Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

DomarU

Jak rozwiązać te 2 ZADANIA z równań i nierówności kwadratowych ??

Polecane posty

1. Suma kwadratów dwóch liczb jest równa 1872 , a stosunek tych liczb wynosi 3/2. Wyznacz te liczby. 2.Pewien człowiek zapytany i le ma lat, odpowiedział : "Jeżeli całkowitą liczbę moich lat pomnożymy przez liczbę o 50 mniejszą i do otrzymanego iloczynu dodamy 624 to otrzymamy liczbę ujemną". Czy na tej podstawie można ustalić ile ma lat ten Człowiek ?

Gość no ny na
adezyno tam masz czeski błąd -- stosunek 3/2 a nie 2/3

Gość Dzisiaj jutro zawsze
Oblicz, jaką wartość będzie posiadała prędkość spadającego ciała z wysokości 10m, wiedząc, że jego masa wynosi 25kg. Czy wynik to będzie w zaokrągleniu 14,14m/s?

Gość no ny na
no na pewno masa nie bedzie miała wpływu na prędkość spadania :)

To zadanie z fizyki, a mianowicie z ćwiczeń od tego przedmiotu.

Gość no ny na
masa nie ma wpływu, bo redukuje sie we wzorach :) znasz eksperyment rzuty dwóch kulet plastikowej i metalowej z wiezy ? obie spadną tak samo :) tu masz wzory na czas spadku t^2 = 2h/g i na predkosc ze stalym przyspieszeniem predkjosc początkowa razy czas razy przyspieszenie :) tu masz wartosc w danej sekundzie spadku jako wynik w zadaniu w ostatniej sekundzie bo rozumiem, ze pytanie jest op wartosc przed uderzeniem w ziemie

Wzory których użyłam to wzór na energie kinetyczną i energie potencjalną, czyli Ep=m*g*h oraz Ek=1/2 m*v (to v to do kwadratu). Dalej nie wiedziałam co zrobić, więc ktoś mi powiedział, że Ep=Ek i po przekształceniu wzoru wychodzi jakieś v= pierwiastek z 2*g*h. No to policzyłam tak i wyszło mi 14,14m/s. Nie wiem czy wynik jest dobry, ba nawet nie wiem, czy wzory są poprawne :)

Gość no ny na
dzisiaj jutro zawsze, a jaką przyjąłes/przyjełas wartość g? 10 czy 9,81 ?

10m/s^2

Gość no ny na
z energi tez mozna to policzyc zdaje sie , bo masz zachowaną energie zaraz to policze i Ci napiszę, tylko pójde sobie na faje najpierw

Gość Dzisiaj jutro pojutrze
Ok. Dzięki za pomoc :)

Gość no ny na
to pewnie gutt Ci wyszło, bo z wzorów, ktore napisałam wychodzi 14,2

Gość Dzisiaj jutro pojutrze
To jeszcze raz dziękuje i pozdrawiam wszystkich zaangażowanych

Gość no ny na
adezyno, zrób sobie mały eksperyment jak Cię interesują takie rzeczy jak pierwszy raz sie z tym spotkałam to był dla mnie dość sympatyczny wez dwie rzeczy skrajnie roznej masy i rzuc na ziemie z jakiejs wysokosci (nie polecam jajek) i zobacz jak spadną wazne jest zeby mialy taką sama wielkosc albo jak najbardziej znlizoną bo o ile masa niema znaczenia o tyle powierznia ma, bo liczą sie opory powietrza to jest fajne, bo przeczy takiej pierwszej intuicji o spadaniu przedmiotów :)

Gość czeski blad pfy
z tym stossunkiem na poczatku to bez przesady, przeciez nie liczy sie kolejnosc liczb, czy 2/3 czy 3/2 nie ma znaczenia, gdyz wyzej jest suma, a nie roznica albo iloraz, zatem kolejnosc nie ma znaczenia, pozdrawiam

Gość no ny na
to prawda, zadanie byłoby rozwiązane poprawnie :), a taki zapis na pierwszy rzut oka był dla mnie logiczniejszy dla kogoś kto prosił o rozwiązanie - chyba w przypadku sumy niesłusznie, i napisałam czeski, bo raczej adezyno nie zrobiła tego celowo ale oczywiście masz rację, równiez pozdrawiam