Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Czekoladka222009

Bulimia.Pytanie do zdrowych

Polecane posty

Gość Czekoladka222009

Co wiecie na temat bulimii? jak byscie zaaragowali gdyby ktos powiedzial wam ze ma bulimie? co sadzicie o bulimikach? chce wiedziec,bo widze,ze duzo ludzi postrzega ja jako chorobe glupich dziewcynek co chca byc chude i piekne itp., a moze sie myle?

Gość asdasdas
DLa mnie to po prostu kolejna choroba psychiczna. Zastanawiam się czasami patrząc na te brzydkie cery i zęby przede wszystkim czy miałabym ochotę pocałować kogoś, kto zaraz rzygnie/rzyga/będzie rzygał....

Mam znajomą, która chorowała na bulimię. Zdecydowanie nie jest głupią dziewczynką. To nie ma nic wspólnego z głupotą. Bulimia to choroba duszy, podobnie jak anoreksja. Kiedy mi powiedziała - jak zareagowałam? Powiedziałam, że mi przykro i że może na mnie liczyć, gdyby potrzebowała jakiegoś wsparcia... Już od jakiegoś czasu nie mam z nią kontaktu, ale wydaje mi się, że wyszła z tego.

ja to postrzegam jako wymysł głupich panienek ktore chca zwrocic na siebie uwage. Postrzegam to jako "chorobe" słabych ludzi, ktorzy zamiast zabrac sie za siebie, poćwiczyc, zdrowo schudnąc wolą pakowac sobie paluchy w gardło. Zamiast isc pobiegac ida na łatwiznę. Dobrze wiedza czym to grozi ale mimo to zmuszaja sie do wymiotowania.

Bulimia ma niewiele wspólnego z chudnięciem. Wielu bulimików trzyma stałą wagę, niekoniecznie bardzo niską.

ale robia to by sie bardzie podobac sobie, innym, bo chca zwrocic na siebie uwage. Mialam kiedys kumpele bulimiczke i anorektyczke. Nie byla chora - zmuszala sie do wymiotowania i odchudzania bo chciala zwrocic na siebie uwage rodziców i znajomych.

To, że sobie nie radzą inaczej, nie znaczy, że są głupie lub puste. Poza tym w przypadku mojej znajomej raczej nie chodziło o zwrócenie na siebie uwagi, mało kto wiedział o tym problemie.

Gość ededed
nie warto mowic tego ludziom, nie zrozumieja. Ludzie mysla, ze jak oni nie maja z czyms problemu, to znaczy, ze problem nie istnieje w ogole.

Gość ededed
No wlasnie, zlazlazla jest idealnym przykladem takich ograniczonych ludzi. Jezeli laska wymiotuje, aby zwrocic czyjas uwage i mysli, ze to takie coool, to nie ma zadnej bulimi tylko jest chora na glowe. Prawdziwa bulimiczka nienawidzi sie za to co robi, pragnie przestac, ale nie potrafi:O

bulimiczki nie sa glupie i puste, czesto to utalentowane, madre i wrazliwe osoby, ktore sa slabe psychicznie i czesto zamiast walczyc z problemem, walczac ze soba. Nie kazda osoba, ktora prowokuje wymioty jest bulimiczka.

ja bym sie na pewno wewnetrznie wystraszyla i zrobiloby mi sie smutno, bo tak naprawde bardzo trudno pomoc takim osobom, jezeli one tego nie chca. Jednak staralabym sie jej dac do zrozumienia, ze jestem przy niej, moze sie wagadac, na mnie liczyc i oczywiscie staralabym sie jej uswiadomic, ze z ta choroba trzeba walczyc i da sie wygrac, a ja moglabym ja wspierac, jezeli to bliska osoba dla mnie