Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Jakmozna

Wiza do USA ! Jak zdobyc?

Polecane posty

Gość Jakmozna

Witam, mam pytanie. Pracuję w Polsce na czas nieokreślony. Chciałabym wyjechać do przyjaciela do USA na 2 tyg urlop. Będę mieć zaproszenie. Jak wygląda staranie się o wizę? Mam jakieś szanse?

Poczekaj , gdzieś tu Ladaco kręci się . On Tobie zaraz załatwi :D

Gość Jakmozna
Cóż, widzę ze kafeteria schodzi powoli na psy. W sumie to już zeszła.

Gość normalnie
skladasz formularz, dzwonisz na infolinie, umawiasz sie na wizyte, jedziesz, rozmawiasz minute z konsulem a pozniej wize wysylaja kurierem do domu.

Gość kaskadka
dokladnie wejdz na strone ambasady, tam masz formularz online, spis dokumentow jakie musisz wziac ze soba na rozmowe z konsulem, musisz sie umowic, zaplacic oplate wizowa i stawic sie na rozmowe.

Gość niebieska nimfa
zaproszenie nie jest Ci potrzebne, nikt nie będzie etgo od Ciebie wymagał. W ambasadzie jest całkiem przyjemnie, mniej przyjemnie jest juz na lotnisku w Stanach :P Ja raz lądowałam w Chicago (tutaj urzednicy sa podejrzliwi, chyba przez duże skupisko Polakow, którzy sa tam nielegalnie), drugi raz lądowałam w Mineapolis, tutaj był luzik.

Gość kaskadka
paszport musi miec waznosc conajmniej 6 miesiecy po planowanej dacie powrotu. Jesli z jakis wzgledow nie dostaniesz wizy od razu zwracaja ci paszport.

Gość niebieska nimfa
A i jeszcze cos. Nie wiem skąd lecisz, ja miałam samolot z Amsterdamu do Stanów i juz w Holandii miałam rozmowe z jakimś urzędnikiem, który powiedział, że już w Europie staraja się odrzucić 'podejrzane' osoby, zadawał bardzo dziwne pytania, oczy miałam jak 5zł :D

Gość kaskadka
ano i fakt przyznania wizy nie oznacza, ze wpuszcza cie na teren stanow. Jak urzedasowi na miejscu cos nie przypasi to cie cofna. Ja ladowalam 2 razy w Chicago. Pierwszej przeprawy z wrazen nie pamietam natomiast drugi raz trafilam na celnika Polaka wiec bylo spoko

Autorze ale wytłumacz nam jeszcze , jaki jest sens wyjeżdżania do USA na 2 tygodnie :D a nawet i dłużej :D

Gość kaskadka
dokladnie ja mialam lot z Brukseli. Kobieta zadawala mi 1000 pytan a ja bylam poprostu przerazona

Gość Lady Night
Moje 2 koleżanki starały się o wizę.. Nie wiem czemu, ale kazano im udawać głupie.. że nie widzą po co tam jadą itp.. Jedna dostała druga nie.. Niby Konsul puszczał tylko tych, których był pewien, że wrócą np mają tu studia, rodzinę itp... lata 97-98....

aby zdobyc wize musisz stanac na głowie a tak powaznie musisz zaniesc wszelie wymagane dokumenty wraz z zaswiadczeniem o posiadaniu sponsora,który zapewni ci utrzymanie wikt i opierunek,lub udowodnic ze bedziesz miala gdzie mieszkac dac wyciag z konta ze bedziesz miala sie za co utrzymac,pisemne zaproszenie,udowodnic ze masz stala prace i twoj pracodawca przyjmie cie do niej po powrocie i ze w tym czasie cie nie zwolni,zaswiadczenie ze nie masz zadnych chorób zakaznych ,oswiadczenie ze nie jedziesz do pracy,i sto tysiecy bezsensownych zaswiadczen....powodzenia

Gość niebieska nimfa
Kaskada a kiedy leciałas? Ja rok temu leciałam z frankfurtu to nic takiego nie było, w tym roku jak leciałam to zadawali takie pytania. Ja się nie bałam, troche smiac mi się chciało. Pytali się nas kiedy się pakowaliśmy, gdzie przez ten czas były nasze walizki, do kogo należa rzeczy, które mamy ze soba i czy mamy jakies elektorniczne rzeczy, które maja być prezentem. Oczywiscie juz na lotnisku w Europie pytali się nas o to gdzie pracujemy, na jakich stanowiskach, po co lecimy... Ja byłam w szoku... Czulismy się jak jakies zbiry :D Podejrzewaja każdego jakby w tcyh Stanach nie wiadomo jaka kase mozna bylo zarobic i wszyscy tam oknami i drzwiami wala...

Gość normalnie
o matko...jadac po wize nie mialam ani jednego dokumentu. Nikt mnie o nic nie prosil, konsul zadal mi doslownie dwa pytania i zyczyl milego pobytu to wszystko.

Gość niebieska nimfa
abraja zartuje ;)

pewnie zalezy to od konsula i jego samopczucia ja sie kiedys starałam to koles młodszyode mnie dostał wize a taka babcia 80 letnia nie ;9 a chciała do syna poleciec...

Gość niebieska nimfa
abraja, ja słyszałam, że oni maja jakis tam % odrzucic. Ja dostałam wize jak miałam prawie 20 lat i od razu stała prace z dobrymi zarobkami, umowa na czas nieokreślony. A ta starcza babcie mogli odrzucic z paru powodow, m.in. jezeli jej syn miał obywatelstwo mogł starac się dla niej o zielona karte, taki proces trwa pare lat, ale w tym czasie ta osoba nie ma szans na wize/wjazd do stanów, bo dla nich jest ryzyko, ze ona nie wróci i bedzie tam nielegalnie. Znam takie przypadki - własnie odrzuty.

ale to jest przerabane...moja kolezanka mieszka tam juz 10 lat ma zielona karte i te wszystkie pierdoły i jej matke odrzucali juz 4 razy porazka ona pracuje stac ja na utrzymanie mamy na ten czas ale nie bo po co?

Gość niebieska nimfa
bo ich nie obchodzi sytuacja osoby, do której ona jedzie, ale jej sytuacja w Polsce - czy ma do czego wracac.