Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lola Lola 88

nienawidze studiować

Polecane posty

Gość lola Lola 88
co przemyslec?? tak- na drugim

Gość bywaaa
Medycyna to nie jest kierunek na który idzie się z przypadku i nie od tak się z niego rezygnuje.

Gość ja jestem na stazu
i zarabiam niecale 1900 zl. Fakt - na te studia nie idzie sie z przypadku. Nie znam tez nikogo kto by dobrowolnie zrezygnowal. Jezeli juz kogos zabraklo - ludzie po prostu odpadali.

Gość bywaaa
1900 zł netto? Jeśli tak, to wiadomo nie rewelacja, no ale nawet w dużym mieście idzie się z tego utrzymać.

Gość ja jestem na stazu
tak, netto i to z dyzurami - to max, wiecej nam nie wolno dyzurowac na stazu. Ale nie jest zle, nikt nie narzeka, wreszcie jakies wlasne :)

Gość glupoty
1900 na reke na stazu to malo? chyba wam sie w dupach poprzewracalo. co za roznica czy lekarz czy prawnik czy mgr po polibudzie? kazdy musi wiele wysilku wlozyc w skonczenie studiow, wiele sie nauczyc i pracowac pozniej tak samo ciezko jak inni. ja skonczylem transport oraz mechanike i budowe maszyn na politechnice, jestem mgr i bardzo dlugo szukalem pracy a o 1900 to moge sobie pomarzyc, jak w miesiacu wyjdzie mi 1400 to bedzie dobrze, bo z czegos musze zyc i lepsza taka praca niz zadna i uwazam ze zarobki lekarzy sa i tak wysokie, zwlaszcza ze dorabiaja w prywatnych gabinetach. jak ktos czyms sie interesuje i studiuje w tym kierunku to studia nie sa az taka meczarnia nawet medycyna. tak samo ciezko studiowalem jak studenci medycyny i nic z tego nie mam, czy to jest w porzadku? a ci zasrani lekarze ciagle narzekaja

Gość a ja jestem na stazu
a czy ja mowie ze to malo? Mi wystarcza, to osoba wyzej skwitowala ze malo. Ja tylko potwierdzilam sume, ze tak, to jest kwota netto. A Ty skoro tak piszesz to chyba po prostu zazdroscisz. A naprawde nie ma czego bo to ciezka praca i odpowiedzialna - chodzi o zdrowie i zycie ludzkie i naprawde wystarczy niewielki blad by prokurator siedzial ci na glowie. To stresujaca praca.

Gość glupoty
tak, moze to zazdrosc, bo nie po to tyle lat sie meczylem, dojezdzalem i sie uczylem zeby teraz pracowac za najnizsza krajowa, kazda praca wiaze sie z odpowiedzialnoscia, a ci ktorzy ida na medycyne to chyba swiadomie, wiedza co ryzykuja, nikt ich do tego nie zmusza, wiec nie maja powodow do narzekan.

Gość bywaaa
Nie napisałam, że mało tylko, że rewelacja to nie jest, a to jest różnica. To fakt napracować się trzeba w wielu zawodach, no ale właśnie ta odpowiedzialność za życie innych, to jednak coś duże bardziej poważnego...

Gość wspaniale123
tak samo ciezko studiowalem jak studenci medycyny i nic z tego nie mam, czy to jest w porzadku? a ci zasrani lekarze ciagle narzekaja uwazasz, ze budowa maszyn jest tak ciezka jak medycyna? chyba zartujesz

Gość nie stać mnie na krzyżówki
znam lekarzy - ortopedów , ginów i innych co zarabiaja i po 20 albo 30 tys. zależy jak sie cenią. napewno z głodu nie umierają. po akademią medyczną same drogie auta, mitsubishi , sportowe inne, beemki, nawet porsche

1900 zł na stażu to bardzo dużo! Rację ktoś wyżej miał stwierdzając, że niektórym to się w dupach totalnie poprzewracało... Nie znam nikogo na stażu, kto zarabia więcej niż 700 zł i jakoś żyją i cieszą się, że urząd pracy się nad nimi zlitował... Lola 88: Na pewno nie wybrałaś studiów przypadkowo - musiałaś poczuć powołanie, które czasowo stłumione kiedyś wróci ze zdwojoną siłą! A wtedy będziesz mocno żałować, że nie ukończyłaś studiów i nie zostałaś lekarzem. Może być już wówczas za późno. Naprawdę przemyśl to dobrze, bo od tego zależy całe Twoje przyszłe życie. PS. Chcesz zrezygnować całkowicie ze studiów czy rozważałaś jakieś inne rozwiązanie?

