aneta*
Dziewczyny wiem,że nie można dziecku wmuszać jedzenia. Wiem,że najlepiej coś lekkiego. Wiem,że najważniejsze są płyny czyli picie i zupy. Tylko pomysłu mi już brak. Chodziło mi o to co można ugotować aby go wzmocnić przy chorobie. Miałam nadzieję,że mamy napiszą co gotują swoim pociechom żeby nabrały sił.

No to juz pisze:) -paluszki rybne (szpinak jak lubi) ziemniaczki - spagetti z czosnkiem (oczywiscie nie za duzo) - rizotto 8drobno pokrojony kurczak) -zupa wyrzywna (starte dosc drobno warzywa - cukinia seler, pietruszka, marchew, cebula... albo wszystko co masz w domu) Po za tym wszystkie te domowe metody typu - mleko z miodem, syrop z cebuli lub z czarnej rzepy ... pomarancze, kiwi...

Gość Aneta*
Dori Dzięki 🌼 Jak robisz risotto ?

Ryz gotuje osobno. Piersi z kurczaka drobno kroje i smze na oleju z oliwek. Dodaje tarte warzywa ( takie jakie akurat mam w domu, cebula, drobno pokrojone pomidory) troche wody. Dusze pod pokrywka. Przyprawiam przyprawa wloska (ale moze byc wegeta i slodka papryka w proszku i kostka bulionowa. Wsypuje ryz do patelni i jeszczetroche dusze.

Gość Aneta*
Paluszki rybne robię raz w tygodniu. Ty smażysz je na patelni czy robisz w piekarniku ? Jakie paluszki kupujesz ?

Nie kupuje z Iglo. Kupuje tansze. Robie na patelni. Na tluszczu roslinnym. ( Cos w stylu rama do smazenia w kostce)

Rizotto zawsze wychodzi mi inaczej : ))))))) To taki smietnik warzywny:) Czasem doda mi sie czegos wiecej lub mniej. Czasem dodaje papryke, czasami kalarepke starta: ))))) Zawsze marchew..... no chyba , ze nie mam :)

Gość Aneta*
Ja kupuje z Superfisha. Piekę je w piekarniku, żeby nie były za tłuste.

Gość Aneta*
Może znasz jeszcze inne fajne przepisy dla dzieci ?

Wlasnie zrobilam szybka pomidorowa:) Potrzebna jest tylko woda, kostka np. cieleca i puszka krojonych pomidorow. Do tego robie kluski lane : - Do kubeczka nalewam troche wody, wbijam jajko i dosypuje maki, tak zeby ciasto bylo geste jak smietana. Mozna kluski zeobic odrazu na zupie (gotujacej sie) , albo w osobnym garnku na wodzie. Ciasto na kluski mozna zagescic bardzie i w tedy lyzeczka klasc na wode lub zupe:) Smaczniejsze niz makaron:) Mieciutkie:)

Juz gdzies to pisalam na forum.... Zainwestowalam w gofronice! To jest pychota dla dzieci, a przy okazji mozna przemycic duzo zdrowych zeczy:) 10min i gotowe - Np. robie ciasto z maki mleka i roztopionego w mikr.masla.,cukier(bez jajek) - Do tego mozna poprostu wrzucic wszystko! * platki owsiane *migdaly mielone, orzechy *jogurty zborzowe *ZAMIAST cukru -MIOD *Biala moke mozna zamienic na ciemna(z roznych zburz) Podaje z cukrem pudrem , mozna z owocami, maliny, jagody ...

Takie gofra moga byc czasem jako slodki obiadek, albo deserek:) Napewno zdrowsze niz kupowane ciastka na cukrach prostych i E330....

Gość Aneta*
Dzięki Dori :-) Fajne pomysły