Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość angel78

Usunięcie ciąży wbrew woli matki

Polecane posty

Gość angel78

Jak wiadomo w polsce aborcja jest nielegalna, ale jest dopuszczalna jeśli zapłodnienie nastąpiło wskutek popełnienia przestępstwa (gwałt) lub jesli ciąża zagraża życiu lub zdrowiu przyszłej matki. W chwili jak lekarz stwierdzi że takie zagrożenie (życia) istnieje, to czy może usunąć on ciąże sam, czy musi się dostosować do woli ciężarnej (np. jak ciężarna mimo że moze umrzeć, to jednak chce ryzykować własnym życiem, bo może się uda). Czy lekarz w stanie zagrożenia życia ciężarnej może podjąć taką decyzję sam (zakładając że ciężarna jest przytomna i potrafi wyrazić wolę, albo ze jest gdzieś w pobliżu jej mąż, który też się na aborcję nie zgadza, nawet za cenę życia żony)?

Wydaje mi się,że w przypadkach,które opisujesz lekarz nie może narzucić własnej woli,musi się liczyć ze zdaniem pacjentki.

z tego co wiem bez zgody matki aborcji nie zrobia. ale jesli dojdzie do sytuacji naglej, kiedy matka bedzie umierac z powodu dziecka (nie wiem co to moze byc, od razu móię - moze krwotok, moze jakies cięzkie poronienie z zagrażajacym wykrwawieniem - nie mam pojęcia) to zawsze ratuje się matkę.

Matka musi wyrazić zgodę. wyjątkiem jest sytuacja bezpośredniego zagrożenia życia. Czyli gdy np trafiasz do szpitala, nieprzytomna i jedyną szansą na uratowanie Ci w tym momencie życia - jest aborcja.Jeśli jesteś przytomna, to Ty decydujesz nawet, jesli ciąża stanowi bezpośrednie zagrożenie zdrowia i/lub pośrednie zagrożenie życia

Zdanie męża nie ma dla lekarza znaczenia w tej sytuacji.

Gość goshipendels
jeżeli kobieta jest świadoma, nie ma choroby psychicznej albo ograniczającej ją w jakiś sposób (psychiczny) to lekarz nie ma prawa usunąć dziecka bez zgody kobiety w ciąży