Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość muminek_5555

Mamuśki- co sądzicie???

Polecane posty

Gość muminek_5555

Witam, Jestem mamą 3 miesięcznego malucha u którego niedawno stwierdzono nietolekancje laktozy. Malec miał robione badania krwi morfologię z ktorej wyszła anemia oraz poziom żelaza - w normie. Na jego twarzy pojawiła sie okropna wysypka ( czoło i okolice uszu, poliki- wyglądająca jak grudy w dotyku tarka) , mały od początku miał problemy z brzuszkiem, czesto płakał, był niecierpliwy, oddawał bardzo dużo gazów, i głośno się wypróżniał. Dodam, że karminy był piersią, laktacja ruszyła u mnie bardzo późno i już w szpitalu dokarmiono malca butelką ( bebiko 1) poźniej równiez dokarmiałam (enfamil oraz bebilon ) udało sie jednak po dłuższym orkesie cierpliwości ok 3 tyg przestwić malucha na sama pierś. Co się okazało że mało przybrał na wadze na 3 mc ważył 5130, a między jednym a drugim ważaniem (6 tyg) waga podnisła sie tylko o 500 gram. Lekarz zalecił dokarmianie malucha Bebilonem Pepti, Od niedawna pojawił się rózwież problem nadmiernrgo wypróżniania, z malucha po nocnych karmieniach-wylącznie piersia na rano idzie sama woda- wypróżnienie jast tak obfite i wodnite że malca trzeba za każdym razem kąpać, oprócz tego dostał też jakiegoś dziwnego charczenia- lekarz podejrzewa chyba że to również na tle alergicznym bo zapisał zyrtec. Na czoło do smarowania maść Elidel. Nałożyły mi się dwie sprawy - zbyt mała waga oraz nietolerancja laktozy. Czy zatem mój pokarm może maluchowi już nie wystarczyć? .Jako uzupełnienie dodam że jestem na diecie bez mlecznej a małemu zalecono uzupełnienie diety o podanie soków oraz witamin kwasu foliowego i b6.

Gość muminek_5555
.......

nie jestem w 100% pewna ale przy nietolerancji laktozy trzeba odstawić od piersi i przejśc na nutramigen. w mleku kobiecym jest laktoza i to ona może powodować te dolegliwości. ewentualnie najpierw mozna spróbowac odciągać mleko z piersi (trochę to mleko 1 fazy, w którym jest najwięcej laktozy) i podawać pierś rozpoczynajac od razu od mleka fazy drugiej.

Gość muminek_5555
jeszcze nie odstawiłam od piersi, odciągam pierwszą fazę i podaję drugą jednak objawy takie jak opisałam powyżej. Ma ktoś jeszcze jakiś pomysł co robić???