Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość taka hanka4356246

Gotowanie dla mojego dziecka zle sie dla niego skonczylo

Polecane posty

Gość taka hanka4356246

Postanowilam sobie ze dla mojego 5-mies bede sama gotowala wczesniej dalam mu moze ze 4 sloiczki. No wiec poszlam do sklaepu kupilam mrozonek ugotowalam przetarlam na blenderze i dalam maluszkowi. Owszem jadl lepiej niz sloiczki ale dzisiaj rano okazalo sie ze ,aly ma pol buzi w jakichs czerwonych plamach . Nie wim czy to alergia czy uczulenie z oprysku .... Nie wiem co robic czy isc z nim do lekarza czy poczekac jeszcze.

ja bym nie szła na razie do lekarza, skoro mamy sezon grypowy. A nie dałaś mu czegoś nowego do jedzenia? I na marginesie: można dostać świeże warzywa, nie trzeba kupować mrożonek ;)

Gość tylko że te mrożone na pewno
są bardziej zdrowe

a skad masz pewnosc ze te mrozonki sa zdrowe??przeciez niew wiesz co dokladnie oni tam wrzucaja i czy nie byly te warzywa juz nieswieze?? ja kupuje u zaufanych ludzi na targu

ale mrozonki tez moga byc stare a jak kupujesz na targu obejrzysz dokładnie warzywa :) ja gotuje i nic mojemu nie jest mozze jaks przyprwe dodałas ?

Gość buhehehe zaufani ludzie na
targu:D dobre, takei coś mnie najbardziej śmieszy:D a co miałby ci powiedzieć "zaufany pan na targu": nie, moje warzywa są pryskane i lepiej niech pani nei bierze dla dziecka? albo "zaufana pani": moje owoce, to z działki, ale przy drodze krajowej nr 2?:D gdyby którekolwiek z nich coś takiego powiedziało Tobie, to mało tego, że ty nigdy nei kupiłabyś u nich już nic, to naraziliby się jeszcze na złą renomę, bo wiadomo, że i innym powótrzyłabyś:O moja teściowa też tak śmeisznei wierzy tym swoim paniom w mięsnym i panu w warzywniaku tylko co oni mieliby powiedzieć teściowej? że sprzedają takie same byle co jak w markecie?:O

no jakos mi sie w ,miesnym zarzylo pani nie bierze tego boczku bo on troche zmeczony i co ?? sa ludzie którzy powiedza szczerze :)

i tak bardziej wierzę w uczciwość ludzi na targu (i mój własny osąd), niż w uczciwość producenta mrożonek. Poza tym znam dwie osoby, które pracowały przy taśmie w takiej fabryce mrożonych owoców i warzyw i mi co nieco opowiedziały :(

takie wysypki to sie obserwuje, jak bys zadzwonila do lekarki to by powiedziala to samo. Musisz obserwowac i jesli bedzie sie powiekszac, albo zmieniac to wtedy idz. natomiast ja bym tak od razu nei leciala, sezon na grype i zaraz cos zalapie w przychodni. Co do mrozonek to powiem szczerze ze nie wiadomo co tam w srodku jest, równei dobrze warzywa zamrozone wczesniej mogly byc pryskane. Ludzie po prostu ida na latwizne i juz pokrojone do zupy chca wrzucac. ;) lepiej kupic cale warzywka na targu np... nastepnei obrac, porzadnie umyc i samemu wkroic...

No i pytanie co jadlo dziecko w sloiczkach... jakei zdazylas produkty wprowadzic. Podejrzewam ze skoro zjadlo dopiero 4 sloiczki no to pewnie dalas marchewke, jabluszko z owockow, moze pomieszane z ziemniaczkiem czy pietruszka. A co bylo w mrozonkach? Przeciez to pikus obrac kilka marchewek, pietruszek, czy ziemniaczka, skroić i ugotowac :)

no coz ja tych ludzi znam . kupuje juz kilka lat i nigdy nie trafil mi sie zaden bubel . oni dobrze wiedza ze biore dla malego dzieck ai zawsze wybieraja ze mna najlepsze

Drogie mamy wszystkie warzywa są pryskane. Chyba ze są z upraw ekologicznych gdzie zbiera się ręcznie stonkę na ziemniakach i za kg takowych płacisz potem w specjalnym sklepie po 20-30 zł. Nawet najbardziej zaufany pan z targu pryska swoje warzywa bo inaczej nie miałby co zbierać. Nie oszukujcie się że kupując warzywka na targu są one nie pryskane bo na pewno są, ale są lepiej uprawiane i mniej w nich chemii niż w supermarketowych warzywach uprawianych na wielką skalę. Jednak lokalni rolnicy sadzą mniej to i pryskają mnie i co najważniejsze lepiej przechowują więc jestem jak najbardziej za kupowaniem sezonowych warzyw na lokalnych straganach/ warzywniakach. Za to warzywa niesezonowe warto kupować w postaci mrożonek bo byly mrożone bezpośrednio po zebraniu- wtedy kiedy jest na nie sezon i kiedy są najtańsze, a nie przechowywane w specjalnych chłodniach, oświetlane, nastrzykiwane chemikaliami itd. Mówię tu między innymi o kalafiorze, brokułach, sałacie...

no ale te mrozone tez byly pryskane.... Poz atym te uprawiane do wielkiej produkcji (np do mrozonek) wlasnie moga miec wiecej chemikaliow, a nawet z cala pewnoscia maja. Sałata mrozona??

sałata tylko w sezonie. Prawda jest taka ze powinno się jeść sezonowe produkty no ale u nas taki kraj że zimą mało wartościowych rzeczy można by dostać i wczesną wiosną... ziemniaki marchew seler cebula i pietruszka bo tylko to się odpowiednio dobrze przechowuje i nie trzeba niczym tego udoskonalać żeby przetrwało. Zapewniam cię że kalafior z mrożonki ma w sobie mniej świństw niż kalafior kupiony w markecie po sezonie.

