Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość karolina_3333

Szef zaproponował mi założenie firmy. Opłaca mi się to? Proszę o pomoc.

Polecane posty

Gość karolina_3333

Kochani, szef zaproponował mi abym przeszła na własną działalność gospodarczą. Powiedział, że kosztuję firmę miesięcznie 7 tys zł (oczywiście zarabiam mniej, w tej kwocie jest mój ZUS i ubezpieczenia). Powiedział mi, że mam założyć własną działalność i da mi te 7 tys i będę się musiała opłacić (zus, ubezpieczenie) plus podatek. Ile zostanie mi z tej kwoty 'na rękę'? Proszę o informacje i z góry bardzo dziękuję bo nie wiem jak to wyliczyć i nie wiem czy mi się too płaci.

Gość mikiiiiii
zbyt skomplikowane pytanie zadajesz jak na to forum, tu sie gada o zębach mądrości i dupie maryni :)))

skoro tak czy inaczej wyda na Ciebie 7 tys, to co mu za róznica? a taka, że nie będziesz miec żadnych praw pracowniczych, np. prawa do choroby i prawa do płatnego urlopu będziesz też musiala sama rozliczac się z zusem i skarbówką plus sporo zachodu z założeniem firmy jesli pytasz o takie rzeczy to rozumiem, że nie jesteś zorientowana w tych sprawach, czyli będziesz musiała komuś zaplacić za prowadzenie finansów firmy finansowo juz nie pamiętam, czy wyjdzie tak samo ale poza finansami sa jeszcze inne aspekty pracy a tak juz poza wszystkim - nie masz żadnej gwarancji, że obecny szef będzie Ci te 7 tys płacił

to się nie opłaca bo więcej kasy pójdzie na podatki dla Ciebie to będzie bardziej skomplikowane a w każdej chwili szef może przestać zatrudniać twoja firmę (czyli ciebie) do określonej pracy (czyli po prostu może Ciebie wywalić w każdej chwili bo usługi twojej firmy będą jemu już niepotrzebne)

Nikt Ci nie powie ile zostanie na rękę, bo to zależy jakie koszty będziesz ponosić i jakie koszty dodatkowo będziesz w stanie "zorganizować" ;) na tych drugich można sporo zaoszczędzić ;) Przy zerowych kosztach, zakładając przychód 7 tys. netto minus składki, podatek, etc. zostanie ok. 5.750 przy obniżonym ZUSie albo ok. 5.500 przy normalnym.

Levviatan ---> finansowo to się akurat może nieźle opłacić, zwłaszcza kiedy np. wrzuci sobie w amortyzację prywatne auto itp. rzeczy. A dalszej części Twego skromnego wywodu kompletnie nie pojmuję. W Twoim mniemaniu, jeśli pracodawca zatrudnia na umowę, a nie potrzebuje już pracownika, to nie może go zwolnić? :o:p Bardziej obawiałbym się problemów z wymienioną kwotą, czy faktycznie byłaby taka, jak obiecują. Gdyby nawet początkowo dotrzymali słowa, w każdej chwili bez problemu mogą ją obniżyć. W przypadku choroby - też mogą krzywo patrzeć, ale to kwestia dogadania się. W każdym razie mając firmę można iść na zwolnienie i ZUS płaci chorobowego niecałe 40 zł za dzień.

Gość z autospji
Twój szef to czep. Wystarczy że spóźni się wypłatą, a Ty masz ZUS w plecy. Terminu składek nie możesz przesunąć. Pracodawcom tak jest łatwiej, bo więcej odpowiedzialnści przerzucają na pracownika. Żeby założyć działalność musisz mieć lokum. Masz takie? Możesz na dom, wtedy wydzielasz kawałek przestrzeni na dokumentację, w to miejsce mogą Ci wpaść urzęednicy (za powiadomieniem teraz) żeby sprawdzić dokumentację. dokumentację musisz prowadzić, bo może ją skontrolować US. Najlepiej mieć księgową, bo nie wszytsko możesz wrzucić w koszty. No i masz, zamieszanie i wzrost kosztów swego samozatrudnienia się. Lepiejsię nie daj wrobić.

