Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ewsfregfer

Co mam zrobić? Czy zrezygnować ze studiów?

Polecane posty

Gość ewsfregfer

Jestem na pierwszym semestrze kosmetologii. Dopiero byłam na 2 zjazdach a już jestem załamana chemią... Za tydzień mam z niej kolokwium a ja praktycznie nic nie umiem. Zawsze ledwo co zdawałam z chemii i jej nie rozumiałam i nie wiem co robić.. Płaczę cały czas, jestem załamana. Czy wziąć korepetycje i spróbować czy może lepiej jak już sobie odpuszczę ? Poradźcie mi coś :( Rodzice to mnie chyba zabiją..

Dlaczego rodzice mieliby Cię zabić? Z powodu kasy czy czegoś innego? Pamiętaj, że przed chemią nie uciekniesz, będziesz miała tego bardzo dużo, więc jak teraz sprawia Ci to problemy, to zastanów się, z czego to wynika. Z zaległości z liceum? czy z braku predyspozycji? Nie płacz, zastanów się na spokojnie, czy nie wysiądzie Ci psycha, jak przez n lat będziesz się zmagać z chemią.

Gość ewsfregfer
O kasie też pewnie wspomną ale raczej będę słyszeć codziennie, że co ja robię, że powinnam wziąć się w garść i że przez takie podejście nic nie osiągnę w życiu ;( Myślę, że raczej jest to brak predyspozycji. Po prostu jej nie rozumiem.

Gość ewsfregfer
To są typowo matematyczne obliczenia a ja z maty też byłam zawsze słaba. Zastanawiam się cały czas po jaką cholerę poszłam na tą kosmetologię ;(

Gość co to za studia w ogole
kosmetologia, hahaha

Kosmetologia nie jest żałosna, wg mnie to nie są łatwe studia, jak wszystko z dużą ilością chemii, biologii... ;):P Wygląda na to, że decyzja o podjęciu studiów była nieprzemyślana. Możesz jeszcze podjąć walkę do kolosów czy do końca semestru, jeśli nie da rady, to zrezygnować.

Gość ewsfregfer
Masz rację, była nieprzemyślana.. Nie wiem naprawdę co zrobić, z jednej strony myślę, żeby zrezygnować i pójść do pracy a w przyszłym roku pomyśleć o innym kierunku, a z drugiej strony może faktycznie nie będzie tak źle.

