Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

boogie woogie

WYPRAWKA ! Co trzeba???

Polecane posty

za 3 tyg mam termin, mniej więcej wiem co trzeba na wyprawke przygotowac, ale czy mogłybyście mi drogie Panie napisać to wszystko co brałyscie abym czegos nie pominęlą :)

Gość następna niedorozwinięta
mnóstwo takich tematów na kafe co brałyście do szpitala, czy 'co brałyście' w sensie kupiłyście?

Gość boogie ale
chodzi co kupic czy co do szpitala wziasc?

szkoda czytać ile jadu mają w sobie kobiety... i być moze to są matki albo przyszłe matki... któe zapewne wszystko i o wszystkim wiedziały albo wiedzą, bądź zapomniały jakie były nieświadome... żenada

Gość następna niedorozwinięta
A to już zależy od konkretnego szpitala. Ja przed porodem wszystkie 4 szpitale , które brałam pod uwagę odwiedziłam i dokładnie wypytałam i w każdym co innego. to znaczy tak:pewne rzeczy oni oferowali w swoim zakresie, a inne musiałam mieć swoje i co szpital to było inaczej. Miałam chusteczki nawilżane i pieluchy, ale mieli szpitalne. To samo z butelkami i mlekiem do karmienia dziecka na wypadek gdyby nie można było karmić piersią. Ręcznik dla dziecka był niepotrzebny, bo zabierali do mycia i przynosili czyste. Ubranka można było mieć, ale niekoniecznie bo dziecko motali w "kokon" na golasa. W sumie nic dla dziecka nie potrzebowałam do dnia wypisu, kiedy to mąż przywiózł przygotowane ubranka. Więcej uwagi skupic trzeba chyba na rzeczach dla siebie.

Gość jaka wyprawka
chodzi ci o wyprawkę do szpitala ? ja właśnie zapakowałam torbę: dokumenty: dowód osobisty, legitymacja ubezpieczeniowa, wszystkie dokumenty i badania ciążowe jakie miałam przez całą ciążę szlafrok, 2 koszule, klapki gumowe, majtki z siatki i jednorazowe, podkłady poporodowe 2 paczki + paczka zwykłych, dużych podpasek, płyn do hig.int., krem do twarzy, grzebień, ręcznik zwykły, ręcznik papierowy, skarpetki ubranka dla dziecka, 30 szt,pampersów, krem do pupy, kocyk kubek, woda niegazowana, biszkopty, coś do czytania, aparat fotograficzny, telefon, ładowarka dla męża: kapcie, dresy, biały podkoszulek, coś do jedzenia i picia jak coś zapomnisz to mąż czy rodzina doniosą :)

dla dziecka - pieluszki , chusteczki , ciuszki - lepiej swoje bo te co mail szpital to.... , pieluszka tetrowa gdyby sie ulewalo dla siebie - podklady poporodowe lub super chlonne podpaski - duzo!!! kapcie , klapki pod prysznic , ze dwa ciemne reczniki , ze 3 koszule plus do porodu , szlafrok , szczoteczka plus pasta do zebow , szmpon , plyn do mycia , majtki jednorazowe ...... woda do picia , kubek , sztucce jak mi sie jeszcze cos przypomni to dam znac

a wiec co do szpitala musisz sie dowiedziec czy tam maja ciuszki , rozek , jesli tak to swoich nie musisz brac chyba ze chcesz to naszykuj ze 3 komplety(reszte mozna doniesc jesli dluzej tam zostaniesz) czyli body + pajacyk + becik, do tego husteczki nawilzane, sudocrem, pampersy, czapeczka, dla ciebie bepatnet na sutki, reczna odciagarka jesli chcesz karmic piersia, szlafrok, ze 3 pidzamki rozpinane na piersi, kapcie, gazetki, cos do zarcia;) ale to juz z czasem ci rodzinka doniesie, podpaski takie wielkie specjalne na wody plodowe i krew pologowa, specjalne majtki poporodowe ktorych nie pozwalaja nosic ale mozna zdjac przed obchodem;), jakis plyn do mycia ciala, czesci intymnych, wkladki na piersi( po 3 4 dobie bedziesz miec nawal pokarmu wiec chyba nawet dobrze jest miec ze 2 pieluszki tetrowe;))

no i aparat koniecznie;) no i jak zapomnisz to ci rodzinka z mezulkiem doniosa;) zawsze jest tak ze czegos brak....