witaj mamani ;) miss kafeterii nasza Ty :) troche się z Tobą nie zgodzę z tymi warzywkami z targu;) Jako że pochodzę z miejscowości roliczej, rodzice i sąsiedzi uprawiają warzywa i owoce na tzw handel, troche wiemjak to wygląda :) Jeżeli rolnik ma mały areał, na którym sieje, sadzi, warzywa i owoce, to oprysków jednak nie żałuje, chodzi o to, aby z jak najmniejszej działki zebrać jak najwięcej :) Natomiast warzywka i owoce z upraw ekologicznych są wybitnie drogie. Rodzice mają ekologiczną uprawę malin i truskawek, pracy jest przy tym tyle że masakra, ponad to sąsiedzi na działkach obok też nie mogą np. pryskać swoich upraw. Jedyny nawóz dopuszczalny to obornik :) i to też badany ;) Wszystko inne jest pryskane, naworzne itp. Jak kupujecie na targu zimą marchewke, to nie ma co się łudzić, że była ona przechowywana w ziemiance pod słomą :) Tylko w chłodni do tego opryskana przeciwko pleśni, gniciu i gryzoniom. Najczesciej jednak jest tak, że właściciele warzywniaków o 4 rano jadą na giełde i tam kupują towar :) i pojęcia nie mają skąd on jest.

No tak ale my tu mowimy o targowisku a nie marketach ;) Kalafior produkowany na wielka dystrybucje czyli na markety czy to w postaci "swiezej" czy tez mrozonej, potrzebuje wspomagaczy. ja kupuje na targu w sezonie od znanych mi ludzi, którzy maja wlasne gospodarstwa.

a poza sezonem sałata, ogórki itp są z upraw szklarniowych, dosyć blisko warszawy jest taka miejscowość ryczywół, tam mają nawet zimą sałate bez oprysków, podobnie pomidorki. No ale cena tez jest doskonała, wiadomo :)

jak nie było jak ja zaglądam a co do tych warzywek to masz rację.Jak mój sąsiad "zaufany pan z targu" uprawia warzywa to za darmo bym ich nie wzieła.Nawóz co tydzień w oprysku a ile napypane to druga sprawa.Opryski na wszelkie choroby i robactwa.Jak jego wczesne ziemniaki ugotujesz to w garnku śmierdzi.Ale to tez zaufany pan z targu:)

pearlinn cóż to za tytuły dla mnie :P buhahaha a tak na serio to ja jestem wnusia rolników i na naszym targu 90% sprzedających to moja rodzinka więc doskonale wiem jak co wygląda i gdzie babcia co przechowuje. Na marchew i ziemniaki mają murowane piwniczki zimno tam więc jak mrozy się pojawiają to uszczelniają wszystko słomą- jeszcze kilka lat temu kopali ziemne kopce i tam składowali marchew. ale tak jak napisałam - pryskają wszystko! Bo muszą bo inaczej by im robaczki zjadły i zaraza przeróżna. Tych chorób roślin jest naprawdę sporo i wychodowac marchewkę to sztuka! żeby jej nie upaliło, nie zjadły krety inne pieroństwo się nie przyplątało. Uprawy ekologiczne modne były dawno dawno temu jak nie było jeszcze u nas tylu oprysków i wtedy się chodziło i zbierało stonkę do słoików... świetna zabawa osobiście to pamiętam :D Jeśli ktoś się utrzymuje głównie z warzyw i ma gospodarstwo ukierunkowane na dane warzywo to wtedy jest inaczej, ale jeśli to lokalni rolnicy co wszystkiego mają po trochu i inne źródła dochodu, a handel to takie dorabianie sobie do emerytury to wtedy to inaczej trochę wygląda. Ale jeszcze raz podkreślam ze bez oprysku się nie obejdzie! I nie pisze o ekologicznych uprawach bo to inna bajka mówię o takich dziadeczkach z targu :P

no dokładnie :) u mnie w okolicy jedni państwo wylewają szambo na pole, potem na tym sieją wszelkie warzywa , o 4 rano na jadą z tym na giełde do sandomierza a co im zostaje to na targu sprzedają :)

pearlin szambo czy gnojówkę bo to trochę różnica? szambo- ludzkie odchody gnojówka- płynne odchody świnek, krówek i innych zwierzaczków. jakiś nawóz w końcu musi być a lepsze kupy zwierzaków niż sztuczne chemiczne.

do buhehehe zaufani ludzie na nie każdy ma takie podejście jak ty :D na marginesie na km da się rozpoznać osobę co handluję na targu/rynku/bazarku itp dla hajsu a babcie co ma sezonowe warzywa lub owoce z własnego ogródka i w ten sposób dorabia do emerytury lub renty ;) !!

aaa hehe no tak bo mnie tu lubią jak mnie długo nie ma a jak się pojawiam to zaraz słyszę że mam spadać :D:D Już zauważyłam taką prawidłowość. :D:D:D:D

mamani powtarzam, pochodze ze wsi i wiem co to gnojówka :):):) oni wylewają szambo, jako jedyni na ulicy nie są podłączeni do kanalizacji ani wody. Wode mają ze studni, a szambo wylewają na pole. Nie mają zwierząt wiec gnojówki tez nie :) a szambo to nie tylko ludzkie odchody, ale przede wszystkim proszki, płyny itp.

latte szczena by ci opadła jakbyś zobaczyła jak ta babunia zakłada opryskiwacz na plecy i jedzieeee cały swój ogródek :D:D:D