Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość hohliczki

seks po porodzie

Polecane posty

Gość hohliczki

czy tuż po porodzi można się kochać? Wyczytałam że przez 6-8 tyg jest połóg i w tym okresie powinno się wstrzymać od seksu.

Gość jasne ze mozna
jak masz zapas morfiny albo fentanylu.

Gość hohliczki
pytam bo nie znalazłam nigdzie odpowiedzi co dokładnie dzieje się po porodzie. jak rozumiem ból, ale przez jaki czas mniej więcej jeśli poród będzie siłami naturalnymi bez komplikacji i nacięcia krocza?? czy po porodzie jest pochwa na początku luźniejsza a z czasem staje się bardziej elastyczna i wraca do dawnego stanu?? po jakim okresie wy rozpoczęłyście współżycie?

Gość Judzi87
ja odważyłam się dopiero po ok 3 miesiącach od porodu i niestety odczułam ból..............

oh..kuźwa wszystko zalezy od ciebie i partnera- co kobieta to inna opinia wiec nie ma co ruszac tematu. po 6 tyg. teoretycznie mozna rozpoczac wspolzycie nawet jesli bylo naciecie. ciebie ma nie bolec. jedne odrazu wogole nie maja problemu i cieszą się seksem a drugie potrzebują wiecej delikatnosci dodatkowego nawilzenia, np z wzwykla oliwką ale naprawde to trwa krotko. organizm dojdzie do normy, moze troche zaboli moze troche wrazliwsza pochwa ale tylko z poczatku a potem jest git, i nie sluchaj pomaraczowych bredni o wiadrze zamiast pochwy bo to tez miedzy bajki mozna wlozyc.

Gość ja az si ewstyd przyznac
kochalam sie z mezem juz 2 tygodnie po porodzie a mialam naciete krocze ale nawet nie bolalo i podczas seksu bylo fajnie . Napisze jeszcze ze sex po porodzie jest duzo fajniejszy niz przed :)

ja kochałam się 7 tygodni po porodzie. ale miałam nacięcie - 15 szwów - i dopiero po 3 tygodniach usiadlam na pupie! po 3 tygodniach przestałam krwaić,po 6 poszłam do ginekologa, dał zielone światło na współżycie, przepisał tabletki anty, odczekałam tydzień żeby być w pełni zabezpieczoną i dokladnie 7 tygodni po porodzie wróciłam do aktywności seksualnej :) u mnie wszystko było w porządku, zero luźnej pochwy, zero bólu, zero problemów. początkowo troszkę miejsce nacięcia bolało, ale naprawdę delikatnie. co do pytania czy mozna kochać się od razu po porodzie. połóg trwa 6 tygodni i tyle powinno sie odczekać. macica musi mieć czas na obkurczenie, na początku mocno się krwawi i współżycie w tym czasie grozi zakażeniam. masz przecież wielką "ranę" w brzuchu! trzeba dać organizmowi czas na powrót do formy. co do pytania o stan pochwy po porodzie to nie wiem kiedy u mnie wróciła do stanu poprzedniego, wiem ze po 7 tygodniach było już ciasno jak przed porodem :) wszystko zależy od kobiety! nie można generalizować i uogólniać.

nasz pierwszy seks to 4 tygodnie po porodzie. rodzilam naturalnie z naciętym kroczem. Bałam się, ze będe "szersza", lużniejsza".. I o dziwo było zupełnie odwrotnie! Ciasno, ze aż dziwnie. Trochę musielismy się "rozhuśtać" :D zeby w ogole dało rade sie kochać:P No i wydaje mi sie rowniez ze seks jest przyjemniejszy :) Mąż tez mówi, ze jest ciaśniej.