Gość jaka wyprawka
małe lusterko - do oglądania krocza w trakcie porodu i po :) mokre chusteczki do pupy kilka saszetek Tantum Rosa i butelkę po wodzie mineralnej 0,5L z "dzióbkiem" - na potem do polewania krocza pomadka nawilżająca do ust

Gość do niedorozwinieta...
Czy Ty jestes jakas przyjebana??? Dziewczyna sie normalnie pyta to od razu musisz mowic ze jest niedorozwinieta... Moze Ty sama masz problem z mysleniem ale nie kazdy jest Toba, pamietaj...

Gość jaka wyprawka
biustonosz do karmienia + kilka wkładek laktacyjnych kurczę, zaraz mi się torba zapełni :) dobrze, że zajrzałam, bo teraz dopiero widzę o ilu rzeczach zapomniałam

Gość ih stare-pelno tego wszedzie
WYPRAWKA DLA NIEMOWLĘCIA: UBRANKA: 4-5 bawełnianych śpioszków, 4-5 bawełnianych kaftaników, 2-4 body, 4-5 bawełnianych koszulek, 1-2 pajacyki, 2 czapeczki bawełniane, 2-3 pary skarpetek, 1-2 sweterki, 1 spodenki, kilka ubranek dodatkowych związanych z porą roku, w której urodzi się dziecko (np. zimą kombinezon, rękawiczki, gruba czapka) PIELUCHY I POŚCIEL: 40-50 pieluch tetrowych pieluchy jednorazowe 4 pieluchy flanelowe becik-rożek 1 kocyk lżejszy 1 kocyk ciepły komplet pościeli poszewki na pościel i kocyki prześcieradło 2-3 duże ceratki do łóżeczka i jedna ceratka do wózka. KĄPIEL I PIELĘGNACJA: wanienka 2-3 ręczniki mydło dla niemowląt termometr kąpielowy myjka oliwka krem do pupy chusteczki nawilżające waciki i patyczki z wacikami szczotka do włosów nożyczki do paznokci plastikowy pojemnik na brudną bieliznę proszek do prania bez fosforanów APTECZKA: 70% roztwór spirytusu jałowe gaziki termometr gruszka do nosa sól fizjologiczna herbatka HIPP z kopru włoskiego KARMIENIE: wkładki laktacyjne odciągacz pokarmu butelka ze smoczkiem herbatka HIPP dla kobiet karmiących AKCESORIA: wózek łóżeczko blat do przewijania fotelik samochodowy lampka nocna torba z przegródkami na spacer

