Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość iibb

czy wy też uważacie, że to gwałt

Polecane posty

Gość iibb

Cześć Poniżej przesyłam link do strony z petycją przeciwko przymusowym badaniom cytologicznym i mammograficznym dla kobiet w czasie badań okresowych do pracy. Jeżeli także uważasz, że państwo nie ma prawa ingerować i kontrolować intymnego życia Polek, to podpisz się za petycją i prześlij tą wiadomość do kobiet z rodziny, przyjaciółek, koleżanek, znajomych… Panowie także oczywiście mogą się przyłączyć do protestu, broniąc godności i równych praw na rynku pracy dla swoich kobiet (badania kobiet będą bardziej kłopotliwe, bo np. cytologii nie można wykonywać u dziewic, a także w czasie miesiączki czy intymnych infekcji albo po upojnej nocy – macie zamiar tłumaczyć się z tego pracodawcy, kadrowej, lekarzowi medycyny pracy???) Czy wyobrażacie sobie, że wprowadzonoby analogiczne przymusowe badania prostaty? Faceci by się nie dali! Choć co roku 3,5 tys mężczyzn umiera na raka prostaty, a na raka szyjki macicy umiera 2 tys kobiet. Poza bulwersującą kwestią konieczności „zdejmowania majtek”, aby dostać lub utrzymać pracę, nie bez znaczenia jest także fakt, że zbyt częste badania cytologiczne i badania mammograficzne mogą zamiast pożytku, przyczynić się do poważnych schorzeń, w tym raka. Wybór i dostęp do badań wykonywanych profesjonalnie – TAK, przymus – NIE ! Wszystko jest szczegółowo opisane w treści petycji. (Skopiuj cały link i wklej do przeglądarki lub wejdź na stronę www.petycje.pl i znajdź ja w najnowszych petycjach) http://www.petycje.pl/petycja/4607/przeciwko_przymusowym_badaniom_kobiet.html Oczywiście czekam też na opinie osób, które przeczytają petycję.

Gość iibb
Dodam jeszcze dla niewtajemniczonych, że te przymusowe badania mają być wprowadzone od początku 2010 roku podczas badań wstępnych i okresowych do pracy.

Gość fly...
ty chyba nie wiesz co piszesz !!!!!!to jest moim zdaniem bardzo dobrzy pomysl!!!moze pomoc wielu osoba bo inaczej nie rusza tylka i nie pojda do lekarza!a potem...oooo....jestem chora ale czemu???????glupie te baby!!!!!!poza tym nikomu nie chodzi o to zeby ogladac twoje cycki dla przyjemnosci tylko zeby je zbadac

Gość co za pomysl durny
lepiej zeby panstwo wychowywalo dzieci matek zmarlych z zaniedbania?

Gość fly...
ja jak mnie wysla to 1 pobiegne!!!!i bede sie cieszyla ze panstwo pomyslalo wkoncu o czyms pomocnym i przydatnym dla kobiet

pomyślało i słusznie zrobiło, gdyby Polki same o siebie dbały to nie trzeba by było ich do tego zmuszać. nie mam ochoty później opłacać długiego leczenia takiej "zapuszczonej" kobiety, a jeszcze później kosztu utrzymania jej dzieci. niestety znajdą się takie cnotki niewydymki co to myślą że lekarz jest jakimś bykiem rozpłodowym i jego największą przyjemnością jest gmeranie w ich cipskach- boże co za zacofany kraj:/ przy takim podejściu logiczne jest, że takie babsko nie pojdzie do lekarza z własnej woli- właśnie tą"petycją" udowodnicie że pomysł jest słuszny:D

Gość gaba00006
ja tez uwazam ze to swietny pomysl. sa niestety jeszcze glupie kobiety ktore sie nie badaja i licza potem na cud, a to wlasnie do nich skierowane sa te badania. ta kobieta ktora bada sie reguralnie nie ma problemu z zaakceptowaniem takiego rozporzadzenia, bo to dal niej nie problem

Gość a ja wolałabym robić
badanie na własną rękę.

