Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość tp trzeba z dwa razy przeczytc

powiedzcie mi czy u małego dziecka moze byc tak ze

Polecane posty

Gość tp trzeba z dwa razy przeczytc

choroba przejdzie np bez antybiotyku a np jest niewyleczona a mi sie wydaje ze wyleczona i sie ciesze ze nie dałama antyb. i jest gorzej czy lepiej

Chwila.Choroby klasyczne dzielą sie na bakteryjne i wirusowe. Na te drugie antybiotyk nie zadziała ale może złagodzić objawy, czyli przy wiruswce daje się wtedy, gdy sama nie przejdzie lub gdy przekształca się w dalsze chorobuy (np z samego kataru a zapalenie gardła; dalej schodzi na płuca). Jeśli jest choroba wirusowa i nie pogłębia się, to się nie leczy antybiotykami.Na bakterzjne powane stanz pryepisuje si antzbiotzk.Ale teray tryeba wiedyie ktra choroba jest jaka. niektre da si okresli po objawach, np zielono - żółty kaszel czy katar to objaw bakteryjny. Katar przeźroczysty, bez zabarwienia, to objaw wirusówki. W wątpliwych przypadkach (np zapalenie gardła bez ropnych wyprysków) robi się badania, choćby morfologię, w której to ju może wyjść zakażenie bakteryjne (ilośc limfocytów i granulocytów).

tfu, w tych limfocytach i granulocytach chodziło oczywiście o zakżenie wirusowe ;)i jezcze jedno: to, czy organizm poradzi sobie bez antybiotyku to kwestia indywidualna, nawet zakażenie bakteryjne może bez antybiotyku zniknąć - podstawowa zasada - jeśli objawy nie przeszkadzają w funkcjonowaniu to czeka się nie mniej jak 3 i nie więcej jak 5 dni z pójściem do lekarza, bo w tym czasie jeśli choroba osłabnie, będzie to oznaczało brak konieczności brania antybiotyku

Gość fgdgdg
dzieki nglka ze mnie w ogólezrozumiałas ;) czesto si e mówi ze najgorsze to choróbsko niewyleczona a porzechodzone i własnie sie tego boje (mam roczniaka) ze wylecze ją na syropach i ..tak to przechoidzi a w srodku gdzies niedoleczone sama nie wiem

no to siup i do lekarza, niech osłucha i oceni stan, lecz jak ci serce podpwiada; ja nie podałam antybiotyku mimo zalecenia laryngologa, coś mnie tknęło i wbrałam się powrotnie do pediatry. lekarz była zdziwiona szybką decyzją specjalisty i skierowała na morfologię, wirusówka :) był stan przedzapalny obu uczek. samo przeszło po 5 dniach (wizyta kontrolna)