Gość wspaniale123
znasz lekarza, ktory ma takie zarobki w panstwowym szpitalu? nawet dyrektor tyle nie zarabia

Gość lola a powiedz mi
jak z nauką? dajesz radę? masz taką dobrą pamięć? masz jeszcze czas na znajomych? jesli tak, to kiedy? no i czy dostałas sie za pierwszym razem? bo ja mysle o medycynie, w tym roku sie nie dostałam, mało mi zabrakło i tak mylse, zeby poprawic sobie cos i sprobowac w przyszłym...prosze o odp:)

Gość glupoty
nie uwazam zeby dla kogos, kto idzie na medycyne z powolania byly to studia jakies strasznie ciezkie, bo zazwyczaj osoby tez maja spore pojecie o chemii, biologi i anatomii itp, a medycyna zwlaszcza w poczatkowych latach to glownie pamieciowka i po prostu trzeba poswiecic czas aby sie nauczyc, a na studiach techicznych niestety liczy sie logiczne myslenie, ktore jak sie okazuje nie wiele osob posiada, nie oceniam co jest trudniejsze, bo to sprawa indywidualn, ale kazdy po studiach chcialby zarabiac choc czesc tego co zarabiaja lekarze, a oni wiecznie niezadowoleni, chce podwyzek, jakies strajki, w glowie mi sie to nie miesci.

Gość ja jestem na stazu
to nie jest staz z urzedu pracy, to po pierwsze. Po drugie ci co zazdroszcza ze maja mniej - trzeba bylo tez isc na medyczna a nie teraz narzekac. Czemu nie poszedles? I jakbym wykonywala jakas prace biurowa - tez pewnie 700 by mi odpowiadalo. Ale nie ukrywajmy - lekarze sie cenia bo to odpowiedzialny zawod. Kazdy zawod powinien byc oplacany pod wzgledem waznosci. A chyba zdrowie ludzkie jest na 1 miejscu?

Gość wspaniale123
glupoty - wydzial lekarski to kierunke elitarny. takim jest na politechnice architektura. trudniej sie tam dostac,trudniej sie utrzymac. moze sie myle, ale chyba budowa masyzn nie jest kierunkiem oblezonym?

Gość lola a powiedz mi
uprzejmie proszę o jakies 2-3 zdania na moje pytania:P

" kazdy po studiach chcialby zarabiac choc czesc tego co zarabiaja lekarze, a oni wiecznie niezadowoleni, chce podwyzek, jakies strajki, w glowie mi sie to nie miesci." Im więcej ktoś ma, tym więcej chciałby mieć....

to ja Ci odpowiem jak chcesz :) Nauki jest duzo, nawet bardzo. Ale ja zawsze szybko sie uczylam, mialam czas dla znajomych, dla faceta :) Duzo zajec, wiekszosc czasu sie spedza w salach na seminariach lub w szpitalu na oddziale. Duzo wejsciowek, kolokwiow, masa egzaminow ale jak ktos jest zdecydowany to skonczy te studia i zycie prywatne na tym nie ucierpi.

Gość wspaniale 123
jajestem na stazu-jaka masz specjalizacje?

Gość lola a powiedz
dzięki:) no własnie, w tym problem, ze ja nie mam szczegolnej pamięci,nie wystarczy mi jednokrotne przyeczytanie czegos, to mnie z lekka martwi. ale ogolnie to odpowiedz pocieszna:) juz mi trochę lepiej:D

wspaniale123 - specjalizacje sie wybiera po skonczeniu stazu i zdaniu lekarskiego egzaminu panstwowego. Na stazu co jakis czas zmnieniamy oddzial. W sklad stazu wchodzi: interna medycyna rodzinna ginekologia z poloznictwem OIOM pogotowie chirurgia ogolna z ortopedia psychiatria pediatria z neonatologia hmm chyba wszystko wymienilam :)

