Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dcvewfwerf

powiedzcie mi odnosnie rysunkow w komiksach,jak oni to robia

Polecane posty

Gość dcvewfwerf

jak oni to robia ze na kazdej stronie te postacie sa takie same w roznych pozycjach, nawet ksiazeczki dla dzieci , takie rysunki ciezko narysowac tak samo w roznych pozycjach czy jest specjalny program??

Gość jakajaka
wiesz co to kalka?

Gość dcvewfwerf
tak ze niby przez kalke? ale jak??? jesli postac stoi a potem w innej scenie spi, albo jest glowa na dol,poprostu sie rozni okropnie mimika twarzy, rozstawieniem nog, palcow, no wszystkim poprostu ....to do czego mi ta kalka????

Gość teraz są komputery
ale dobry rysownik będzie rysował ten sam obraz 10 razy i będzie on podobny lub taki sam :)

Gość onanista nie z tej ziemi
powiem wam coś , pojde zwalić kapucyna , zapalić papieroska i uwalić się do wyra spać( jezeli ktoś mi tu odpisze że mi pozwala to szybciej mi staje)

Gość dcvewfwerf
teraz są komputery..to znaczy ze tylko talent sie liczy?? hmmm troche mi to dziwne, musi byc jakis program komputerowy, bo czasami jak sie patrze na obrazki w tych ksiazkach to jakby wszystkie drobne szczegoliki byly nieruszone, mysle ze cos musi byc a jesli nie ma to mamy wiele utalentowanych dusz rysownikow

Gość dcvewfwerf
trzydziestolatka....jak to modeli??to zart czy powaznie? a jakbym chciala narysowac np. dziewczynke, z kucykiem, ktora przezywa pewne historie, wiadomo -lezy, biega, placze, cieszy sie... to jak zrobic to na podstwie modelow?

Gość informatyk bez kobiety
Starsze komiksy były całkowicie rysowane ręcznie . tak samo jak i filmy animowane. Przyjemnie oglądało się np Punishera bo różni rysownicy przedstawiali różnie postać :) nawet w jednym wydaniu Punisher miał 3 rysowników i różnił się . Rewelacja , dla jednych bohomazy dla innych sztuka. Teraz popularna jest manga , której absolutnie nie trawie :)

Trzeba pamiętać , że komiks to forma prosta to nie obraz malowany farbami olejnymi i suszony 2 tyg. Jedna scena zajmuje dość mało czasu artyście ale cały komiks :) to mogło być i pół roku. Polecam książki A. Loomisa dotyczące rysunku. http://www.scribd.com/doc/11942929/A-Loomis-creative-illustration

weź model dziewczynki i kucyka, weź kamerę - stwórz całą serię różnorakich nieznacznie różniących się od siebie obrazków.

a co do nieruszonego tla, rysunek odreczny i uzycie programu nie wykluczaja sie, ja ostatnio rysowalam dziewczyne olowkiem, po czym wydawca i autorka zazyczyli sobie, zeby na 1szym planie znajdowal sie swiecznik, narysowalam go olowkiem na swiezej kartce, wycielam w Photoshopie i zatarlam granice miedzy dwoma rysunkami - i tak bylo mniej babrania sie niz gdybym robila wszystko od nowa

Tablet + Ilustrator :O albo jakieś podobne nie wiem nie znam się :) . Naprawdę polecam książki loomisa , zawierają masę cennych informacji .

Gość dcvewfwerf
informatyk bez kobiety ---dziekuje za podpowiedz :) trzydziestolatka--- to czyli wydawca decyduje jakie ilustracje maja sie znajdowac w ksiazce,byc moze takiej dla doroslych, a co powiesz o tego typu ksiazeczkach? http://www.bajarka.pl/zasoby/images/big/Maks_Ciastko_ram_420pxRGB_m.jpg moim zdaniem rysunek jak i tekst typu : "to jest smoczek maksa", "maks trzyma smoczek", bo tak wlasnie wyglada ta ksiazeczka,moglaby tworzyc jedna osoba czy myslisz ze sa osoby od rysunku i od tekstu? Myslisz ze istnieje mozliwosc ze tego typu ksiazki moze tworzyc jedna osoba?

http://www.youtube.com/watch?v=h_LQo-4I0Gs Pewnie wszystko to kwestia indywidualna , wiem że komiksy Marvella miały scenariusz i grafikę i podpisywały się pod komiksem dwie osoby :)

Gość dcvewfwerf
trzydziestolatka to moze slownie sprobuje :) na pierwszym linku jest dziewczynka,Elmirka, moze kojazysz, dziewczynka ktora miala zapedy sadystyczne :P tzn.bardzo kochala swoje zwierzaczki, taka animowana dziewuszka a na drugim linku jest okladka ksiazeczki "smoczek Maksa" biale tlo i chlopczyk ze smoczkiem i pieskiem, bardzo prosty rysunek.....ok , jest prosty, ale wedlug mnie nawet tak banalnie prosty chlopczyk ze smoczkiem nie jest prosty w rysowaniu kiedy akcja sie zmienia, kiedy pozycje chlopca sie zmieniaja czy poprostu sie do tego nie nadaje :( ?????

Gość dcvewfwerf
informatyk bez kobiety ---ogladam :) dzieki!

Na początek musisz się nauczyć rysować zachowując perspektywę , proporcje , ćwicz przez pół roku jak nie będzie szło to zarzuć . Książki o których wspomniałem są świetne , bo oprócz rysunków , jest tam masa tekstu która tłumaczy a przede wszystkim zachęca. Autor jasno daje do zrozumienia że najważniejsze to wypracować własny styl :classic_cool: .

Gość dcvewfwerf
informatyk ----pocieszyles mnie, bo z tego co zobaczylam postacie tego goscia , choc takie same w pewnej scenerii- roznia sie,choc wiadomo caly czas ze to ta sama postac wiec nie ma mozliwosci aby ta postac byla idealnie taka sama w roznych pozycjach :) nalezy jednak zachowac proporcje aby bylo wiadomo ze to jest caly czas ta sama postac :)

A i należy w miarę szybko pozbyć się nawyku gryzmolenia , rysowanie (w miarę możliwości) a dokładnie linie powinny być malowane pewną ręką , tj robisz zamach i masz np owal twarzy :).

Ten drugi obrazek sie otworzyl. Mysle ze wiekszosc rysownikow radzi sobie z oddaniem prostych stanow emocjonalnych, ja kiedy mam naskrobac smutnego czlowieczka, to jest on smutny, jesli jednak mam wykonac serie rysunkow z ta sama osoba i sa to rysunki szczeglowe, musi byc zachowane podobienstwo i proporcje, zaczynam sie meczyc i wole skorzystac z modela. Do rysowania pojedynczych postaci wystarcza wyobraznia ew. net. Niedawno bardzo sie meczylam z oddaniem ruchow idacego dziecka i z pomoca przyszlo mi to, ze jakis paparazzi strzelil serie fotek... Suri Cruise ;-) dobranoc

Najważniejsze to nie poddawać się , watro patrzeć na prace innych ale również na swoje starsze aby śledzić postępy. To ma sprawiać przyjemność , przecież to nie kara a forma realizacji relaksu !

Gość dcvewfwerf
trzydziestolatka dzieki :) moze bede mogla jeszcze kiedys z toba porozmawiac ? :)