"a ja wolałabym robić - badanie na własną rękę." nikt Ci nie broni. wynik AKTUALNEGO badania lekarskiego dołączasz do akt i jest OK. zresztą, na litość boską, badań do pracy nie robi się co rok, a co kilka lat. a do ginekologa mimo wszystko powinno sie chodzic raz na rok. wiec w czym problem?... "Czy wyobrażacie sobie, że wprowadzonoby analogiczne przymusowe badania prostaty? Faceci by się nie dali! Choć co roku 3,5 tys mężczyzn umiera na raka prostaty, a na raka szyjki macicy umiera 2 tys kobiet." i właśnie o to chodzi zeby te kilka tysięcy osób NIE umierało. badania na prostatę tez powinni wprowadzić, moze wiec lepiej anpisz petycję w tej sprawie?...

śmiać mi się chce z tej petycji:D "I. złamanie zasady przyrodzonej i niezbywalnej godności człowieka (Art.30 Konstytucji), która jest źródłem wszystkich innych praw. Wprowadzenie bowiem obowiązku przymusowego badania okolic intymnych oznaczać będzie upokorzenie kobiet w majestacie prawa " upokorzenie kobiet? lekarz jest lekarzem i to czy bada uszy, serce czy dupę niczego nie zmienia. "III. Art. 41 Konstytucji, w myśl którego „Każdemu zapewnia się nietykalność osobistą i wolność osobistą”. Uzależnienie bowiem możliwości uzyskania pracy od konieczności poddania się badaniom ginekologicznym będzie niewątpliwie naruszeniem nietykalności osobistej i wolności osobistej. Jakakolwiek ingerencja w narządy intymne bez zgody człowieka, nawet w celach medycznych, oznacza gwałt." niezłe:) bez zgody człowieka??? to nie będzie bez zgody- masz wybór- chcesz pracować- badasz się, nie badasz się= nie pracujesz, w efekcie nie pracując nie płaci za Ciebie pracodawca żadnych składek i jak zachorujesz płacisz sama, a raczej zdychasz, bo Cię na to nie stać. "V. Art.47 Konstytucji- „każdy ma prawo do ochrony prawnej życia prywatnego (…) oraz do decydowania o swoim życiu osobistym”. Wprowadzenie przymusowego badania ginekologicznego dla pracowników będzie ingerencją w ich życie intymne oraz odebraniem im prawa do decydowania o swoim życiu osobistym i prawa do ochrony prywatności. Życie seksualne każdego człowieka (..)" może pora zacząć odróżniać pojęcia? co ma życie seksualne wspólnego ze zdrowiem?? to nie jest to samo chciałabym zauważyć. "VI. Art. 68 ust. 1 Konstytucji wskazującego, że każdy ma prawo do ochrony zdrowia, co należy rozumieć, że każdy obywatel ma prawo sam podjąć decyzję dotyczącą swego stanu zdrowia, a co za tym idzie ma prawo odmówić poddania się badaniom czy hospitalizacji." taaa.... ale pracodawca nie ma prawa wywalić pracownika jak nagle zachoruje i spędza następne ileś czasu leżąć, kwicząc i żerując na pracodawcy, prawda?? więc może pracodawca też chce mieć wybór i zatrudniać osoby ZDROWE, a takze nie dopuscic do sytuacji w ktorej to zdrowie jest totalnie zrujnowane? ta petycja jest tak debilnie żałośna, że nie mogę tego czytać;( żal, drogie panie, żeście takie zacofane... pora w końcu zacząć rozumieć pojęcia: lekarz (nie = ruchacz) zdrowie i takie tam inne

Gość iibb
tremendo, wnioskuję z Twojego wpisu, że jesteś mężczyzną. Odpowiedz więc sobie na pytanie czy nie wzbudzał by w Tobie odruchu obronnego przymus badania prostaty przez odbyt, bo jeśli tego nie zrobisz, to dowie się twój pracodawca, ze nie chciałeś wypiąć tyłka i nie zatrudni Cię???

