Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lubie czosnek

Znacie jakies przepisy na POTRWY Z CZOSNKIEM???

Polecane posty

Gość lubie czosnek

Bardzo lubie czosnek i robie g w nastepujacy sposob przekrawam na pol dodaje oliwy , oregano , sol zawijam w folie aluminiowa i do piekarnika na jakies 25 min . Mnie bardzo smakuje.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mmiikkaaaa
a do tego zupa czosnkowa

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
bardzo czosnkowa salatka z kukurydzy: puszka kukurydzy + ok. 1/2 szkl. startego zoltego sera + duzo rozdrobnionego czosnku + przyprawy (sol, pieprz, bazylia) + oliwa i odrobina octu balsamicznego wszystko mieszamy razem, oliwy na oko, zeby wszystko bylo ladnie 'zaciagniete' ;) smacznego :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
bardzo czosnkowa salatka z ananasa: puszka ananasa w kawalkach + tyle samo startego zoltego sera + duzo czosnku + majonez wszystko laczymy razem i, chociaz polaczenie w/w skladnikow wyglada dosc dziwnie, jemy z apetytem ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość sos czosnkowy do wszystkiego
do mięsa frytek, pomidorów itd. kilka zmieżdżonych ząbków czosnku, łyżka majonezy, mały jogurt naturalny, sól i pieprz pycha ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Agusiara
a potem jebie wam z japy i z każdego pora skórnego.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość na---marginesie
sos do sałaty (najlepiej lodowej) jest bardzo ostry i bardzo pyszny ząbek czosnku,oliwa z oliwek, ocet, maggi w płynie i troszkę musztardy. Musi być ostre w smaku. Wymieszać i polać sałatę

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja proponuję pieczywo czosnkowe :) Jedna bagietka długa ,nacinamy ją po skosie co jedne centymetr dość głęboko ,w środek każdej kieszonki /kromki wsadzamy odrobinę masła czosnkowego (składniki niżej )ściskamy bułkę i do piekarnika na ok 5-10 minut. Masło czosnkowe :masło (osełka najlepsza )dwa duże ząbki czosnku zgniecione ,sól ,pieprz ,odrobina ziół prowansalskich i mieszamy . Ważne bułka ma być ponacinana ,wtedy środek każdej bułki będzie wilgotny z masełkiem coś jak sosik (super) nie rób osobno kromek bo wyschną w piekarniku a tak bułka na wierzchu będzie chrupiąca a w środku zaczepiście wilgotna :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
maslo czosnkowe robie w nastepujacy spoob. Rozgrzewam maslo daje kilka zabkow czosnku przecisnietych przez praske doprawiam sola czosnkowa i odrobina bazylii. Serek wiejski przyprawiam chili i dodaje kilka zabkow czosnku przecisnietych. Mieszam smaruje lososia wedzonego. Sos do spaghetti wlasnej roboty plus mnostwo czosnku.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość czosneg z grilla jest super
;) kilka zabkow czosnku smazysz na grillu i wcinasz do kielbasy czy szaszłykow

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Tzaziki Swiezy ogorek starty na tarce o wypuklych oczkach (tych, na ktorych scieramy ziemniaki do plackow) i potem odcisniety (sok wylac) Jogurt grecki (ale ja dodaje dobry kefir, np. milko) Kilka zabkow czosnku przecisnietych przez praske Swiezy koperek drobno pokrojony Uwielbiam ten sos, nadaje sie do wielu potraw.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Tzaziki Swiezy ogorek starty na tarce o wypuklych oczkach (tych, na ktorych scieramy ziemniaki do plackow) i potem odcisniety (sok wylac) Jogurt grecki (ale ja dodaje dobry kefir, np. milko) Kilka zabkow czosnku przecisnietych przez praske Swiezy koperek drobno pokrojony Uwielbiam ten sos, nadaje sie do wielu potraw.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a moze zupa czosnkowa
Składniki: 8 szklanek wody lub bulionu, 1 łyżka soli, 6 ząbków czosnku, 1 łyżeczka majeranku, 4 kromki żytniego chleba, 1 łyżeczka zmiażdżonych nasion kminku, 2 średnie ziemniaki, 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu, 2 łyżki masła lub smalcu, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki. Rozetrzeć czosnek z solą. Przełożyć do garnka i zalać wodą lub rosołem. Pomału doprowadzić do zagotowania, zredukować gaz i gotować ok. 15 minut na bardzo małym ogniu z dodatkiem kminku, ziemniaków, majeranku, masła. Doprawić sola i pieprzem. Na maśle usmażyć kawałki chleba i wykładać na talerze. Zalać ciepłą zupą.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja również jestem fanką czosnku. Podaję przepis na śledziki pycha:)) Śledzie z bazylią i czosnkie Słoik śledzi marynowanych - pokroić śledź na kawałki; śmietana mała; łyżeczka musztardy; trochę majonezu, 3 ząbki czosnku sól, pieprz, bazytia - zioła ok poł opakowania:))