Gość ih pelno tego wszedzie
Wyprawka: - 4x body - 4x pajacyki zapinane na całej długości z przodu (a nie na plecach!) - 1x sweterek lub bluza - 2x czapeczki bawełniane (zasłaniające uszka) - 1x czapeczka ciepła na dwór - 2x pary skarpetek (bawełniane i frotte bez ściągaczy) - 1x para rękawiczek bawełnianych żeby nie drapały sobie buzi - 1x kombinezon z rękawiczkami - 1x rożek (z wyciąganym wkładem kokosowym bo potem służy za kołderkę – u mnie do dziś – nie korzystam (choć kupiłam i leży niestety) z pościeli typu kołdra poduszka, bo rehabilitanci zabronili poduszek przez pierwsze 2 lata życia a te z rożków kołderki wystarczają) - 1x dziecięce ręczniki frotte z kapturem (rozmiar 100x100 cm) - 2x kocyki (jeden z bawełny, drugi z polaru) - 2x prześcieradła frotte na gumkę - 1x ochraniacze na boki łóżeczka -herbatka hipp z kopru włoskiego – wolno używać po 1 miesiącu życia (uspokająca na kolkę) -waciki bawełniane 50 szt (do przemywania wodą pupci, bo w upały i dla alergików chusteczki nawilżane czasem się nie sprawdzają) -patyczki (do uszu typowo dzieciece z zaokrągloną końcówką) -chusteczki nasączone (ja mam bambino ale co kto chce) -puder dla dzieci Nivea (ja nie używam kremów ale jeśli ktoś chce to sudocrem na odparzenia) -mydełko natłuszczające (najprostsze np. Bambino) -krem ochronny do buzi (na mróz lub słońce zalezy od terminu porodu, np. Nicea) -pieluchy jednorazowe (Pampersa new born – lub inne) -pieluchy tetrowe (lepiej te trochę grubsze) ja miałam chyba 60 szt. do ulewania, wycierania buzi i w upał wietrzyłam im dupcie = leżały goło w łóżeczkach na ceratce i pieluszce tetrowej i zużywały – uwaga! – jedną na kilka, kilkanaście minut!!! -2 szt. pieluch flanelowych (do osuszania po kąpieli, na przewijak, do lekarza żeby położyć na wadze itd.) -proszek do prania (duży Jeep lub Lovella) -szczotka do włosów -nożyczki dla niemowląt do obcinania paznokci (ja mam Canpol i chwalę -termometr do wody (jest w wyprawce w szpitalu) -termometr do pomiaru temperatury ciała (elektroniczny bo ten w plastrach na czoło jest nieprecyzyjny wg mojej pediatry -gaziki do pępuszków -1 szt. smoczek do uspakajania (NUK – kauczukowy o kształcie anatomicznym) -gruszka gumowa (ja mam Canpol, podobno Frida jest super) -1 szt. butelka 125 ml (NUK lub canpol– ma smoczek podobny do brodawki – długi i wąski – i dozownik wypływu mleka ) uwaga, jeśli kupicie vet (też super) to do nich nie pasują smoczki z innych firm, bo maja większy gwint) -szczotka do mycia butelek i smoczków, -termoopakowanie na butelkę Karmienie , -podgrzewacz do butelek, l-aktator do ściągania pokarmu – elektryczny, bo ja miałam mechaniczny i nie polecam -1 op. wkładki laktacyjne (np. Bella lub inne) -stanik dla karmiącej – obowiązkowo 100% bawełna -1 x łóżeczko -1 x materac (gryko-kokos) -przewijak -wanienka do kąpieli -1 x fotelik samochodowy -wózek pobyt w szpitalu: -szlafrok -2 x koszula nocna z wycięciami na piersi do karmienia -stanik do karmienia piersią -1 op. wkładki laktacyjne -6 szt. majtki "siatkowe" jednorazowe -podkłady do WC (jednorazowe) najlepiej Bella, które niby są pieluszkami dla dzieci wg obrazka na opakowaniu, ale w aptece każdy wie, że służą po porodzie -kapcie -klapki pod prysznic -2 szt. ciepłe skarpetki szampon)-kosmetyki (mydło, -szczotka i pasta do zębów -szczotka do włosów -papier toaletowy -ręcznik do kąpieli, ręcznik do rąk -woda mineralna, sok jabłkowy -sztućce, talerzyk i kubek -pampersy + chusteczki nawilżane dla dzieci (u nas nie dają w szpitalu) - Jednorazową maszynke do golenia - Lewatywa ( do kupienia w aptece ) - I aparat fotograficzny Po porodzie: - Maść do smarowania brodawek pękających podczas karmienia. - Nadmuchiwane kółko pływackie ( do siadania w czasie gojenia się krocza )

