Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość BoSsS

Wzdęcia, biegunka - przez stres ? ? ? Pomóżcie

Polecane posty

Gość BoSsS

Witam, podobne tematy już są, ale trochę tego za dużo i nie mogę znaleźć odpowiedniego dla mnie. Otóż mam pewien problem - często atakują mnie wzdęcia, bąki i biegunka.. Najczęściej jak mam gdzieś wyjść z domu, a najgorzej jak jadę do dziewczyny. Myśle, że może to być na tle nerwowym przez np stres? Ale nie rozumiem dlaczego. Dietę mam chyba dobrą, nie jem żadnych chipsów i staram się unikać sztucznych rzeczy. Piję dużo wody bo ćwiczę na siłowni, myślałem że to może i od wody w pewnym stopniu? Jak siedzę w domu, zazwyczaj jest dobrze, czasami trochę "pogazuję jedynie". Jak piję u dziewczyny czy na mieście alkohol to też jest dobrze, ale na trzeźwo u niej czasami nie mogę wytrzymać, a nie chcę u niej korzystać z wc bo by było wszystko słychać i trochę mi głupio, już mnie to jawnie męczy. Ma ktoś podobny przypadek? czy to przez stres, że jestem poza domem ??? p.S. jak chodziłem na studia to miałem to samo, tam jednak normalnie korzystałem z wc i w miarę się dzięki temu trzymałem. Pomóżcie

Gość BoSsS
Bardzo proszę o pomoc !!

Gość brzydulkaMAW
to jedziesz do niej i tam pijesz??????????????????????? dlugo ona z toba nie pobedzie!!!!!!!

Gość zdrowitkaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
to zespół jelita drazliwego wg mnie idz do lekarza najlepiej gastrologa i pogadaj co mozna zrobic z tym, w sumie mozna tez do psychologa chodzic, ale to wtedy glownie gdy wiesz ze jestes w blednym kole

Gość brzydulkaMAW
ile ty jestes z ta dziewczyna? jak krotko to pewnie niedlugo problem sie rozwiaze, wyluzujesz bo wiadomo poczatki sa zawsze stresujace

Gość BoSsS
no czasami jakies winko sie wypije, chyba normalka, coś w tym złego? jestem z nią powyżej 4 lat, i nie chodzi o to ze stresuje sie spotkaniami z nia itp tylko ogólnie jak wychodzę gdzies z domu. jak chodzilem do szkoly to miałem tak samo, dlatego czasami musiałem opuszczać zajęcia. porazka po prostu z tym. u lekarza bylem ale nic z tego nie wyniklo, czyli jakis stres widocznie, troche to jest meczace szczerze mowiac :/

no ja cie rozumiem mam to samo:) tzn przed wychodzeniem do pracy! w weekend gdy wiem ze wszytsko moge zrobic wolniej,nie mam rannej biegunki...wkurzajace to wszytsko...ostatnio zaczelam brac enterobiotic ale to jakas nowosc nie wszedzie w aptekach jest koszt 13 zł 10 tabletek, to jest cos takiego jak enterol czyli drozdze+probiotyk, w miare pomaga, mozesz tes sprobowac smecty. Skoro jestescie 4 lata to rzeczywiscie dlugo, ja z moim jestem 6 ale to glownie przed praca tak mam:/ a winka tak czesto nie pij :)

Gość BoSsS
hehe dzięki. nie no winka tak często nie pijemy, ale wiadomo, czasem można się i tak zabawić :P no i po alkoholu nic mi nigdy nie dolega, nie wiem kurde czego to przyczyna jest. chyba jeszcze raz udam się do lekarza w takim razie, raz miałem robione usg brzucha i all było wporzo, może powinienem sobie zrobić gastroskopie ??

Gość też na to cierpię
:( Najgorsze są bóle brzuch, które łapią w połowie drogi do szkoły :( Raz dostałam biegunki u dentysty :o

Gość do zdrowitkaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
jak działa ten enterobiotic?? Tak, jak loperamid?