Co się śmiejesz z kosmetologii. To nie to samo co kosmetyczka. Kosmetolog jest wykształconym specjalistą ukierunkowanym wobec osób zdrowych, które odczuwają potrzebę poprawienia swego wyglądu i samopoczucia. Propaguje szeroko rozumiany zdrowy styl zycia, na który składają się między innymi: poprawne nawyki żywieniowe, profilaktyka zdrowia, odpowiednie nawyki pielęgnacyjne. Współcześnie absolwent studiów wyższych z zakresu Kosmetologii to osoba posiadająca interdyscyplinarną wiedzę z zakresu: * medycyny, * chemii, * toksykologii i farmacji, * receptury i technologii leków dermatologicznych i kosmetyków, * kontroli jakości i marketingu środków służących pielęgnacji i upiększaniu ciała * psychologii i kontaktów interpersonalnych * dziedzin pomocnych w formułowaniu i wdrożeniu środków poprawiających estetyczność i styl osób, które są zainteresowane własnym wizerunkiem, wyglądem i samooceną, mającymi korzystny wpływ na samopoczucie. Kształcenia na kierunku kosmetologia oparte jest na przygotowaniu specjalistów w wyżej wymienionych dziedzinach. Głównym obszarem działania Kosmetologii jest ciało człowieka, należy więc od specjalistów tej dziedziny oczekiwać szerokiej i fachowej wiedzy, a takze dużego zaangażowania i poczucia odpowiedzialności. Osoby studiujące Kosmetologię w pierwszej kolejności muszą poznać podstawowe dziedziny wiedzy, w tym anatomię, fizjologię, biochemię, biofizykę, histologię, biologię i genetykę. Jest to fundamentalna wiedza niezbędna do zrozumienia budowy i funkcjonowania organizmu człowieka. Nauczanie przedmiotów mikrobiologia, toksykologia i immunologia pozwala studentom na poznanie przyczyn i patogenezy chorób, w szczególności tych, które bezpośrednio lub pośrednio wpływają na wygląd i funkcję skóry. Istotnym przedmiotem kształcenia Kosmetologów jest dermatologia, która umożliwia m.in. przedstawienie schorzeń dermatologicznych i alergicznych w szerokim kontekście oraz w odniesieniu do innych chorób człowieka. Kosmetolog w codziennej pracy stosuje różne substancje chemiczne bezpośrednio aplikowane na skórę i często wnikające głęboko w jej struktury. Dlatego w specjalności tej niezbędna jest wiedza z zakresu farmakologii, farmakognozji, receptury leków i kosmetyków oraz wpływu środków farmaceutycznych, konserwujących i zapachowych na poszczególne warstwy skóry. Kosmetolog może również zajmować się produkcją i marketingiem kosmetyków, dlatego przydatna jest wiedza z marketingu i zarządzania w obrocie wyrobami kosmetycznymi oraz poznanie aspektów prawnych produkcji i wprowadzania do obrotu wyrobów kosmetycznych. Stan poczucia zdrowia to nie tylko dobry wygląd i brak dolegliwości, ale również dobra kondycja fizyczna i psychiczna. Zagadnienia z tego zakresu objęte są programami z przedmiotów techniki relaksacyjne i fizjoterapia, masaż i odnowa biologiczna. Warunkiem atrakcyjnego wyglądu człowieka jest umiejętność postępowania zgodnego z panującymi trendami w modzie. Odnajdywanie własnego stylu wymaga wiedzy z zakresu stylizacji i estetyki. Jednak zachowanie własnego stylu to nie tylko dbałość o modny i dobrany kolorystycznie ubiór, to również dbałość o zdrowy i młody wygląd skóry, czemu służą różne zabiegi pielęgnacyjne, kosmetyczne i dermatochirurgiczne, korygujące wady i niedoskonałości estetyczne. Studenci kierunku Kosmetologii poznają wymienione dziedziny na zajęciach z przedmiotów medycyna estetyczna, dermatologia zabiegowa, kosmetologia stosowana, kosmetologia profilaktyczna i kosmetologia upiększająca.

Gość 3215
ważne jest jeszcze to, czy to pierwszy i ostatni rok z chemią czy tez do końca studiów będziesz się zmagać z takimi przedmiotami ja byłam w klasie humanistycznej a na studiach mam parę bardzo matematycznych przedmiotów (ekonomia) no i czasem też płakać mi się chce jak siedzę nad tymi medianami i innymi kowariancjami czy entropiami, ale zaciskam zęby i jakoś to idzie nie poddawaj się, no chyba, że całe studia Ciebie nie zadowalają

Gość ewsfregfer
Do końca studiów będzie chemia, tak przynajmniej słyszałam. Ogólnie powiem szczerze, że już mu się nie podoba ten kierunek, nie interesuje mnie biologia, chemia itp.. ;( Rodzice zareagowali oczywiście na to, żebym nie przesadzała, że dam sobie radę ;(

ja studiuje kosmetologie i mimo, ze w lo byłam na humanie to z chemią póki co daje rade i juz 3 semestr:)

Gość ewsfregfer
A powiedz mi czy mialaś tak samo ciężko z nią jak ja? :(

no chemia to dla większości czarna magia, bo jest bardzo skomplikowana i trudna. Chemie biomedyczna musiałam się nauczyć, natomiast biochemia akurat była spoko, bo praca zbiorowa ;) teraz mi doszła chemia kosmetyczna z tego będzie ciężko ale nie widze innej opcji jak zdac. nie miałam jeszcze zadnej poprawki :) więc sama widzisz ze troche tej chemii jest..

Gość ewsfregfer
A ja właśnie zaczęłam od chemii kosmetyków..