Gość ih pelno tego wszedzie
1. ŁÓŻECZKO 2.MATERACYK DO ŁÓŻECZKA pół-twardy 3.POŚCIEL-KOŁDERKA+PODUSZKA poduszka przyda się później 4.POŚCIEL-POSZEWKI 2 kpl. 2-częściowe i 1 szt. ochraniacz krótki na początek 5.PRZEŚCIERADŁA NA MATERACYK myślę, że na gumkę 2 szt. 6.CERATKI POD PRZEŚCIERADŁO DO ŁÓŻECZKA 2 szt. można kupić po porodzie, chyba, że maluch będzie chowany w tetrze to wtedy niezastąpione od pierwszych dni 7.OCHRANIACZ DŁUGI później jak dziecko zacznie się kręcić w łóżeczku 8. PRZEWIJAK NA ŁÓŻECZKO 9. POKROWIEC FROTTE NA PRZEWIJAK lub duży ręcznik (praktyczniejsze) 10.ŚPIWOREK DO SPANIA świetna rzecz, dzidzia się nie wykopuje i nie martwimy się czy nie zmarznie w nocy też później – jak dzidzia podrośnie - później 11.POJEMNIKI NA PIELUSZKI I KOSMETYKI PRZYCZEPIENE DO ŁÓŻECZKA 1szt z IKEA 12.WÓZEK ZE SPACERÓWKĄ lub spacerówkę osobno później jak zacznie siedzieć 13.PARASOLKA DO WÓZKA 14.OSŁONA PRZECIWDESZCZOWA NA WÓZEK czasami w kpl. z wózkiem 15.MOSKITIERA DO WÓZKA czasami w zestawie z wózkiem, 16. FOTELIK SAMOCHODOWY 0-13KG 17. KOCYK lżejszy polarowy - mały 18. KOCYK grubszy i większy np.akrylowy 19. POŚCIEL DO WÓZKA poduszeczka 20. OCIEPLENIE NA NÓŻKI DO SPACERÓWKI NA ZIMĘ można dokupić później lub w komplecie ze spacerówką 22. BUTELKA balonik np. Canpol lub Avent 23.PODGRZEWACZ DO BUTELEK I SŁOICZKÓW niestety też drogi np. Canpol 24.TERMOSIK DO BUTELEK 25.WKŁADKI LAKTACJNE z 40szt lub paczkę wielokrotnego użytku 26 BIUSTONOSZ DO KARMIENIA co najmniej 2 szt. 27. KOSZULA NOCNA DO KARMIENIA co najmniej 2szt lub praktyczniejsza piżama dwuczęściowa 28. BLUZKI NA DZIEŃ Z ŁATWYM DOSTĘPEM DO PIERSI co najmniej 2 szt 29.ROŻEK świetna rzecz przy karmieniu noworodka, jakoś wygodniej i stabilniej się go trzyma, i podobno lepiej śpią w łóżeczku, bo są otulone 2szt może być używany jako kołderka do wózka lub pod plecki w gondoli. 31. SZCZOTKA DO MYCIA BUTELEK. (www.maluchy.com.pl) 32.ŚLINIAKI 2szt na początek miękkie frotte, później 1 szt. plastikowy z IKEI jak już zacznie samodzielnie jeść 33.PROSZEK DO PRANIA np. JELP, LOVELLA 34. PŁYN DO PRANIA RĘCZNEGO DLA MALUSZKA 35.PIELUCHY TETROWE około 20szt 36.PIELUCHY JEDNORAZOWE najlepiej pampers paczka na początek 37.CHUSTECZKI WILGOTNE na początek kupie zestaw z pudełkiem-szalenie przydatna rzecz! NIVEA!!!. 