Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość maturzystka56

Maturzystka potrzebuje pomocy!

Polecane posty

Gość maturzystka56

Witam wszystkich! Mam do Was ogromną prośbę, a mianowicie chodzi o to, że w tym roku i ja pisze maturę, co nie ominie pewnie żadnego z nas. Przechodząc do meritum sprawy, mój temat brzmi: "Portret kobiety jako odzwierciedlenie różnych koncepcji piękna. Zanalizuj wybrane dzieła, porównując sposoby i funkcje określonej konwencji portretowania." Potrzebne, są mi konkretne i dość atrakcyjne przykłady. Mam nadzieję, że mogę na Was liczyć. Z góry dziękuje!

hmm na pewno wzielabym pana tadeusza i porownala sztuczne, starannie wystudiowane piekno telimeny i delikatną, dziewiczą nature zosi - wrecz przypominającą zwykłą chłopkę, wzielabym tez izabelę łęcką z lalki, wziełabym tez jakieś obrazy hmm na pewno coś z baroku :)

Portret kobiety jako odzwierciedlenie róznych koncepcji piekna w literaturze wspólczesnej. Omów na wybranych przykladach literackich. I Literatura podmiotu: • Edison T., Siostra Agnieszka, Warszawa 1999 • Fielding H., Dziennik Bridget Jones, Poznań 2000 • Mrożek S., Tango, Warszawa 2002 • Szczypiorski A., Początek, Poznań 1986 II Literatura przedmiotu: • Chrzanowski M., Szkolny słownik motywów literackich, Warszawa 2003, Kobieta s. 87-90 • Markiewicz A., Szkolny słownik motywów literackich, Białystok 2005, Kobieta s. 295-298 • Patrzałka T., Glosariusz od młodej polski do współczesności, Warszawa 1991 "To tylko Edek" s. 257-261 • Żukowski P., Wśród starych i nowych lektur, Poznań 1994 "Początek" Andrzeja Szczypiorskiego s. 449-477 III Ramowy plan wypowiedzi: 1. Określenie planu: a. motyw ideału piękna w literaturze współczesnej b. model businesswoman, feministki, siostry zakonnej c. kolejnosc prezentowanych tekstów wraz z uzasadnieniem. 2. Kolejnosc prezentowanych tresci: a. "Dziennik Bridget Jones": • krótkie streszczenie • porównanie Bridget do jej matki b. "Tango": • ukazanie wyzerunku Eleonory • ukazanie podobieństwa z matką Bridget c. „Siostra Agnieszka”: • krótkie streszczenie • ukazanie porteru siostry Agnieszki jej wiary i heroizmu d. "Początek": • krótkie streszczenie • ukazane portretu siostry Weroniki • podobieństwo siostry Weroniki i siostry Agnieszki 3. Wnioski: a. Przedstawione postawy kobiece są różne. Jedne mniej bohaterskie, nacechowane subtelnością i kobiecością kryją w sobie złowrogie macki, którymi po mistrzowsku manipulują ofiarami. Inne z kolei bardziej odważne w swoich poczynaniach, zdolne do poświęceń niczym Joanna d’Arc. Wszystkie łączy ten sam pierwiastek- są to role drugoplanowe

Gość maturzystka56
Trafiłaś we wszystkie moje domysły. Myślałam też żeby wziąć coś z biblii i może jakiś tren, może Kochanowski?

Gość maturzystka56
Nienormalna jesteś przecudowna! :classic_cool:

Gość małaAla
nienormalna, a na taki temat dałabyś radę mi pomóc? Różne koncepcje piękna w literaturze i malarstwie. zanalizuj problem, odwołując się do wybranych dzieł sztuki. w ogóle nie wiem jakie wybrać dzieła do bibliografii, zauważyłam, że potrafisz czynić cuda w tych sprawach ;) byłabym ogromnie wdzięczna, gdybyś i mi też pomogła !