Gość uppppp
a czy możliwe, że takie dolegliwości są od picia wody nie mineralnej tylko najtańszej tzn źródlanej ????? źle dopasowanej w kategorii składników mineralnych do własnego organizmu? Czy to jest w 100% stres ? wyjścio-z-domu-fobia ???

odpisuje troche pozno:)no ale: nie wiem czy gastroskopia cos pomoze, ja troche czytalam na forach o tym i raczej nic nie wykrywa jak juz to jakis refluks, dlatego ja jej nie chce:/ bo to nie przyjemne badanko:) fajnie jest chyba do gastrologa sie wybrac z tym i pogadac ogolnie o diecie, poczytajcie sobie na necie o zespole jelita drazliwego tak na serio to nikt nie wie od czego to sie bierze i raczej nie ma na to lekarstwa, prawdopodobnie to jest od stresu i zlej diety, a lekami niektorymi mozna sie wspomagac,ale one nie leczą tylko tuszuja objawy...ale warto poeksperymentowac moze sie trafi na dobry dla sibie, mi sluzyl debridat rok temu, ale ostatnio bylo po nim gorzej... wiec juz nie wiem enterobiotic mozna powiedziec ze dziala przeciwbiegunkowo, natomiast skład ma inny niz loperamid>>bo ktos pytał

Gość BoSsS
Dzięki Wam wielkie za pomoc, ja wspomagałem się przed pójściem do szkoły węglem leczniczym, na początku dawał radę, później już nie bardzo, stres chyba wziął górę, teraz wypróbuję te inne leki co napisaliście, pozdrawiam

Gość cd....
poza tym oczyść organizm z toksyn Terapią Gersona, tu masz link do edukacyjnego filmu: http://video.google.com/videoplay?docid=6169 050139483021263 oraz prowadź zdrowy tryb życia wg "4. warunków determinujących zdrowie" co znajdziesz na: www.vademecum.zdrowia.prv.pl

Myślę że oczywiście,powinieneś udać się do lekarza,ale też sam zastanowić się nad rozwiązaniem problemu. Jest tak naprawdę parę rzeczy które trzeba zmienić,te nie zmieniają jakoś specjalnie wygody..a dają duży komfort i szczęście z tego. Ja też kiedyś nie miałam wzdęć,a teraz? dopadło mnie to na koloni, tam jadłam nieregularnie i bardzo dużo słodyczy,poza tym moi rodzice są alkoholikami i dawali mi już wcześniej dużą dawkę stresu...więc myślę że to nie główny problem. Chociaż kiedy już dostanę wzdęć to ciągle przeraża mnie myśl o tym braku komfortu i wygody i rzeczywiście to pogarsza moją pracę organizmu. Ale jest parę podstawowych zasad. 1 kup sobie Espumisan Easy ,bardzo dobry...do czasu kiedy nie pokonasz choroby(bo to choroba ,a choroby się leczy...nawet trzeba)..tak dla własnego komfortu w sytuacjach intymnych i towarzyskich. 2.Nie jedz słodyczy ani nie pij gazowanych napojów 3herbatka ziołowa to genialny wynalazek 4.Nabiał i owoce oraz warzywa ,blonnik i otręby szczególnie polecam 5.regularne posiłki 10.miód (jeśli już tak nie mozesz odpędzić się od słodyczy) i ogranicz trochę alkohol,kazdy się może oczywiście napić...ale bez przesy. Możesz stosować też jakiś syrop i polecam ci 20 lub 25 brzuszków codziennie jako taki ruch,bo on też ogólnie wspiera. Życzę powodzenia! Kilka tygodni i możesz spodziewać się normalnego życia,tylko nie przepadnij z tymi posiłkami...jak już wiesz że tak masz, to staraj się o siebie dbać i stosować do powyższych porad.

Gość guulka
Możliwe, podobno czasem stres wywołuje dolegliwości pokarmowe. Piszę podobno bo u siebie nic takiego nie zauważyłem. Spraw sobie może jakiś preparat zwalczający skutki stresu ( polecam magnefar b6 z apteki za grosze w łódzkiej manufakturze ) i sprawdź czy to w jakiś sposób ci pomaga. Jeśli nie to czeka cię wizyta u gastrologa. Pozdrawiam

Gość Wojownik8
Boss mam prośbę napisz jak najprędzej jak rezultat, bo ja mam identycznie jak ty i nie wiem co robić już

Boss zamilkł dośc dawno jeśli chodzi o problemy gastryczne. Jeśli to nagminne to najczęsciej wydawać się może że przyczyną jest stres. Trzeba się posiłkować medykamentami które obniżą napięcie powierzchniowe pęcherzyków w żołądku może to pomoc na uczucie pełności. Stres jest niestety przyczyną wielu schorzeń, u mnie np spowodował poważne problemy z... kręgosłupem.

