Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Estera0904

Jak to jest z tym becikowym w końcu ???

Polecane posty

Cześc wam ... mam pytanie do mam doświadczonych w tych sprawach . Dowiedziałam się , że aby dostac becikowe (dla rodzących w 2010 r.) trzeba miec zaświadczenie , że się od 10tc chodzi do lekarza . Ja chodziłam od 6tc ale żadnego zaświadczenia nie dostałam . Czy mam jeszcze szanse na otrzymanie go ??? Radze się was a nie lekarza bo kurde dopiero dzisiaj się o tym dowiedziałam . Prosze o rade .

a do lekarza chodzilas do poadni K?jak tak to tam masz karte ciazy i jest od ktorego tyg bylas od opieka lekarza i bez problemu ci to wystawia po porodzie zeby zlozyc papiery o becikowe

powinnas miec karte ciazy zalozona, ja mam na szczescie od 9 tygodnia, uffff.....

Gość dostaniesz takie zaświadczenie
przecież mają w dokumentach, że u nich byłaś:)

Gość normalniewiesz
po zaświadczenie idziesz do poradni K dopiero po porodzie,dadzą Ci bez problemu,najpierw musisz wziąć druczek z opieki i z tym do poradni K

No mam karte ciąży (do lekarza chodze prywatnie) ale właśnie o to chodzi, że ja słyszałam że trzeba miec jakies zaswiadczenie . Sądzicie , że da rade je jeszcze załatwic ??

U lekarza byłam na pierwszą wizyte 24.09 i mam wpisane 6 tydzien . Wole się dowiedziec teraz żeby później nie było problemów .

Gość w twoim przypadku
i tak musisz załatawiać z rodzicami bo nie jesteś pełnoletnia...

Gość Kto pyta nie błądzi...
Mi kartę ciąży ginekolog założyła dopiero w 14 tc, ale byłam u niej wcześniej.Która data się liczy ? założenia karty czy pierwszej wizyty?

Gość normalniewiesz
niestety,ale założenia karty ciąży i musi to być w poradni K,prywatne się nie liczą.Masz wpisane w karcie ciąży w poradni K?Ta data się liczy

w twoim przypadku : tak wiem ;) I wiem też że moja suma zostanie podzielona na pół . polowe dostane po porodzie a 2 polowe jak skoncze 18 lat . To akurat wiem :) No i właśnie . A jak ktoś dostał w późniejszej dacie niz miał pierwsza wizyte ????

Gość asiulka i sama
a mnie też lekarz chciał zrobić w huja i kazał mi przyjść za miesiąc,gówno bym dostała a nie becikowe.Jak to dobrze czytać gazety

normalniewiesz : nic nie mam . Tylko karte ciąży od mojego lekarza (prywatnego) i daty tylko wyzyt u niego z opisami takimi jak dolegliwosci , badania dna , tetna i zalecenia . No i oczywiscie porobione badania i wypisy ze szpitala . Ale nie wiem czy to coś pomoże .

Gość ja nie mam zaswiadczenia
chodzilam do 12 tc prywatnie i do tej babki pójde po porodzie po zaświadczenie i juz.

Gość olaponia
co dostał w późniejszej dacie?co to znaczy?Liczy się data założenia karty ciąży,ta data jest na karcie ciąży w poradni K

Gość kakaowekakao
podobno zpo kazdej wizycie trzeba robic ksero karty ciazy,

Gość ale to nie tamto
nic Wam to nie da,zaświadczenia od lekarzy z prywatnych praktyk nie są honorowane do becikowego,tylko i wyłącznie zaświadczenie z poradni K,jak nie wierzycie,zapytajcie w opiece,skąd wziąć i kiedy to zaświadczenie

Gość ja nie mam zaswiadczenia
dziewczyny, to paranoja jakaś... ja np mam karte ciązy zalozoną w 11 tc. wcześniej nie zakładała mi babka ale ma w swoich "archiwach" że bylam - wiec po porodzie zadzwonie i wpadne po zaświadczenie. Przeciez wiele jest kobiet co zmienia poradnie albo chodzi raz panstwowo raz prywatnie. Też chciałam chodzic od razu panstwowo ale czekałam ponad miesiac na wizyte...

