Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość oiss-ka

co w rodzinie to nie zginie? no chyba mam inne zdanie! a wy?

Polecane posty

Gość oiss-ka

Witam! Temat może dość banalny , ale kwestia ta trapi mnie od jakiegos czasu i zastanawia mnie jak to jest u was, czy to może ja z księzyca się urwałam i jestem zołzą do potęgi! Otóż pokrótce; jesli ktoś z rodziny brat, siostra, bratowe,szwagierki, itd. poprosi was o zawiezienie np. do innego miasta waszym autem czy oczekiwanie zapłaty za paliwo jest oznaką chytrości czy zwykłej uczciwości? otóz w rodzinie mojego męza panuje dziwne przeświadczenie że od rodziny pieniędzy sie nie bierze- nierzadko proszą by zawięźć ich np. 200-300km w dwie strony a na słowa o zapłate reaguja ze zdziwieniem. dodam że jeszcze od nich pomocy nigdy nie uzyskalismy - bo nigdy im nie podrodzę zeby w razie potzreby pomóc, a oni czesto coś potzebują. Ja nie widze w tym problemu ale oboje z męzem pracujemy, nie brakuje nam i zyje sie dobrze ale pieniadze n aulicy nie leza i czesto musimy sobie np. czegos odmówić bo mamy inne wydatki kredyty itp. Wiec uważam że jesli ktoś z rodziny znajomych prosi np o zawiezienie do np, specjalisty( ostatnia sytuacja 300 km w jedna stronę) to chyba kultura wymaga by rozliczyć się za paliwo??? takie przynajmniej moje zdanie. a może sie myle? czy powinnam za free wozić rodzinkę, no bo nie wypada? a co kiedy koszty to 200-300 zł? Jak to jest u was?

Gość a u mnie w rodzinie to jest ta
ze jak sa jakies male odleglosci np 30 km w jedna strone to nic nie chcemy...ale jesli jest to juz dalsza trasa i to ktos nas prosi o to zeby tam jechac to moja rodzina wie ze musi dac na paliwo

Gość no raczej jasne chyba
że za darmo to nic nie ma!

Gość najlepsza.strona.ztym
Graj i zdobywaj nagrody! www.zaproszenialockerz.eu Zaproszenia na Lockerz w kilka sekund! POLECAM

Uzależniłbym od sytuacji. Jeśli masz czas(to tez ważne) i cię stać, a druga strona kasy nie ma, to w sytuacjach "wyższej konieczności" jak najbardziej bym nic nie chciał w zamian... JEśłi jesteś natomiast "dziewczynką" na posyłki, to moim zdaniem należy coś takiego zdecydowanie ukrócić. Bez względu na to, co powie "rodzina". W końcu ty tez masz swoje życie i prawo do niego. Tak jak opisałaś, wygląda to niestety na zwykłe wykorzystywanie ... Ale zdaję sobie sprawę i wiem, że czasme bardzo trudnio jest powiedzieć NIE. Albo uzgodnić "warunki".

Gość oiss-ka
czas to swoja drogą- no bo uważam że sytuacje w których nie wypada odmówić. tylko mnie nauczona normalnej uczciwości- kiedy ja potrzebuje pomocy, najczęsciej znajomych bo w rodzinie mojego m to chyba w jedna strone działa, zazwyczaj korzystam z uprzejmosci znajomych. np potzrebowałam jechac do innego miasta 100 km nie miałam akurat wolnego auta, zapłaciłam kolezance za paliwo( z nawiazką) po drodze postawiłam obiad- bo zeszło cały dzień na miejscu - i obie byłysmy usatysfakcjonowane. Uważam że to uczciwy układ. No niestety inni myslą inaczej :(

Cóż mogę dodać? Podzielam całkowicie twój punkt widzenia. Choć bywało, że sam kasy nie chciałem, jak też że i nie płaciłem. Niem asztywnych reguł, ale ... są granice. Powinny być...

Gość hargynna
mój mąż ma sistrę z mężem którzy nigdy nie mieli auta, mieszkają sobie i są strasznie oszczędni , każda stówka jest u nich na wage złota.Też ciągle wymagali od męża wożenia w sprawie załatwienia swoich interesów a paliwo drogie aż szok.Pewnego razu szwagier przyszedł i poprosił o zawiezienie do sąsiedniego miasta bo tam ma ciocie a ja mu powiedziałam - to musisz zwrócić za paliwo --on sie okrutnie obraził.Nie odzywał się i patrzyła na nas jak na przestępców.On nie zdaje sobie sprawy jaki todrogi interes, eksloatacja auta, paliwo.Po kilku miesiącach mu przeszło bo potrzebował jechać na drugi koniec Polski i dał na benzynę.Po jakimś czasie zrozumiał i wie że za coś takiego przynajmniej wypadałoby zwrócić koszt paliwa.

Gość wszystko zalezy od rodziny
w mojej jest tak jak w rodzinie Twojego meza - pelna komuna :P Zreszta podobnie z niektorymi bliskimi znajomymi. Wrecz czuje sie urazona, jak mi chca placic, czy cos dawac w zamian. Odwdzieczenie sie ewentualne (ale niekoniecznie!!) polegac moze na innej pszysludze, o ktora byc moze kiedys ja sie zwroce. A co jesli nie bede miala wtedy czym zaplacic? Wiec zadnych zaplat nie oczekuje. malo tego - nie przyjmuje.

Gość w mojej rodzinie
jesli chodzi o niewielkie odleglosci, np. 15 km nie bierze sie pieniedzy ale jesli byloby to np. 100-200 km czy wiecej to tak, przynajmniej ja bym sie glupio czula gdybym nie zaplacila i nie ma znaczenia czy to bliska rodzina czy ktos znajomy.

Gość w mojej rodzinie
oczywiscie sie nie liczymy za kazdym razem bo są rozne przypadki ale zazwyczaj jakos sie miedzy soba porozumiewamy w kwestii placenia;)

Gość wszystko zalezy od rodziny
przysluge mialam na mysli, nie ten dziwny teor co mi wyszedl ;)

Gość przysluge mialam na mysli nie
teor=twor :classic_cool: