Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość panna_marple

Jak nauczyć się inwestować?

Polecane posty

Gość panna_marple

Witam, od pewnego czasu noszę się z zamiarem rozpoczęcia oszczędzania w jakiś rozsądny sposób, tj. dający szansę na zysk. Na razie boję się jednak samodzielnie inwestować w akcje, generalnie nie mam dużej wiedzy w tej dziedzinie. Macie jakieś doświadczenie w tej kwestii? Jak nauczyć się inwestować? Możecie polecić mi strony jakichś poradników i samouczków? Szukałam w sieci, ale poza kilkoma czołowymi portalami finansowymi niewiele znalazłam, a przydałoby się coś prostym językiem :) Znacie coś takiego?

Gość tylko kase stracisz
:p

Gość tomaszowaty
a ile chcesz zainwestować?

Gość tomaszowaty
pytanie było dlatego, bo praktycznie nie da się zarobić inwestując małe kwoty.. W takim wypadku czasem lepiej inwestować w rozwój osobisty itd. A żeby umieć inwestować to trzeba też umieć zarabiać.. A tego w poradniku się nie wyczyta

Gość gpw
na stronie gpw masz dział edukacyjny ,ja tam zaczynałem ;)

Gość eeeeeeeeeeeeeeeee
dziewczyno, jeśli się na tym nie znasz to odpuść, bo naprawdę łatwo jak się jest zielonym wtopić kasę. może spotkaj się z doradcą, pogadaj z kimś kto się na tym zna, niech ci coś doradzi bo nabycie samemu rzetelnej wiedzy na temat finansów zajmuje naprawdę sporo czasu.

Gość idz do radcy finansowego
oni ci pomoga z firmy EFEKT np. albo open finance, ale oni maja tylko niektore placowki na uwadze, bo sa zalezni a efekt jest firma niezalezna Aha i na pocztek robia to za darmo potem... zarabiaja ale ty tego nie odczujesz zreszta dowiesz sie jak spotkasz sie z takim radca jak to dziala. Naprawde warto :)

w Polsce niestety jest tak że jakiekolwiek doradztwo czy pośrednictwo to lipa. Ci "eksperci" nie biorą żadnej odpowiedzialności za to co Ci doradzą albo jak zainwestują Twoje pieniądze. Prowizję zawsze sobie strącą i gitara. Spróbuj inwestować w waluty. W tej chwili najlepiej w złotówki ;) zarabiaj. Jak się złotówka znacznie umocni to za oszczędzaną kasę nakup € albo franków szwajcarskich, może i $ chociaż diabli wiedzą jak z tym dolcem będzie. Możesz też się w wahania kursów wgryźć bardziej i próbować bardziej egzotycznych walut, ale pamiętaj też o tym że pieniądze to też papier wartościowy, ktoś musi chcieć je potem kupić - nie każdy kantor skupuje wszystko, a w bankach mają nieciekawe stawki. Potem czekaj aż się złotówka osłabi tak jak np pół roku temu i sprzedaj swoje dewizy. Cykle się powtarzają i możesz mieć pewność że mniej więcej to wypali. Ma to jeszcze jeden plus ;) nie płacisz podatku ;) trzeci plus jest taki, że gromadząc w tej chwili złotówki otwierasz sobie szersze horyzonty inwestycyjne. Jak ktoś wcześniej napisał aby inwestować musisz mieć pieniądze. Nie musisz mi wierzyć bo groszem ostatnio nie śmierdzę, ale w ten sposób inwestując bardzo małą kwotę przed zeszłorocznym gwałtownym osłabieniem złotówki w szybki i łatwy sposób zarobiłem sobie na kilka fajnych drobiazgów, mimo iż wszedłem i wycofałem się w dość średnim momencie ;) ale z zainwestowanych 2k pln wyszło mi w ciągu tygodnia jakieś 300-400 pln zysku. powodzenia