38.SUDOKREM LUB LINOMAG do pupy 39.ALANTAN zasypka (można używać też mąki ziemniaczanej, łagodzi wszelkie podrażnienia skórne, potówki itp.) – maść z pentanolem Nivea 40.MAŁA MISECZKA NA WODĘ DO PRZEMYWANIA PUPY I TWARZY 1szt 41.WANIENKA 42.RĘCZNIKI - Z KAPTURKIEM - 1 szt. 43.NOŻYCZKI+OBCĄŻKI do obcinania małych paznokietków (www.maluchy.com.pl) 44.GRUSZKA do odciągania flegmy z nosa, najmniejszy rozmiar (www.maluchy.com.pl) 45.GAZA np. do przemywania pępka 46.WACIKI I PAŁECZKI GRUBSZE 47.PŁATKI DO PRZEMYWANIA OCZU I TWARZY 48.KREM DO TWARZY np. bambino 49.SZCZOTECZKA DO WŁOSÓW z miękkiego włosia (www.maluchy.com.pl) 50.MYJKA FROTTE 2 szt. taka zakładana na dłoń, mydło lepiej się pieni i szybciej myje się brzdąca 51.MYDŁO na początek jak najmniej uczuleniowe, np. bambino 52.OLIWKA – Nivea balsam oliwkowy 53.TERMOMETR POKOJOWY do mierzenia temperatury otoczenia w pokoju maluszka 54.KAFTANIKI 6szt rozm. 62 55.BODY 3 szt. z długim rękawem rozm.62 56.BODY 3 szt. z krótkim rękawem rozm.62 57. KOSZULKI 4szt 58.ŚPIOSZKI 6szt. rozm.62 59.CZAPECZKA z cienkiej wełenki i polarowa wyjściowa po 1 szt. 60.SKARPETKI frotte 3 pary. 61.RĘKAWICZKI BAWEŁNIANE 1 szt. żeby dzieciątko się nie drapało po buzi jak będę się bała obcinać pazurki na takich małych paluszkach (www.maluchy.com.pl) 62.PAJACYK welurowy lub polarowy wyjściowy wiosenny 2 szt. rozm. 62 63. BLUZA LUB SWETEREK NA CHŁODNIEJSZE DNI 2szt 64.SPIRYTUS 70% do przemywania pępka i smarowania kręgosłupa, po każdej kąpieli 65.SÓL FIZJOLOGICZNA do zakraplania np. noska gdy jest katar-rozpuszcza wydzielinę i dziecku łatwiej oddychać. 66.ZAKRAPLACZ ułatwia odmierzanie, np. soli fizjologicznej 67.HERBATKA KOPERKOWA w razie gdyby brzdąc miał problemy z brzuszkiem, wypróżnianiem, gazami lub kolką 68.RUMIANEK do robienia naparów (przemywania oczek, narządów płciowych) lub dodawany do kąpieli (świetny w profilaktyce krzywicy; kąpiele z dodatkiem rumianku dostarczają dziecku również cennych witamin). 69. MAŚĆ NAGIETKOWA - działa gojąco i regenerująco na skórę. Jest to maść pierwszej pomocy w razie pojawienia się wysypki 70.TERMOMETR LEKARSKI 71.GENCJANA - roztwór wodny (pomocna przy pleśniawkach) oraz spirytusowy (do pielęgnacji pępka). 72. Vigantol – od 3 tygodnia (witamina D3) 73. Majtki jednorazowe 74. Podkłady poporodowe 75. Białe skarpetki dla mamy do szpitala