Gość karolina_3333
Witam i bardzo dziękuję za opinie. Podam zatem trochę więcej szczegółów. Pracuję na stanowisku 'przedstawiciel handlowy'. 8 przedstawicieli w naszej firmie ma własną działalność bo dodatkowo coś jeszcze robi w innych dziedzinach. 4 przedstawicieli (w tym ja jest na etacie). Prosząc szefa o podwyżkę powiedział, że się nie zgadza ale zaproponował abym założyła własną działalność. Wówczas on podpisze ze mną umowę i będzie mi płacił 7 tys zł miesięcznie. Mówi, że on wyda tyle samo co poprzednio go kosztowałam, a mi zostanie więcej jak będę na własnej działalności. Właśnie nie wiem czy to prawda. Nie planuję żadnej innej działalności poza tą więc nie mogę się porównywać do innych przedstawicieli w naszej firmie, którzy są na działalności bo oni mają jeszcze sklepy lub świadczą inne usługi. Ja bym zajmowała się tylko tym co obecnie i nie wiem czy wyjdę na tym lepiej? ZUSu tańszego chyba nie mogłabym płacić bo jak zakładasz firmę i świadczysz usługi poprzedniemu pracodawcy to niższy ZUS nie obowiązuje. Widzę, że jest tu kilka osób zorientowanych w temacie więc prosiłabym bardzo o informacje. Dodam tylko, że do tej pory użytkowałam własny samochód jako służbowy, teraz też bym używała własny więc nic by się tu nie zmieniło. Chodzi tylko o to, że szef mówi, że on ponosi większe opłaty na mnie (zus itp) niż ja sama bym ponosiła mając firmę i by mi więcej zostawało. Co do urlopów, ewentualnej rezygnacji z moich usług itp się nie martwię. Jak pisałam 8 osób jest od wielu lat na własnej działalności i szef jest w porządku wobec nich tak samo jak wobec nas na etacie.

Gość karolina_3333
acha, te 7 tys trzeba chyba traktować jako brutto, bo muszę odpłacić zusy itp plus podatek

czyli rozumiem ,ze zarabialabyś tylko wtedy kiedy byś pracowała - a co będzie jak - banalna sprawa - zepsuje Ci sie samochod ?

Gość karolina_3333
nie zepsuje się - to Skoda Favorit, bardzo solidna, a wujek mi ją ciągle naprawia za darmo

karolina_3333 ---> nie o takie brutto chodzi, tylko czy z VATem czy bez te 7 tysi, ale tak czy siak na moje oko będzie Ci się opłacała własna firma 🖐️

Gość gość
własna firma,hmm.. jak zachorujesz to zasiłku masz 550zł urlop-no raczej zapomnij ,bo bedziesz pilnowała zleceń,i roboty pracodawca woli wywalać na własną działaność,bo odpada mu praktycznie wszystko,łacznie z podatkiem jakie za Ciebie odprowadza a tak Ty będziesz odprowadzała podatek od swojego dochodu przez dwa lata,masz preferencyjny ZUS ok 430 zł ale po nim nawet bezrobocia nie płacą zostań na pensji,bo jak ktoś wspomniał własna działalność to nie sa przelewki

Gość gość
nie doczytałam,i nie pamiętałam o tym,,,ze świadczenie usług na rzecz byłego pracodawcy.... są jakieś przepisy z tym związane,lepiej się dowiedz,ZUS pewnie ten wyższy,ale byc może są jeszcze inne "kwiatki"

Gość gość
Wszystko zależy od układu. Ja tak pracuję. No więc tak. ZUS 1000. Rozliczenie z US książka przychodów i rozchodów, tak się najbardziej opłaci. Płatnego urlopu nie masz. Chorobowego nie masz. Jeżeli idziesz w ten układ to musisz sobie zagwarantować elastyczny czas pracy. Przychodzisz kiedy chcesz i jak chcesz. Cel to wykonać zlecone zadanie. Jeżeli masz siedzieć w firmie od 8:00 do 16:00 to do doopy. Tracisz cały socjal.

wybaczcie, że się wtrącę, ale autorka tematu zadała pytanie PIĘĆ LAT TEMU. Podejrzewam, że w międzyczasie :D podjęła decyzję :D. Temat wskoczył do góry, bo jakaś spamowa szmata chciała zamieścić swoją reklamę :(.

Gość gość
nie wiem czy oplaca Cie sie zakladanie firmy dla szefa ale dla siebie samej pewnie tak. My założyliśmyz mężem stacje paliw. Samo jej zorganizowanie i sprzety od www.petronova.pl/ zwlaszcza z dofinansowaniem a teraz juz dawno zarabiamy sporo.

Gość gość
w tym wypadku pewnie CI sie jednak nie oplaca,bo wszystko i tak i tak zrzucone na Cioebie. jednak musze przyznac, ze nam idobrze rposperuje stacja ale tylko dlatego, ze sie naprawde dogadujemy i dobrze wspolpacujemy, niedawno poszukiwalismy serwistu i udalo nam sie znalezc www.mar-serwis.com/