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość prunia secca
cebulkę zeszklić lekko na oleju , dodać szpinak ( może być mrożony) dużo czosnku , sól pieprz , trochę masła ( na koniec) wymieszć z makaronem np penne , i dodać biały ser

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
na jesień i zimę idealny - rozgrzewający m.in. z czosnkiem robię. Z kuchni A. Ciesielskiej. Zresztą, tam do większości potraw dodaje się czosnek. Poza tym uwielniam Czosnek kiszony i marynowany. Zupę czosnkową na bazie rosołku ww. Czosnek na kanapce zmasełkiem lekko solonym A już ponad wsio polecam: Kotlety panierowane schabowe/drobiowe z dużą ilością czosnku + pieprz+sól, smażone na samym masełku - miód w gębie, niepowtarzalne i zachwycające, do tego proste w wykonaniu!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a to już nie da się po polsku
Penne to po naszemu makaron rurki? Nie da się już po polsku pisać?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość wcale ze nie
penne to takie skosne rurki, polskie rurki sa ciete prosto, pani czepialska-niedoinformowana :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Makarony maja swoje nazwy
I dobrze.A po polsku to zawsze makaron-niewiadomo jaki...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
A też ostatnio stwierdziłam, że muszę nauczyć się włoskich nazw makaronów. W końcu eskimosi mają ileś tam słów na śnieg - włosi na makaron ;) Na grypę: Kromkę chleba posmarować masłem, na to pokrojony w plasterki ząbek czosnku, posolić. Martwiący się o oddech zjadają po tym kilka gałązek pietruszki - zadziwiające ale pietruszka naprawdę działa. Grypa jest dobrym pretekstem, bo ja to i tak lubię ;) Przepis z kuchnia.tv: Piersi kurczaka pokroić w kostkę, w misce wymieszać z pokrojonymi w drobną kostkę kilkoma ząbkami czosnku oraz startym na grubej tarce kawałkiem imbiru. Podsmażyć na patelni na maśle i oliwie, jak się zezłoci zalać śmietaną, pogotować 5 minut. Uwaga, dość ostre :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość do wcale ze nie
Polski makaron tez jest cięty skośnie. Polskie makarony maja polskie nazwy - w każdym kraju produkty mają krajowe nazwy. Szkoda, ze na importowane jabłka nie mówicie apple albo jabłoka :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Mnie bardziej szkoda, że mówi się 'jabłka' zamiast cortlandy, renety, antonówki itp. Jakby każde jabłko smakowało tak samo i nadawało się do tych samych celów. A polskich nazw makaronów uczyć się nie muszę, bo umiem, w przeciwieństwie do włoskich ;) Podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek oraz kiełbasę, zalać śmietaną lub jogurtem i podawać z makaronem - dowolnym :) Można posypać startym serem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jak można jeść makarony
Przeciez to same węglowodany, a z sosami to dania tuczące!! Najlepszy czosnek kiszony, jako dodatek do sałatek i do gotowego mięsa na zimno i na ciepło.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Jak czlowiek czasem ruszy tyłek to i makarony mu nie straszne ;) Uwielbiam czosnek,w sezonie grypowym działa lepiej niż wszystkie szczepionki razem wzięte.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość prunia secca
penne to PIÓRA , wbrew pozorom posiłek składający się z węglowodanów utrzymuje nas w dobrym nastroju , daje siłę na długo , po zjedzeniu mięsa ( które gnije długo w naszych jelitach ) jesteśmy ospali i nie mamy zbytnio siły , makarony mieszane z mięsem tuczą , powinno się jeść z warzywami , z sosikiem ale tylko lekko oblepione nie pływajace w sosie !!! poza tym makaron z mąki durum ( rodzaj pszenicy twardej) jest mniej kaloryczny

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość
Ja też bardzo lubię czosnek dodaję go praktycznie do wszystkiego :) Nikt jeszcze tu nie wymienił schabu nadziewanego czosnkiem.Schab nadziewany czosnkiem,marynujemy i pieczemy w piekarniku.Pyszny zamiast wędliny ze sklepu do tego własnej roboty sos czosnkowy lub tzatziki pycha :-D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość
Nie każdego tuczą makarony z sosami :-D Czosnek kiszony również pycha

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość śledzie z czosnkiem
Płaty śledziowe wymoczyć, pokroic na części, do śmietany (18% kwaśnej a można pół na pół z jogurtem) dodać rozgniecione zabki czosnku (dużo - na jedno opakowanie smietany dwie główki czosnku albo trzy mniejsze). Przełożyć tym płaty śledziowe, odstawić conajmniej na noc w chłodne miejsce. Maczanka Rozgnieść głózwkę czosnku, posolić. Rozgrzac olej (oliwę) żeby była dość gorąca ale nie zawrzała, zalac tym czosnek. Maczać chlebuś i jeść :) Pychota

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×