Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Bu3o

NIE odebrany list polecony z zusu

Polecane posty

Witam mam pytanie pracuje w zakladzie pracy i prowadze tez dzialalnosc gosp. mam zalegla skladke zus na kwote 224zl zus wyslal mi listem poleconym powiadomienie o zajeciu czesci mojego wynagrodzenia z tytulu wynagrodzenie o pracy w zakladzie ktorym pracuje .I moje pytanie to czy jesli ja nie odebralem listu poleconego i wrocil on do zusu w nie naruszonym stanie to czy zus moze mi zajac zarobki gdy ja nie wiem o tym?

czyli dopiero moze wtedy wyslac zajecie pensji do pracodawcy jesli ja odbiore list polecony i podpisze odbior?

Gość jasne że może

Gość dzicinada
to zus nigdy by forsy nie odzyskał

wlasnie rozmawialem z kolega ktory studiuje prawo cywilne i mowil ze nie moze zajac jesli ja o tym nie wiem i mase ludzi jedzie na tym koniu.Ale tez mi wydaje sie to dziwne ze nie moze....

Gość ejbisi
Lepiej to zapłać bo potem będziesz płakać jak ci naliczy odsetki. Przecież to nie jest żadna powalająca kwota.

Ja zaplace tylko wolalbym w grudniu bo w tym msc mialem kupe wydatkow moja mama byla chora miala zawal itd.... a ona nie pracuje i wlasnie pomyslalem jakby to zrobic by troszke to wydluzyc:(

Gość o naiwności
ludzka :D

Ja spotkałam się ze stwierdzeniem, że nawet nieodebrany list polecony (gdy np na poczcie napiszą adnotację, że adresat nie zgodził się, albo że po prostu - dostarczono awizo) jest traktowany jako dostarczony.

ja zaplace ale w grudniu i nie chce aby cos do zakladu pracy przyszlo bo wiecie .. i kolega radzil abym nie odbieral poleconego i zeby nikt nie odbieral bo bez tego nie moga wyslac zajecia.i prawie w grudniu sobie zaplace

ale nie moze byc jako dostarczony skoro on wroci do zusu po 7dniach

Gość metoda na strusia
nic ci nie da, zapłacić i tak będziesz musiała, większy wstyd dla ciebie będzie jak w zakładzie pracy się o tym dowiedzą :P

Gość oni mają zasadę
że wysłany równa się dostarczony, jako jedyni chyba qrwa :O

Gość kobieto denrwujesz
mnie i twoja naiwność wyślą jeszcze raz nieodebrane, podejmują dalsze kroki, naliczają odsetki itd..

w necie pisze na wielu stronach ze nie moga wyslac zajecie bez poinformowania mnie o tym.Chyba ze bedzie doreczenie zastepcze ale to musial by odebrac ktos zameldowany pod moim adresem...zobaczymy co bedzie

Gość zabiorą co ich i tak
posłuchaj, list polecony wysłany nawet jezeli wróci do nadawcy jest traktowany jako doręczony i nikogo nie obchodzi że nie został odebrany. To tak jak z prawem, jego nieznajomość nie czyni nikogo niewinnym. Myślę, że mogą wysłać powiadomienie jeszcze raz, albo od razu podjąć właściwe czynności. Wyślą list do zakładu pracy i wejdą na pensję, albo z rozliczenia US zabiera.

Gość trzykrotna próba dostarczenia
jest uznawana za odebrana, nawet jak nie odbierzesz. wiec chyba jeszcze dwa razy moga do ciebie slac list