Gość glupoty
ok, lekarze ponosza odpowiedzialnosc za ludzkie zycie ( nie tylko oni, ale pominmy to), ale czy jesli mniej by zarabiali to nie byliby tak odpowiedzialni? albo gorzej by pracowali? lecza ludzi i licza sie z konsekwencjami tego dlatego ze zarazbiaja 1900 na stazu czy to jest ich powolaniem? bo czegos tu nie rozumiem, jesli na medycyne ida ludzie z powolania (a tak powinno byc) to rownie dobrze za 700 zl chcieliby ratowac ludzkie zycie. czy jak beda zarazbiac 5 razy wiecej niz zarabiaja to beda calkowicie nieomylni? a za mniejsze pieniadze to juz calkiem ludzi do grobow by wysylali? jakos argument o odpowiedzialnoci nie przekonuje mnie do tego ze lekarze powinni miec takie pensje, nie poszedlem na medycyne bo nie chcialem byc lekarzem, a lekarzami sa ludzie chyba dlatego ze tego chca, chca powagac ludziom a nie dlatego ze chca duzo zarabiac, chyba ze sie myle?

Gość wspaniale 123
to jaka chcesz wybrac?

Szkoda, że autorka wątku najwyraźniej już nas opuściła... Jeżeli nie dajesz sobie rady z materiałem, to może faktycznie rezygnacja będzie najlepszym rozwiązaniem... Ale jeśli pomimo wszystko idzie Ci nie najgorzej i jedynie stres i inne czynniki niezwiązane z samą nauką stoją na przeszkodzie, to warto dobrze sprawę przemyśleć. Polecam sporządzić bilans zysków i strat. Ale tak na spokojnie, racjonalnie, bez zbędnych emocji. Rozważ po prostu co jest dla Ciebie najlepsze. Dodam, że lepiej zrezygnować teraz niż np. po roku czy dwóch. Im później tym bardziej szkoda... Tyle ode mnie na dzis.... Pozdrawiam!

Gość wspaniale 123
glupoty adekwatny nick do tego co piszesz myslisz, ze sa tacy lekarze,ktorym tak zalezy na ratowaniu swiata, zeby glodzic wlasne dzieci i pracowac za 700 zl? nie poszedles na medycyne, poniewaz nawet ze swoim technicznym umyslem nie wybrales studiow, na ktore trudno sie bylo dostac. a oni tak.

glupoty - Ty nie rozumiesz. Ciezka, odpowiedzialna praca powinna byc dobrze oplacona. Chyba nie zyjesz od wczoraj na tym swiecie. To sa dyzury po nocach, wiele godzin w tygodniu. Czlowiek jest zmeczony, latwo sie pomylic. (nie mowie teraz o stazu, my mamy jak na razie dobry czas pracy). Wiadomo ze jak czlowiek cos z tej ciezkiej pracy ma - czytaj dobra pensje -to jest zadowolony i to sie przeklada tez na jego chcec do pracy. A Ty - robisz to co lubisz a robil bys to dalej z zadowoleniem za powiedzmy 500 zl?? I taka prawda - bedziemy zle oplacani - wyjedziemy. Praca dla nas jest, nie ma z tym problemu. Kwesta czasu jest kiedy jeszcze bardziej w Polsce sie wydluza kolejki do lekarzy i ciekawe co wtedy bedzie. Gdy zachorujesz - czego Ci oczywiscie nie zycze - i nie bedziesz mil gdzie isc lub czekac miesiacami na wizyte u specjalisty.

Gość glupoty
kazdy chce miec za co zyc, kazdy pracuje wiele godzin, tylko ze jak podwyzszaja pensje lekarzom to niech wszystkim podwyzsza, bo kazdy musi utrzymac siebie i byc moze rodzine bez wzgledu na wyksztalcenie. jeszeli ludzie koncza studia( nie mowie tu o sobie ale ogolnie) i musza pracowac za grosze to jest ok, ale jak lekarz ma 3000 to jest za malo, a tak naprawde nie wszystkie specjalizacje sa ciezkie.

Gość wspaniale 123
glupoty to jest za malo. poniewaz to jest gorna granica ich zarobkow. najambitniejsi i najlepsi dostaja panstwowe etaty, ktore sa najgorzej platne. w innych zawodach im jestes lepszy tym wiecej zarabiasz a tu nie! oczywiscie, ze twoje zarobki 1400 nie sa normalne i masz prawo czuc sie pokrzywdzony, ale po co stawac w konkurencji z ludzmi, z ktorymi nie konkurujesz.