Gość anieszka z wodu
nie dostaniesz becikowego- w 11 tyg.to za późno co najmniej o tydzień,a prywatne wizyty się nie liczą.TYdzień temu moja znajoma przeżyła szok,też miała założoną w 11 tyg.i w opiece się dowiedziała,że niestety

Gość snowgirl
ta zmiana obejmuje kobiety, u których 10 tc przypadał po 31 października 2009. :) :)

Od 1 listopada weszły w życie nowe przepisy: żeby otrzymać "becikowe" musisz udowodnić, że byłaś pod opieką lekarską od 10. tygodnia ciąży do porodu. Nowe przepisy mają zmobilizować młode mamy do regularnych badań lekarskich. Ministerstwo Zdrowia informuje, że w pierwszym tygodniu obowiązującego prawa kobiety będą traktowane ulgowo i mimo pewnych niedopatrzeń otrzymają „becikowe”, w kolejnych tygodniach nie mogą już jednak liczyć na taryfę ulgową. Becikowe już nie dla każdej mamy Becikowe, czyli jednorazowy zasiłek 1000 zł otrzymują rodzice lub prawni opiekunowie dziecka. Becikowe należy się wszystkim rodzicom lub opiekunom niezależnie od ich dochodów, warunkiem jest posiadanie aktu urodzenia dziecka oraz regularne badania lekarskie. Becikowe jest jednym z nielicznych form wsparcia, który jest wolny od podatku. Zmiany wprowadziła nowelizacja Kodeksu pracy ta sama, która wydłużyła urlopy macierzyńskie i urlop "tacierzyński". Jak tłumaczyła minister zdrowia Ewa Kopacz uzależnienie wypłat becikowego od przedłożenia zaświadczeń od lekarza ma służyć kobietom i ich dzieciom. – Jestem gotowa wprowadzić kolejne kontrowersyjne przepisy, byleby kobiety regularnie się badały – podkreśla minister Kopacz Zaświadczenie musi potwierdzać trzy wizyty u lekarza, po jednej w każdym trymestrze ciąży. Wątpliwości budzi brak przepisów przejściowych, tzn. takich, które dotyczyłyby kobiet rodzących pod koniec roku 2009. Jeśli kobieta, która urodziła dziecko, np. w październiku, zgłosi się po 1 listopada i nie będzie mieć zaświadczenia lekarskiego nie dostanie becikowego? Piotr Olechno, rzecznik prasowy ministerstwa zdrowia wyjaśnia, że wymóg potwierdzania opieki medycznej obowiązuje od 1 listopada. Kobieta, która była w 10 tyg. ciąży przed 1 listopada nie będzie musiała przedstawiać takiego zaświadczenia, aby dostać becikowe. Do tej pory, aby otrzymać 1000 zł. becikowego wystarczyła kserokopia dowodu osobistego oraz odpis aktu urodzenia dziecka. W przypadku dodatku do zasiłku rodzinnego - dodatkowo zaświadczenie o dochodach. Obowiązek przedstawiania zaświadczeń lekarskich nie dotyczy opiekunów prawnych dziecka i rodziców adopcyjnych. :)

Gość anieszka z wodu
to nie chodzi o to czy zdania są podzielone czy nie,taki jest teraz przepis i nasze zdanie na ten temat ma gówno do rzeczy.Zadzwońcie sobie do opieki i się zapytajcie,że macie taką i taką sytuację i czy dostaniecie czy nie

ale dlaczego z poradni K? ja akurat nie jestem w ciąży, ale bardzo mnie interesuje ten temat? ja od samego początku chodziłam prywatnie to co nie dostałabym becikowego? chyba nieważnie jest gdzie sie chodzi, ale to że sie chodzi do lekarza? oni to chyba chcą zmusić kobiety żeby chodziły do państwowych lekarzy, a nie wogóle do lekarzy

Gość kakaowekakao
chcac chodzic do por K to trzeba sie zapisac chyba wczesniej niz sie zajdzie(śmieszne) to jakas dyskryminacja to chyba normalne, że kazda kobieta chodzi prywtnie, chociazby zeby zobaczyc dzidzie na usg. Paranoja nasze panstwo jest do niczego kobiety nie maja zadnych przywilejow.

Gość snowgirl
Dziewczyny, ODMOWA w ośrodku jest BEZPRAWNA!!!! Prawo NIE działa wstecz. Tak, jak napisałam powyżej, zmiana weszła w życie 1 listopada b.r. i obejmie kobiety, które były (i będą rzecz jasna) w 10 tc PO 31 października!!! Nie dajcie się zbić z tropu niekompetencją urzędników! poniżej więcej informacji.. http://praca.gazetaprawna.pl/artykuly/362726,od_1_listopada_zmiana_zasad_wyplacania_becikowego.html?gclid=CJX00aPImZ4CFc8UzAodLBmMlg pozdrawiam.

Gość anieszka z wodu
znajoma miała termin na koniec października a urodziła w listopadzie i objęły już ją nowe przepisy,kazali jej iść po zaświadczenie do poradni K. Ulga dotyczy pierwszego tygodnia listopada?Tylko że formalności zajmują prawie miesiąc,zanim papiery trafią do urzędu miasta i potem też się czeka na kasę

Gość snowgirl
nie nie nie!!!! niech Twoja znajoma wraca do ośrodka i robi dym! należy jej się becikowe i koniec.

Gość anieszka z wodu
no tak,znajoma poszła z mężem do opieki i też się wkurzali niesamowicie,ale nic to nie dało.W opiece już leżą gotowe druczki do zaświadczenia z poradni K.