w Polsce niestety jest tak że jakiekolwiek doradztwo czy pośrednictwo to lipa. Ci "eksperci" nie biorą żadnej odpowiedzialności za to co Ci doradzą albo jak zainwestują Twoje pieniądze. Prowizję zawsze sobie strącą i gitara. Spróbuj inwestować w waluty. W tej chwili najlepiej w złotówki ;) zarabiaj. Jak się złotówka znacznie umocni to za oszczędzaną kasę nakup € albo franków szwajcarskich, może i $ chociaż diabli wiedzą jak z tym dolcem będzie. Możesz też się w wahania kursów wgryźć bardziej i próbować bardziej egzotycznych walut, ale pamiętaj też o tym że pieniądze to też papier wartościowy, ktoś musi chcieć je potem kupić - nie każdy kantor skupuje wszystko, a w bankach mają nieciekawe stawki. Potem czekaj aż się złotówka osłabi tak jak np pół roku temu i sprzedaj swoje dewizy. Cykle się powtarzają i możesz mieć pewność że mniej więcej to wypali. Ma to jeszcze jeden plus ;) nie płacisz podatku ;) trzeci plus jest taki, że gromadząc w tej chwili złotówki otwierasz sobie szersze horyzonty inwestycyjne. Jak ktoś wcześniej napisał aby inwestować musisz mieć pieniądze. Nie musisz mi wierzyć bo groszem ostatnio nie śmierdzę, ale w ten sposób inwestując bardzo małą kwotę przed zeszłorocznym gwałtownym osłabieniem złotówki w szybki i łatwy sposób zarobiłem sobie na kilka fajnych drobiazgów, mimo iż wszedłem i wycofałem się w dość średnim momencie ;) ale z zainwestowanych 2k pln wyszło mi w ciągu tygodnia jakieś 300-400 pln zysku. powodzenia

Jeżeli chodzi o inwestowanie to niestety ale praktyka jest najważniejsza. Teoria również się przydaje, ale bez praktyki ciężko liczyć na duże zyski. Ja swoją naukę inwestowania rozpoczynam od strony https://www.edufinance.pl Dzięki niej można zgłębić wiedzę na temat inwestycji, ale daje też możliwość sprawdzenia się poprzez wirtualne inwestowanie. Bardzo ciekawa możliwość, polecam.

Gość gość
na początku na pewno warto zacząć od tych bezpiecznych inwestycji, w http://powiernik.net/ mają interesujący program inwestowania w złoto, to jest dobry sposób na inwestowanie

Gość gość
Cześć dziewczyny, a co myślicie o inwestowaniu w złote monety albo w sztabki złota? chodzę sobie po różnych serwisach i na stronie Mennicy Polskiej https://www.mennica.com.pl/produkty-inwestycyjne/analiza-rynku-zlota przeczytałam, że złoto jest dosyć stabilną formą inwestowania i popyt w 2016 roku był rekordowy. Podobno może to mieć częściowo związek z niepewną sytuacjją polityczną na świecie, złoto jest wtedy dosyć pewną formą inwestowania. Zastanawiam się czy do tego nie podejśc jakoś głębiej, bo z drugiej strony dzisiaj w radiu usłyszałam newsa, że odkładając pieniądze na lokatach tak naprawdę tracimy, bo zysk jest mniejszy niż inflacja. Dlatego szukam alternatywy

Gość gość
Polecam zajrzeć na http://www.mennicakapitalowa.pl, znajdziesz wiele informacji i dowiesz się, w co można zainwestować. Ciekawym tematem są np. złote monety.

Gość sageno

Normalnie. Przecież macie szkolenia i webinary w XTB. Z tego korzystajcie. Jest również opiekun, macie demo systemu. Tak naprawdę bez wykładania złotówki można przejść przez cały etap przygotowania do inwestowania, a dalej to już wszystko zależy do waszej wiedzy. Nie każdy jest stworzony do forexa, ale generalnie potencjał takich inwestycji jest znaczny.

Gość dekow

Lubię XTB również za to, ile mają narzędzi inwestycyjnych - mnóstwo tego. No i xstation - moim zdaniem nieporównywalnie lepszy niż MT4, ale to też kwestia gustu. Starci gracze wolą MT4 😉 DLa mnie ten system jest już jak na te lata po prostu zacofany.