Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość papuzka falka

czy ktoś hoduje pojedyńczą papużkę falistą?

Polecane posty

Gość papuzka falka

bo mam pytanko, czy wasze papuzki nie sa samotne? ja mam jedna papuzke i staram sie zawsze byz razem z nia tzn. w tym pokoju gdzie jest ale nie zawsze mi sie udaje, dzisiaj była praktycznie cały dzien sama teraz tez jest sama bo internet mam w innym pokoju, czuje wyrzuty sumienia. Mowi sie ze falka potrzebuje towarzystwa ale czy to znaczy ze trzeba z nia byc 24h na dobę?? bO to chyba raczej niewykonalne:(

Gość sdrtferteryeryee
Ja mam kanarka i też mi się wydaje, że jest samotny, przez większość dnia siedzi sam, smutno :(

Gość nie musi
Oczy wiście, że nie musisz kupować drugiej papugi. Ptaszki te nie znoszą samotności. Kup jej lusterko. Zaglądaj często do jej pokoju. Ja mam jedną papużkę i niestety kochana była tylko przez kilka miesięcy, a później jej odbiło i stałą się bardzo agresywna. Wiem, że zadziobałaby nowego ptaszka, dlatego ma lusterko. (Z resztą w innym poście już o niej pisałam :) )

Gość papuzka falka
to mnie nie pocieszyłaś martwie sie jeszcze jedna rzecza teraz tak szybko robi sie ciemno wiec nie dosyc ze siedzi sama to na dodatek ciemnosci myslałam juz zeby brac klatke tam gdzie jestem ale to byłoby chyba dla niej głupie totalnie by zbzikowała

Gość papuzka falka
lusterko? nie zgłupieje?

Gość posiadaczka ptaszka
Nie wariuj! :) Kup papużce jakieś zabawki, lusterko- koniecznie i dzwoneczek jej zawieś. Ręczę, że przy takich atrakcjach (im niewiele trzeba do szczescia) ciebie bedzie miala w d*pie ;) A! puść jej czasem radio, albo jakąś płytę z musyką poważną- tylko tak cichutko- zobaczysz jaka bedzie szczesliwa. Przyuważ jaki kawałek najbardziej polubi i jak bedzie przymulona, to jej puść- da ptaszyna czadu!

popieram - kup lusterko i dzwoneczekna łańcuszku,moja jeszcze lubiała się kąpać miałam papużkę falistą znajdę,gdy do mnie trafiła to po falach na łebku i po dziobku widac było,ze ma kilka latek,u mnie przeżyła następne 8 lat więc chyba było jej dobrze :)

Gość papuzka falka
kupie lusterko, dzieki dziewczyny, strasznie mi ulzyło, dzwoneczek juz ma ale w ogole sie nim nie bawi, ma hustawke i tez jej kompletnie nie uzywa - moze ona jakas dziwna jest

Gość jak mozna ot tak kupic zwierze
Słuchaj, dziwne, że tak sie dziwisz czytając o lusterku. Czy ty dziewczyno w ogóle sie nie przygotowałaś na przyjęcie papużki do domu? Nic o nich nie czytałaś? :O Gdybyś przeczytałą choć jeden poradnik- nawet w necie, to zrozumiałabyś po co im lusterko. Widząc sieie w lustrze, nie czują sie samotne!

Gość dbbd
Kup lusterko-huśtawko-dzwoneczek. Takie kombinacje 3 w 1 jest bardzo dużo w sklepach zoologicznych.

Gość czy ktoś...
Hmmm dzwoneczek..... mój papużek notorycznie go gwałci. To trzeba widzieć! Zachowuje sie jak zboczony pies- tak samo to robi, tylko bardziej bokiem. Dziwny z niego stwór :)

Gość papuzka falka
czytałam fora specjalistyczne np to http://www.papugi.dt.pl/forum/forum/default.asp i tam pisali ze luisterka szkodza papugom wiec przyjełam ze to prawda nie wiedział ze trzeba przechodzic jakies specjalne szkolenia zanim sie kupi papuge mam ja dopiero od tygodnia i wszystkiego nie wiem jeszcze dlatego sie pytam czy to zabronione???

Gość jak mozna ot tak kupic zwierze
papużka falka Sory, nie chciałam ci przykrości sprawić. Uniosłam sie, bo mam zły dzien za sobą. :(

Gość krol prawikow
a co myslicie o prawiczkach powyzej 20 roku zycia ?

Gość lidkadd
wiesz co, po forach, to ty nie chodź. Lepiej kup sobie książeczkę o papużkach- w każdym zologicznym sklepie dostaniesz- chyba z 5 zl kosztuje. Takie źródło jest przynajmnej pewne. :)

Gość co za
krol prawikow Że trzeba im kupić lusterko i dzwoneczek :)

Gość jak mozna hodowac 1 papuge
?? nie wdajac sie w zawilosci hodowli, wymaga ona rozmnazania zwierzat wiec ty nie hodujesz jej, tylko ja chowasz chow a nie hodowla nie uzywaj slow ktorych znaczenia nie znasz

Gość krol prawikow
a po co lusterko i dzwoneczek ?

