Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość tak się pytam

Do Nglki albo kogoś kto się zna

Polecane posty

Gość tak się pytam

Lekarz na USG zobaczył jakieś zaciemnienie w macicy i powiększone endometrium więc podejrzewa ciążę. Badanie HCG wyszło negatywne. Czy jest możliwe, ze to tak wczesna ciąża, że beta jeszcze nie wyszła, a na USG już widać powiększone endometrium?

Gość Podniosę moze ktoś się zna

Gość jeszcze raz w górę

Endometrium jest pogrubione zawsz po owu. Po jego grubosci mozna jednonacznie orzec doczesna dopiero. gdy ciaza zostaniepotwierdzona. Zrob beta HCG z krwi za 2-3 dni i bedzie wszystko jasne. Jesli bedzie ujemna- to nie ciaza.

Gość dostalam luteinę
test progesteronowy więc się okaże za 2 tygodnie. Tak się tylko zastanawiam czy to jest teoretycznie możliwe. Pęcherzyka nie było widać lekarz zobaczył tylko jakieś zaciemnienie no i to endometrium powiększone podobno jak przy ciąży. Tyle ze ja już jestem ponad tydzień po terminie miesiączki, ale możliwe, żeby się wszystko przesunęło. Ostatni stosunek był 4 dni temu.

Gość a jakie moga być inne przyczyn
takich objawów jak : poszerzone endometrium zaciemnienie w macicy brak miesiączki?

Gość Moze ktoś wię wypowie
Bo nie mogę nic znaleźć na ten temat w internecie albo po prostu nie umiem odpowiednio szukać.

USG to nie aparat fotograficzny z 20 mln piokseli, w macicy są różnego rodzaju zaciemnienia, które nie muszą świadczyć o ciąży. Wystarczy, że aparatura odczyta tak a nie inaczej. Na tym etapioe wóz albo przewóz. Po prostu czekaj, nic innego Ci nie pozostało.Możliowe, że zarodek się dopioero zagnieżdża, wtedy test mógłby wyjśc jeszcze ujemny ale w takiej sytuacji za 2-3 dni wyjdzie już dodatni, więc powtórz.Pisałam też, że powiększone endometrium jest zawsze po owulacji, nawet bez ciąży. To nie jest jednoznaczne potwierdzenie ciąży ale stwierdzenie, że jesteś w fazie poowulacyjnej.Za wcześnie na jakiekolwiek zagnieżdżanie ze stosunku 4 dni temu, komórka byłaby jeszcze w jajowodzie. Jeśli jest ciąża, to pochodzi z wcześniejszego stosunku.

Gość No to nie ma możliwości ciąży
Bo wcześniejsze stosunki były 3 tygodnie temu więc byłoby już widać pęcherzyk i beta wyszłaby na 100% Myślałam, ze istnieje taka możliwość ze ten stosunek odbył się np dzień po owulacji (ten 4 dni temu) i dopiero wczoraj lub przedwczoraj doszło do zagnieżdżenia wiec beta nie wykrywa jeszcze ciąży a na usg widać tylko zaciemnienie a nie pęcherzyk. Ale skoro piszesz, że to nie możliwe.

Nie, nie ma takiej możliwości. Natomiast mogło się zdarzyć, że do zapodnienia doszło tydzień po stosunku, wtedy byłoby teraz ok 2 tygodnie po nim. Do zagnieżdżenia dochodzi między 6 a 12 dniem po owulacji; u jednej szybciej, u kolejnej - później. więc jak najbardziej realna jest ciąża ze współżycia 3 tyg. temu (niewidoczna na USG).Beta jednak powinna już wyjść z krwi. Dokładnie 3 tyg. temu był stosunek, czy 2,5?

Gość 4 albo 5 listopada
Nie pamiętam dokładnie.

Gość no to jednak dopiero
2,5 tygodnia

Gość a co to zmienia
skoro PODOBNO beta wykrywa już 2-3 dniową ciążę?

Gość BZDURA beta wykrywa ciążę
10 dni po OWULACJI

Gość Tylko ja nie mam zielonego
pojęcia kiedy była owulacja i nie mam pojęcia ile trwał (nadal trwa) ten cykl i co się podziało. Zakładając że plemniki mogą przeżyć w ciele kobiety 5 dni to do zapłodnienia mogło dojść 10 listopada a do zagnieżdżenia 16-17 więc beta robiona 22 listopada była by wiarygodna. Chyba ze ja jakoś źle myślę?

Beta wykrywa ciążę, która istnieje. O ciąży mówi się od momentu zagnieżdżenia. Do zagnieżdżenia dochodzi między 6 a 12 dniem po owulacji (nie po stosunku), czyli proces zagnieżdżania może rozpocząć się zarówno 6 jak i 12 dni po owulacji. Zakładając, że u Ciebie obrało to dłuższą drogę + przeżycie plemników 5 dni = 17 dni = 2,5 tygodnia.Za 2-3 dni beta będzie wiarygodna. W chwili obecnej tylko wynik pozytywny można brać za pewny na 99,%

Gość Czyli dalej wiem że nic nie
wiem. No nic czekam na wyniki testu progesteronowego a potem albo pojawi się miesiączka albo udam się do lekarza na kolejne USG.