Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wystraszona19

kodeks 286-co mi grozi?Poszło o głupie allegro...

Polecane posty

Gość auto moto
upsss co ci strzeliło do głowy? jaką kasę? żadnej kasy nie mają za to, że złapią oszusta internetowego. nic prócz comiesięcznej pensji. no chyba, że rozpracują jakąś szajkę oszustów na skalę krajową i będzie o tym głośno w mediach... wtedy może dostaną nagrodę w wysokości 150 zł. :O

Przede wszystkim będzie miała... zasrane papiery na starcie w dorosłe życie. Nauczkę, to myślę że już ma (stres) a jeszcze czeka ją "sesja fotograficzna" i daktyloskopowanie na policji ;)

Gość upssss
i może ojce strzepią jej skórę wyślą na roboty

Gość Efri
Ja proponuję jak najszybciej skontaktować się z kupującym i oddać kasę. Sama przerabiałam podobną sytuację i wycofali sprawę z policji, więc może też będziesz miała szczęście. Pozdrawiam

Gość upssss
nic mi nie strzeliło... założycielka poniesie koszty, a policja i sąd ma dzięki niej pracę i pensję

Gość przestraszona19
tak tylko że nie moge skontaktowaćsie z tymi ludźmi bo mam konto zablokowane...na pocznie mam tylko wiedomości od dwóch a pozostałych dwóch właśnie tych co założyli sprawe to nie...nie wiem skąd wziąść teraz ich dane

Gość upssss
adres? gdzieś wysłałaś paczkę...

Gość inkkkkkkkkka
skontaktowac sie z allegro;) Poza tym przecież każda transakcja jest wysyłana na osobiste konto.Przynajmniej jak sie kupuje ,ja nigdy nieczego nie sprzedawałam,wiec nie wiem.

Gość inkkkkkkkkka
na osobista skrzynkę pocztową poza allegro

Gość upssss
pieniędzy tera nie odsyłaj ,bo to nic teraz nie da jedynie proś,aby wycofali sprawę...

Gość przestraszona19
wysyłałam na adres podany w e-mailu ale one są juz dawno skasowane

Gość fdbhgmk
prokuratura bierze sprawe dopeiro chyba wtedy gdy wartosc przedmiotu/ow jest powyzej 300 albo 350zl? na pewno prokuratura nie zajmuje sie 80zlotymi ludzie, wtedy mozna tylko powodvtwo cywilne wytoczyc

Gość przestraszona19
i co wtedy?

Gość upssss
ale kilka osób oszukała, co daje większą sumę...

Gość upssss
przestraszona, a co ty te maile zmieniasz? jajka sobie z nas robisz? nudzisz się?

Gość przestraszona19
tych dwóch co założyło sprawe to razem ok 160 zł...a tamtym dwóm co wisze to po prostu oddam

za oszustwo się płaci....allegro też nie odpuszcza bo psujesz im renomę

Przy kradzieży i przywłaszczeniu rzeczy do 250 zł jest wykroczenie i sprawę prowadzi policja (może ukarać sprawcę mandatem), przy oszustwie nie ma takiego podziału. Jedyny podział przy oszustwie, to wysokość szkody- do 50.000 zł sprawę rozpoznaje sąd w postępowaniu uproszczonym a powyżej tej kwoty w postępowaniu zwyczajnym. Teraz będzie tak: - stawisz się na wezwanie i zostaniesz przesłuchana w charakterze świadka, - zostaną Ci przedstawione zarzuty oszustwa (możesz żądać pisemnego uzasadnienia), - zostaniesz przesłuchana w charakterze podejrzanego, - zrobią Ci foty do policyjnej "kartoteki" - pobiorą odciski palców do AFIS - zwolnią do domu. Następnie zostanie sporządzony akt oskarżenia i przesłany do sądu rejonowego. Odpis aktu oskarżenia dostaniesz z sądu. Wraz z nim (albo później, oddzielną przesyłką) dostaniesz wezwanie na rozprawę w charakterze oskarżonego.

Gość xcbcn
ooo no wlasnie taki podzial mi chodzilo blokers :)

Gość najpierw zastanów się nad swoj
to jest dla ciebie pierdoła? też bym się wkurzyła jakbym wydała 80 zł na coś co jest inne niż zamawiałam;/ a tobie nie zdarzyła się jedna pomyłka tylko robiłaś to z premedytacją i specjalnie oszukiwałas ludzi. Pomyłka może się zdarzyć każdemu, ale nie sprzedawać ileś tam rzeczy..... Też bym od razu na policje nie poszła tylko zwróciła się do allegro - nie wiem jak było czy tamci od razu poszli?? Ale jestem tego zdania jak ktoś napisał - jeśli od razu poszli na policje moze troche przegięcie ale jeśli zwrócili sprawe do allegro,a ty pomimo świadomego kłamstwa nie chciałaś zwrócić im pieniędzy to bardzo dobrze że poszli. Jednego ściemniacza mniej. I żeby było jasne - wcale nie uważam że to ogromne pzrestępswto, bo są gorsze rzeczy na świecei, więc nie ma co sie tu usprawiedliwiać że prezecież nikogo nie zabiłaś tylko to głupie allegro.I co jak co to kase powinnaś oddać bo to jest zwykłe naciąganie:/ nienawidze takich akcji jak kupuje coś innego niż jest:/

Gość inkkkkkkkkka
Piszesz że poprostu pozostałym kase oddasz,ale jak piszesz tak oddawaj jak najszybciej,bo połącza Ci te sprawy napewno,o ile już nie połćzayli,potem oddanie kasy tym pozostałym osobom nic już nie da bo zostana i tak w akcie oskarżenia.Musisz to załatwić przed spotkaniem z policja.