Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość malamamama

becikowe w listopadzie

Polecane posty

Gość malamamama

mam pytanie, mzoe ktos sie orientuje- urodizlam dziecko w lipcu,ale nie zlozylam wniosku o becikowe, bo bylismy w trakcie przeprowadzek, wymeldowan itd. teraz w koncu mamy stale miejsce zamieszkania, z tym, ze slyszalam, ze potrzeba miec teraz zaswiadczenie od lekarza prowadzacego ciaze. i tutaj problem- lekarza zostawilam daleko hen w polsce i co teraz? czy orientujecie sie, czy prawo dziala w tej sytuacji wstecz?

Gość ale to zaswiadczenie
maja miec kobiety, ktore sa teraz w ciazy. ciebie to nie dotyczy

Gość ale to zaswiadczenie
najprosciej:kobiety w ciazy od 1 listopada musza byc objete opieka ginekologa od bodajze 10 tygodnia ciazy, w przeciwnym wypadku nie zakawalifikuja sie do becikowego. Kiedy Ty bylas w ciazy nie bylo jeszcze takiego wymogu

Gość Ola _b
Witam! Najlepiej jak pójdziesz się dowiedziec w miejscu zamedlowania czy też potrzebujesz takie zaświadczenie. Bo w mojej miejscowości jeśli ktoś idzie od listopada po becik to proszą o takie zaświadczenie. Pozdrawiam :)

Gość polo ola
teraz to juz za pozno

dotyczy dotyczy ja skladalam nie dawno o becikowe i powiedzieli mi ze gdybym przyszla po 1 listopada to mam ze soba przyniesc zaswiadczenie od lekarza.

Gość nie dotyczy
kopiuję z oficjalnej strony ministerstwa pracy i polityki społecznej : "Jak wyjaśnia MPiPS, kobieta, której 10. tydzień ciąży będzie przypadał po 31 października br., będzie musiała przedstawić zaświadczenia lekarskie, natomiast kobieta, która po 31 października będzie w ciąży dłużej niż 10 tygodni, nie będzie miała takiego obowiązku.' widocznie niektóre urzędy nie znają obowiązujących przepisów i interpretują je wg. własnego uznania :) prawo nie działa wstecz !

Gość juz jestem głupia z tym wszyst
kuzwa ja znalazłam cos takiego i wszędzie na stronie ministerstwa pracy i polityki społecznej tak piszą Wymóg dołączenia do wniosku o jednorazową zapomogę z tytułu urodzenia się dziecka oraz o dodatek do zasiłku rodzinnego z tytułu urodzenia dziecka zaświadczenia lekarskiego dotyczy wniosków składanych od 1 listopada 2009 r. bez względu na termin urodzenia dziecka.

Gość nnnnnniam
A u mnie to już w ogóle przeginają. Składałam wniosek ok. 25 października, ale mówili, bym doniosła to zaświadczenie ponieważ ROZPATRZONY ON ZOSTANIE W LISTOPADZIE! I że z listopada będzie decyzja więc będzie ono potrzebne. Na szczęście, chodziłam do lekarza całą ciążę i dostałam je bez problemu, ale to ostre nagięcie przepisów ale cóż, kłócic się nie będę - stres mi niepotrzebny.

Gość a to mówi ustawa
art. Art. 7. W ustawie z dnia 28 listopada 2003 r. o świadczeniach rodzinnych (Dz. U. z 2006 r. Nr 139, poz. 992, z późn. zm.8)) wprowadza się następujące zmiany: 1) w art. 9 dodaje się ust. 6-9 w brzmieniu: "6. Dodatek, o którym mowa w ust. 1, przysługuje, jeżeli kobieta pozostawała pod opieką medyczną nie później niż od 10 tygodnia ciąży do porodu. 7. Pozostawanie pod opieką medyczną potwierdza się zaświadczeniem lekarskim. 8. Minister właściwy do spraw zdrowia, w porozumieniu z ministrem właściwym do spraw zabezpieczenia społecznego, określi, w drodze rozporządzenia, formę opieki medycznej, o której mowa w ust. 6 oraz wzór zaświadczenia, o którym mowa w ust. 7. Art. 18. Obowiązek potwierdzenia opieki medycznej nad kobietą w ciąży, o którym mowa w art. 9 i 15b ustawy zmienianej w art. 7, stosuje się od dnia 1 listopada 2009

Gość właśnie ja tez chodziłam do
lekarza ale na drugim koncu polski i nie mi tam nawet kto podejsc aby to wypisali na dodatek a urodziłam w maju dopiero teraz nam sie uwineli ze zmianami w dokumentach zebysmy mogli sie o to starac :(

Gość a czy ktoś wie może
czy takie zaświadczenie może wypisać lekarz rodzinny na podstawie karty ciąży ??? ??? ??? nigdzie nie piszą, że to musi być ginekolog prowadzący ciążę