Gość cytat
Tą całą minister zdrowia od siedmiu boleści powinni wywieźć na taczkach, to podła hipokrytka. Z jednej strony wprowadza rozporządzenie, żeby obowiązkowe były cytologia i mammografia, że to profilaktyka antynowotworowa i gadanie, że im wcześniej wykryte tym lepiej. Dziś usłyszałam, że wprowadziła kolejne rozporządzenie (już od 2010), które spowoduje, że na leczenie niestandardowymi metodami chorób nowotworowych z powodu skomplikowanej i czasochłonnej biurokracji (które w porównaniu do mało skutecznych metod standardowych - są stosowane coraz częściej z coraz lepszymi efektami) będzie się o wiele dłużej czekać niż do tej pory. A czas jak każdy wie jest bardzo ważny w przypadku takich chorób. To jest szczyt obłudy i hipokryzji ze strony tej kobiety. Sytuacja wygląda tak, że: masz się badać obowiązkowo czy nie masz raka, ale jeśli okaże się, że tego raka masz, to będziesz czekać i czekać na właściwe leczenie. A wtedy każdą profilaktykę można wsadzić sobie w d...

ja tez uwazam, ze ta petycja jest bzdurna. kobiety musza nauczyc sie o siebie dbac. i tak jak ktos napisal wczesniej pracodawca ma prawo wymagac d swojego pracownika dbania o swoje zdrowie

i maja racje - tylko dzieki temu kobiety te co unikaja takich badan beda mogly miec pewnosc ze sa lub nie sa chore --- ja jestem ZA!!!!

Gość jestem kobietą i popieram
taki protest (choć kompletnie szkoda na niego czasu, bo nie da to nic). Ingerencja państwa we wszystkie sfery życia jest coraz większa i mnie się to również nie podoba. Również uważam to za kolejny przejaw ingerencji w prywatność i niezależność oraz przejaw hipokryzji (środków na onkologię nie ma i nie będzie, reformy służby zdrowia nie będzie, przymusowych badań panów też nie będzie, za to państwo tym razem zabiera się z moją cipkę i piersi :O ).

Gość Anna_Mmm
A mi się nie chce płacić składek zdrowotnych na leczenie chorych na raka płuc palaczy. Mają tą chorobę na własne zyczenie - nie powinni w tym kraju dostać pracy i nikt nie powinien za nich składek płacić, niech zdychają. Nie chce mi się też utrzymywać (za pośrednictwem podatków) dzieciarni pozostawionej przez takich samobójców. Podobnie nie chce mi się płacić składek na leczenie zapuszczonych nie uprawiających sportu grubasów dziwiących się wielce temu że chorują na serce. Nie chce mi się płacić za leczenie debili nie badających sobie regularnie żołądka i rozwinęła im się tam jakaś choroba. Badajcie się przymusowo ale NIE tylko ginekologicznie, ale po prostu od stóp do głów, jak żeście takie mądre - dopiero w przypadku 100% zdrowia można do pracy i wyciągać łapy po ubezpieczenie. Hehe. Bo może i krocze to Wam się chce pokazywać każdemu jednemu lekarzowi, ale za to papieroch za papierochem, zero ruchu, niezdrowa dieta, brak profilaktyki w zakresie układu pokarmowego i układu krążenia. Ale teraz wielkie hurra, bo teraz będzie można a nawet trzeba jeszcze częściej lekarzowi dupę pokazać i zmusic także i te Panie które nie mają tak zboczonych nawyków ginekologicznych jak Wy. A ja później mam płacić na Was podatki bo o co innego zadbać to już większości nie przyjdzie do głowy, tylko z ci...ą kilka razy w roku do jakiegoś zboczeńca biegać to się chce. Żałosne.

Bardzo konstruktywna wypowiedź powyżej :O

te petycje to chyba napisal kto to zrozumiel, ze za kazdym razem jak kobieta bedzie szla do pracy to bedzie musiala robic cytologie w zakladzie medycyny pracy. ale to nie tak. mozna ja bedzie sobie zrobic gdzie sie chce, u kogo sie chce. Pomysl wspanialy. efekty bedzie widac dosc szybko. na pewno sie nie podpisze pod petycja.