Gość LibreLibra
ludzie, pomocy, mam podobnie! Mam 20 lat i nie pamiętam, kiedy ostatnio wyszłam z domu bez stresu. Boję się wychodzić, jeździć w nowe miejca, gdzie nie znam nikogo, nie wiem gdzie jestem. aktualnie mieszkam od początku października w mieszkaniu studenckim i jest mi bardzo ciężko korzystać z toalety, po prostu się wstydze, że ktoś usłyszy, poczuje...Ciągle żyję w napięciu. I co najgorsze, jestem na siebie bardzo ZŁA z tego powodu, studiuję z wyluzowanymi ludźmi, którzy cieszą się zyciem, śmieją, bawią, piją... A ja nawet boję się z nimi iść na imprezę! Ostatnio jechaliśmy na piwo do koleżanki, w połowie drogi zaczął mnie boleć brzuch (jakby mi ktoś wlał garnek wrzątku do żołądka) i musiałam wrócić. Na szczęście biegunki nie było. zabiera mi to życie! :( :( :(

Na takie dolegliwosci zoladkowe zwiazane ze stresem espumisan bedzie dobrym rozwiazaniem, ale to jedynie pomoc kiedy pojawi sie problem, natomist Ty musisz powalczyc z jego przyczyna, ja jednak sprobowalabym porozmawiac z psychoterapeuta, moze on uswiadomi Ci jaka jest baza owego problemu... hm?

Gość EnteroBIOTIC-uzywaliscie?
Korzystałyście z leku o nazwie EnteroBIOTIC? No bo szukałam danych na temat leku EnteroBIOTIC i nie wiem co myśleć. Może możecie cokolwiek powiedzieć mi o tym leku? Jest sens go kupować, znacie jakieś zamienniki? Tu jest trochę komentarzy o EnteroBIOTIC: http://www.listalekow.pl/enterobiotic/ - uważacie, że to rzetelne informacje? Nie chciałabym się nie naciąć i wydać bezsensownie czść swojej wypłaty, dlatego mam nadzieję, że coś mi doradzicie. Dziękuje z góry za ewentualną pomoc.

Ostatnio ratowałam się w ostatnim momencie espumisanem easy. Bałam się że nie zmieszczę się w zaplanowany kostium na wesele, parę dni męczyły mnie tak duże wzdęcia. Kupiłam i też też max ale easy pomógł po drugiej saszetce więc mogłam iść na wesele :) co prawda po nim też znów miałam wzdęcia... jak to często po weselu ale już wiedziałam jak sobie pomóc :)

Gość gość
LibreLibra na noc możesz brać espumisan i w ciągu dnia też, pomoże na wzdęcia, na biegunki polecam orsalit, bo uzupełnia płyny i elektrolity, do tego woda do picia, bo przy biegunkach łatwo o odwodnienie

Gość halszka510
o proszę, myślałam, że tylko ja jestem taka dziwna. Też tak mam. NIe stresuję się, powiedziałabym raczej, że to jakieś emocje? towarzyszące wyjściu z domu (rano). Zaczyna mi bulgotać w brzuchu, czuję się, jakbym miała dostać biegunki, niby chce mi się do łazienki ale jak bym poszła to i tak nic z tego. Czasami aż mnie łapią takie cholernie mocne skurcze w brzuchu, nie życzę nikomu (na szczęście rzadko te skurcze są). Przechodzi zawsze po kilkunastu, kilkudziesięciu minutach, jak ręką odjął. Nic z tym nie robię bo tak już mam i nie wydaje mi się, żebym znalazła na to magiczny sposób. Da się z tym żyć.

to ja, pisałam tutaj prawie dokładnie rok temu. U mnie w sumie nic sie nie zmieniło tylko utwierdzilam sie w pewności ze moje dolegliwosci spowodowane sa strachem przed wyjściem z domu, przed ludźmi...

Gość gość
Uuu, takie dolegliwości, to trzeba u psychiatry lub psychologa leczyć ;) Powodzenia Kochana!

Napewno doraźnie możesz sobie pomagać preparatami typu Espumisan ale generalnie tak jak wyżej ktoś napisał, niezbędna jest wizyta u psychologa bo to problemy bardziej z tego rzędu a objawy masz somatyczne.

Gość gość
No tak, tylko pamiętajmy, że espumisan jest na wzdęcia. W każdym razie bardzo możliwe, że Twoje problemy wynikają ze stresu, ale jeśli boisz się wyjść z domu to koniecznie idź i poradź się specjalisty ;)

Gość Berka19
ja odstawiłam napoje gazowane + dorzuciłam espumisan i dietę --> efekty i ulga są!