Gość ih pelno.......
dla mamy: *dokumenty(dowód, ksiazeczka ciąży, legitymacja ubezpieczeniowa) *kosmetyczka(szczoteczka do zebow,pasta, szampon, mydło, szczotka itd..) *recznik duzy i maly *klapki pod prysznic *klapki/pantofle *szlafrok *koszula(ze dwie), pizama(czasem moze sie przydac) *skarpetki (3 pary) *biustonosz do karmienia *wkładki laktacyjne *podpaski wielkie(2-3 paczki) *majtki jednorazowe(1 paczka, w razie czego maż moze dokupic ) *dodatki-telefon, gazety, sztucce, kubek, woda do picia DLA DZIECKA: *pieluszki *krem do pupy *chusteczki *smoczek *ubranko na wyjscie

Gość ih...........
DO SZPITALA Dokumenty * dowód osobisty * aktualna książeczka ubezpieczeniowa i RUM * karta przebiegu ciąży * skierowanie do szpitala (nie jest wymagane, ale dobrze mieć). Wyniki badań * grupa krwi i czynnik Rh * przy ujemnym Rh (Rh-) - badanie na obecność przeciwciał anty Rh * zrobione po 32. tygodniu HBS - badanie krwi na nosicielstwo antygenu wirusa żółtaczki zakaźnej * odczyn WR - badanie w kierunku kiły (robione dwukrotne: na początku i pod koniec ciąży) * wynik USG zrobionego po 36. tygodniu ciąży * ostatnia morfologia i badanie moczu. NA CZAS PORODU * ubranie dla mamy (1 lub 2 długie koszulki bawełniane typu T-shirt, szlafrok, ew. rozpinany sweter lub bluza, ciepłe skarpetki, kapcie, majtki) * wygodne ubranie dla taty (czasem wymagany jest zestaw jednorazowy: fartuch, maska, ochraniacze na buty - wówczas sprzedawane są w szpitalu, kapcie) * jednorazowe pieluchy w kształcie podpasek * jednorazowa lewatywa, jednorazowa maszynka do golenia, jeśli wykonywane są zabiegi przygotowawcze * jednorazowe chusteczki * przybory toaletowe * mały ręcznik * szczotka do włosów, opaska, spinki lub gumka * pielucha lub bawełniana chusteczka (do przecierania twarzy, do okładów) * gąbka kosmetyczna do zwilżania twarzy i ust * woda kosmetyczna w aerozolu do odświeżania twarzy * termos z kostkami lodu (do okładów), wypełniony do 1/3 objętości * termofor z gorącą wodą (do okładów), owinięty w poszewkę * piłka "jeżyk" lub dwie piłki tenisowe włożone do skarpetki (do masażu okolicy lędźwiowej) * lanolinowa pomadka do ust (wysuszonych podczas długotrwałego oddychania) * walkman i kaseta z ulubioną, relaksującą muzyką * coś do jedzenia i picia (szczególnie dla męża) * kilka jednorazowych kubków * notatnik i długopis * karta telefoniczna lub żetony * dla zwolenników: aparat fotograficzny PO PORODZIE Rzeczy dla mamy: * koszula lub piżama wygodna do karmienia * rozpinany sweter * skarpetki * 6 par majtek (w sprzedaży jednorazowe) * przybory toaletowe * 2 ręczniki * 20 pieluch jednorazowych w kształcie podpasek * ręczniki papierowe * dziecięce kółko do pływania (do siadania w okresie gojenia się krocza) * specjalna poduszeczka do karmienia (pod główkę dziecka) * 2 staniki do karmienia * wkładki laktacyjne * ręczny odciągacz do pokarmu * karta telefoniczna, żetony (trzeba spytać na oddziale o typ automatu) lub telefon komórkowy * drobne pieniądze

Gość jaka wyprawka
SPIRYTUS 70% do przemywania pępka i smarowania kręgosłupa, po każdej kąpieli o rany, chyba ze średniowiecza te wyprawki wklejasz... rumianek do przemywania oczek ? rumianek należy do rodziny compositae, jeden z najsilniejszych alergenów..., od lat nie jest wskazany w pielęgnacji i diecie niemowląt, nie mówiąc o noworodku a co będzie jak wezmę niebieskie skarpetki , a nie białe ? nie przyjmą mnie na porodówkę ?

Gość do tej niedorozwinietej
"Ja przed porodem wszystkie 4 szpitale , które brałam pod uwagę odwiedziłam i dokładnie wypytałam i w każdym co innego." Czy to że dokladnie wypytalaś oznacza że jestes niedorozwinieta? chyba nie- po prostu chcialas wiedziec, wiec nastepnym razem daruj sobie obrazliwe komentarze na czyjs temat robiac jednoczesnie z siebie kompletnego debila ...