Gość anais nin
krol prawikow-zebys mogl gwałcić dzwoneczek a patrząc w lusterko czuł się mniej samotny :p

Gość krol prawiczkow
aha, już wiem buziaczki for you dziewczyny 😘 jesteście najlepsze ;)

Gość gasia
Ja mam papużkę falistą, jestem z nią praktycznie cały dzień (nie pracuję). Mąż jak wraca z pracy siada na komputerze i wtedy nasza papużka przylatuje do niego i siedzi mu na ramieniu. Mamy tylko jeden pokój, więc ma z nami ciągle kontakt. Czasem poleci do kuchni albo na szafę coś nabroić ;) Nigdy w życiu nie zdecydowałabym się na zakup tego ptaka gdyby miał zostać sam. Mam kilku znajomych hodowców tych papużek i każdy z nich mówi, że falka nie możne zostać sama bo zdechnie. Lusterka jej nie kupiłam bo też słyszałam że od tego zgłupieje skoro widzi papużkę do której nie można dojść. Gdybym kiedykolwiek musiała na stałe wychodzić z domu na pewno kupiłabym mojej falce towarzystwo. Oby nigdy nie było takiej potrzeby bo mamy z nią świetny kontakt, wyjada nam z talerza, chodzi z nami pod prysznic a nawet parę razy karmiła mojego męża z wola :))

Gość gość
to kupcie drugą papużke głupie baby, wy byście chciały całe życie być same?:o

Gość krezelka
Ja miałam samotną papugę i taka jest bardziej socjalna. Zdecydowanie łatwiej się oswaja. Nie wydaje się samotna. Generalnie zawsze otwierałam jej klatkę i robiła sobie piesze wędrówki po mieszkaniu albo siedziała mi na ramieniu i oglądałyśmy razem tv ;)

Gość krezelka
Niemniej już więcej nie zdecyduję się na papugę ponieważ brudzi bardzo. Wokół klatki bardzo dużo piór, pyłu. No i te kleksy pospacerowe.

Gość wielbicielka ptaków
Ja choduje papużke falistą i jest jej bardzo dobrze! Głupkami są Ci co mówią że papugi nie mogą żyć bez partnera! Żeczywiście trzeba poświęcać im dużo uwagi ja na przykład rano bawie się z nią przez 5min. Po południu-20min. Wieczorem-15min. I też oprucztego zabawki ręcznej roboty... wpisz sobie w yotoube zabawka dla papug i obejrzyj a innych rzeczy warznych o papugach dowiesz się na stronie PAPUGI.com.pl :-)

Gość gość
a jeśli czyjaś papużka się lusterka boi i wariuje ??? :( :'(

Gość Ptasia mama
Aż nerwy człowieka ponoszą, czytając niektóre wypowiedzi. Co z tego, ze papużka wydaje sie byc szczęśliwa? Korzysta z chwili, kiedy nie jest sama, z człowiekiem bawi sie bo nie ma żadnego wyboru! Ale człowiek nigdy nie zastąpi jej ptaka, a taki towarzysz własnego gatunku jest NIEZBĘDNY w jej życiu! Trzaśnijcie się w czerep jak uważacie inaczej, papużka to nie jest zabawka ze ma za wami wszedzie łazić, nie uczłowieczajcie jej, to dla niej wielka krzywda. Dwa - kto tylko ma lusterko u samotnego ptaka niech je z miejsca wypieprzy. To wprowadza ptaka w poważne problemy psychiczne, ktos pisał ze papużka jest agresywna dlatego ma lusterko zamiast kolegi ze swojego gatunku - papużka jest wlasnie agresywna przez lusterko! Ludzie! Jak mozna trzymać takie zwierzątko i nic o nim nie wiedzieć i go krzywdzić? Powinniście sie trzymać z daleka od zwierząt w takim razie. Papuzka nie jest wcale łatwa w obyciu, musi miec bardzo urozmaiconą dietę, codzienne loty i TOWARZYSTWO DRUGIEGO PTAKA! Ja od 10 lat trzymam faliste i aktualnie mam cztery te urocze ptaszki i dopiero żyjąc w takim małym stadku - te ptaki sa szczęśliwe i niesamowicie cieszą oko! Opamiętajcie sie, albo oddajcie te biedne stworzenia komuś kto sie na tym zna :(

Gość gość
Nie kupuj drugiej! Koleżanka mojej cioci jest weterynarzem i powiedziała , że : papuzka żyje dłużej sama! A dlaczego ? Bo nie ma drugiej i w ten sposób się od siebie nie zarażają chorobami." Zgadzam się z nią , ponieważ mam teraz papużke jedna , kiedyś miałam parke to umarły , potem kupiłam sobie drugą i też umarły , potem trzecią i też kaput!więc postanowiłam ze kupie jedna i moja kochana Lili żyje ze mną już 6 lat ! Trzeba tylko jej kupić dużo zabawek, czyścić co tydzień miseczki i klatkę i poświęcać jej trochę czasu. I lusterko też się przyda :) Mam nadzieję ze to przeczytlas :) miłej nocy ! :D

Gość gość
A i meszcze pamiętaj żeby jej puszczać odgłosy papug! Wpisz w Youtube ,, odgłosy papug falostych 2h" i już! Moaj jest tym oczarowana! Jak jej puszczam to mam spokój i jest bardziej energiczna! Zaczyna skakać po drabinkach i jest super! Całuski :*