Trafna wypowiedź Anny_Mmm za wyjątkiem wstawek o ginekologach zboczeńcach :) Reszta to sama prawda . chyba cie mocno pojebało - moja droga, rozumiemy że ta dyskusja nie mieści się w możliwościach twojego małego, podatnego na wpływy, wypranego przez medialną propagandę, przesiąkniętego polityczną poprawnością móżdżku. Więc spokojnie możesz już udać się na joe monster i nie śmiecić tu więcej 🖐️

chyba cie mocno pojebało -- Ignor na ciebie, trollu :)

z tego co wiem, to pozostałe organy też się bada, więc wypowiedz o nie utrzymywaniu tych czy tamtych jest nieco bezzasadna. badasz krew, płuca, badaj i dupę mówiąc językiem niektórych

poza tym proponuję zainteresować się danymi statystycznymi i pojąć po co i dlaczego zostało to wszystko wymyślone. nie na temat: widzę u siebie w pracy jak postępują kobiety- zatrudniają sie, od razu zachodzą w ciążę, całą ciążę leżą w domu bo jak inaczej; później wiecznie biorą wolne, bo im się należy- bez jaj, trochę kultury a nie wieczny wyzysk pracodawcy. podobnie z badaniami- chcesz, żeby Ci płacili, pokaż , że zależy Ci na pracy i robisz wszystkie profilaktyczne badania żeby dać z siebie jak najwięcej i nie sprawiać kłopotu pracodawcy. jeżeli ogólnie przyjęte jest, że do ginekologa chodzi się raz w roku (przynajmniej), to każda normalna kobieta nie będzie miała żadnego kłopotu z przedstawieniem aktualnych badań to raz. dwa- żaden lekarz nie napisze na świstku do pracy że pacjentka nie umyła dupy albo ma grzybicę- nikogo to nie obchodzi, a lekarzowi nie wolno, zbada, napisze , ze wszystko ok (jesli nie skieruje dalej) i o to tyle szumu?

Gość iibb
Inne organy bada się zależnie od stanowiska pracy. To badania ma dotyczyc wszystkich , choć nie ma związku z żadnym stanowiskiem pracy, a ma być w badaniach pracowniczych P A R A N O J A

Co do badania innych organów, to moje pierwsze badanie do pracy wyglądało tak, że lekarz podpisał mi zdolność :O Ciekawe, czy to też będzie taka fikcja. Inna rzecz, że jestem kobietę w mundurze ;) i potem przechodziłam też szereg badań przed przyjęciem do służby. W tym ginekologa. I wówczas też uważałam to za czysty seksizm, ponieważ mężczyzn androlog, ani urolog nie badał. Ale wówczas był to mój wybór - mogłam wybrać inną drogę kariery i nie świecić dupą przed mundurowym lekarzem. Natomiast JAKĄŚ pracę wykonywac musi każda kobieta, więc nie będzie miała wyjścia, jak pokazać tę przysłowiową doopę, żeby móc pracować. I to uważam za pogwałcenie naszych praw.

Gość iibb
"żaden lekarz nie napisze na świstku do pracy że pacjentka nie umyła d**y albo ma grzybicę- nikogo to nie obchodzi, a lekarzowi nie wolno, zbada, napisze , ze wszystko ok (jesli nie skieruje dalej) i o to tyle szumu?" Jak pacjentka będzie miała akurat infekcję, to nie da świstka, bo nie zrobi cytologi !!! i automatycznie nie masz zakończonych badań okresowych !!!

Jeszcze jedno. W związku z mundurowym charakterem pracy, przechodzę dość szumnie badania okresowe. Przyjeżdżają lekarze do jednostki i badają nas. Ciekawa jestem, czy w związku z nowymi przepisami, będzie też przyjeżdżał ginekolog i panie sznureczkiem będą musiały tyłkiem świecić :O Podczas gdy nasi koledzy nic z tych rzeczy. Rzecz jest kontrowersyjnia i jest wynikiem kolejnej mody. Jeszcze więcej celebrytek będzie się mogło lansować na plakatach z różową wstążką :O

ręce opadaja;/ głupia babo, jak chcesz to umieraj na raka, nawet mózgu. tylko pomysl o bólu, o swoich bliskich. jesli ginekolog narusza Twoją prywatna sferę to do dentysty również nie chodzisz? a choroby wykrywasz u wróżki?