Gość wow le tego trzeba
a mowia ze male dziecko malo kosztuje

Gość głupie pytanie...
z góry przepraszam za głupie pytanie, ale ta legitymacja ubezpieczeniowa to ta karta plastikowa??????? proszę o odpowiedź

Gość WYPRAWKOWE MINIMUM
Kochane kobietki, listy które ktoś tu powklejał wyżej są bardzo mocno przesadzone, bo nie użyjecie nawet 50% z podanych rzeczy. Zamieszczają je w internecie głównie osoby bardzo młode, często nie doświadczone, nie mające jeszcze dziecka, ciężarnymi, bądź będące matkami dopiero pierwszego malucha, tudzież producentami produktów dziecięcych liczącymi na waszą naiwność i dzięki niej nakręcenie sprzedaży. ;)

Gość WYPRAWKOWE MINIMUM
* będące ciężarnymi - tak miało być tam wyżej, więc przepraszam za błąd. :)

Gość sinaasappelsap
Moje wyprawowe minimum (np. na rozm. 56): - na dzień: 6 x body długi rękaw, kopertowe 4 x spodenki 4 x skarpetki 2 x czapeczki - na noc: 2 x pajace - na spacer: 1 x cienki kombinezon 1 x autofotelik 1 x śpiworek do autofotelika 1 x spacerówka 1 x kocyk - do kąpieli: 1 x wanienka 1 x termometr do wody 1 x plyn do kapieli 1 x oliwka 1 x szczoteczka do włosów - do przewijania: 1 x przewijak (nie na łóżeczko) 1 x paczka pieluch jednorazowych 2 x chusteczki nawilżone 1 x maść przeciew odparzeniom - do spania: 1 x łóżeczko 1 x materac 2 x prześcieradło 1 x ochraniacz na materac 1 x ochraniacz na szczebelki 3 x pieluchy flanelowe 1 x kocyk wełniany 1 x poszewka od kołdry do powleczenia kocyka 2 x smoczek uspakajający - do karmienia butlą: 1 x butelka 150 ml 2 x smoczki do butelki 1 x opakowanie formuły 3 x pieluchy flanelowe - do karmienia piersią: 1 x największy rozmiar stanika 1 x opakowanie wkładek laktacyjnych 1 x kapturki na brodawki/1 x maść na brodawki 3 x pieluchy flanelowe - do pielęgnacji ogólnej: 1 x opakowanie gazików nasączonych płynem do dezynfekcji 1 x termometr do mierzenia temp. ciała 1 x gruszka 1 x nożyczki/przycinacz do paznokci - po porodzie naturalnym: 1 x płyn do higieny intymnej 1 x opakowanie z roztworem do przemywania krocza po nacięciu/pęknięciu 3 x pełne bawełniane majtki 1 x paczka podpasek poporodowych Rzeczy w rozm. numer większym (np. 62): - na dzień: 3 x body długi rękaw, już niekoniecznie kopertowe 2 x spodenki 2 x bluzki z długim rękawem - na noc: 1 x pajac Żeby nie chybić z rozmiarem trzeba zapytać o względną wagę i długość dziecka podczas ostatniego badania kontrolnego przed porodem.

Gość sinaasappelsap
O jeszcze zapomniałam dodać trzech pozycji: - do pielęgnacji ogólnej: 1 x opakowanie grubych patyczków higienicznych 1 x opakowanie płatków kosmetycznych Ręcznika kąpielowego nie warto specjalnie kupować, wystarczy przeznaczyć dla dziecka jeden z tych które już mamy w domu. Ponadto bardzo przydadzą się 2 rolki papierowego ręcznika kuchennego, tak przy karmieniu dziecka, zamiast pieluszki pod brodą, jak i do osuszania krocza po porodzie po podmyciu. Pap. ręcznik kuch. ma multi-zastosowania.

Gość Taka ja____
Świetne podsumowanie sinaas...! :D Podpisuję się obiema rękami.