Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość apaulina

jak pozbyc sie glonów z akwarium

Polecane posty

Gość apaulina

strasznie mi akwarium zarasta glonami jak sie tego dziadostwa wyzbyc

doświetlić są też preparaty chemiczne, ale tego nie polecałabym poza tym - glonojady, skrobanie szyb żyletką w specjalnym uchwycie i dokładne szorowanie wszystkiego z glonów przy wymianie wody, czyli raz na rok

Gość apaulina
ladaco pyam poważnie wymieniam wode a tych scianek nie moge domyc

Gość pół kilo żywych małych
glonojadów powinno załatwić sprawę. tanie są te najpopularniejsze

Gość apaulina
mam glonojada i nic nie daje wode wymieniam raz na 1-2 miesiące wczesniej tak nie zachodziło a teraz makabra mam swietlówke wiec swiatło jest

Gość apaulina
bardzo śmieszne podszywie

Gość apaulina
Papierowe Nożyczki dzięki za porade kupie te slimaki a glony mam na szybie przeważnie

Gość apaulina
po głębszym namysle postanowilam,ze je zeskrobie i wykorzystam do ziemniakow zamiast koperku :classic_cool:

Ja gdy wymieniam wodę glonów pozbywam się octem, tzn czyszczę wszystko wodą z octem i jest oki. A na bieżąco glony zżera mi glonojad;) ;P

Też mam czyścik magnetyczny (zapomniałam wspomnieć) Ale ślimaków nie polecam bo się namnażają nie wiadomo kiedy:P i potem jest problem

PN>> ja wiem, że można kontrolować to namnażanie almpullarii, ale moje roztargnienie i zapominalstwo kiedyś spowodowało że miałam całe stadko ślimaczków:D piszę z własnego doświadczenia;)

Gość akwarysta
jakie duze akwa, ile ryb?

popularne glonożerne ślimaki http://www.superakwarium.pl/poradnik-akwarystyczny/slimaki-z-rodzaju-ampullarius-id55.html jak masz dużo ślimaczków kup sobie pożeracza ślimaków, no może nie jest za szybki jednak będzie je zjadał, zostaną tylko skorupki :) http://aqualublin.net/2009/02/anentome-helena/ nawet jeżeli trafisz na parkę i ci się rozmnożą to ich cena jest jeszcze wystarczająco duża aby je hodować ok 6 - 8 zł, jest też wiele innych ładnych i pożytecznych ślimaków jak duże masz akwarium? ja mam 2, 40 oraz 60 litrów mieszanka pospolitych żyworodnych, gupiki, zmienniki, mieczyki oraz danio

"doświetlić" - O Chryste, nie słuchajcie ludzie akwarystycznych antyporad pani Ewy33.... Glony pojawiają się w akwariach mocno oświetlonych - czasem sposobem jest właśnie osłabienie oświetlenia. Jedną z najb. skutecznych ryb w zwalczaniu glonów jest otosek... No i warto sprawdzić, czy na akwarium nie pada duża ilość naturalnego światła, które jest b. mocne - lepiej żeby stało w cieniu.Podmianę wody robi się co ok. tydzień - dwa.

Gość aMarek Kuźniak24444
Masz zachwianą równowagę. Dobry pomysł z glonojadami, ale dobre są też molinezje, Pochłaniają glony ostro. Kupić stadko najlepiej (przy założeniu ok 30l na sztukę a jak ostro to nawet 20). Pilnuj żeby ci nic nie gniło w akwarium i podmieniaj wodę, karm mniej i małymi porcjami żeby na dno nie opadało. Warto też zerknąć tu http://www.domowe-akwarium.pl/glony.php gostek nieźle to opisał

Najlepiej glonojadami, stosuję ten sposób od zawsze i mam czyściutkie szyby.

Gość dariusz
ja polecam otoski 4 sztuki i kosiarki tez 4 sztuki

Zależy jakie glony - jeśli masz zbyt mocne oświetlenie, też pewne glony się namnażają... wtedy spróbuj zaciemnić na 3-4 doby zbiornik. Glonojady sprawdzają się, ale wyłącznie bardzo młode osobniki i w znacznym stadzie - 2-3 sztuki nie poradzą. Dobrze wyjadają glony drobne ślimaki i krewetki - są małe, więc można mieć ich dużo. Ja radzę sobie CO2 - czasami w spraju, czasami w płynie - super się sprawdzają... Dobrze radzą sobie też niektóre rybki.