Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

mama malego Danielka

Jechac czy nie jechac?

Polecane posty

Na Boze Narodzenie moj synek bedzie mial 4,5 miesiaca i chcialabym, jak co roku, spedzic Swieta z moja rodzinka, do ktorej mam dokladnie 680 km i od kilku tygodni bije sie z myslami: jechac czy nie jechac? Dodam, ze jezdzimy samochodem i zwykle podroz zajmuje nam 5,5-6h, ale z Danielem bysmy oczywiscie czesciej sie zatrzymywali, a wiec pewnie jechalibysmy tak z 8 h. Co byscie zrobily na moim miejscu? Pojechalybyscie z takim maluchem w tak daleka trase czy nie?

Gość raczej zwolnijcie
co? 680 km w 5,5 czy 6 h to zdrowo przekraczacie dozwoloną prędkość:O

Gość ona sciemnia
w polsce nie ma drog zeby w tyle czasu dojechac tyle kilosow sorry

Gość ajasama
powiem Ci tak : ja ostatnio jechałam z maludą w podobnym wieku ok 80 km i wiesz co - ładnie przespała trasę w obie strony. Ale Twoja to prawie 9 razy tyle... nie wiem, czy bym się odważyła. Choć rozumiem powody :)

Gość mama klaudii
ja z moja latam samolotem z uk do polski .... pierwszy raz sie bałam czy nie bedzie płakac przy starcie ale było ok. :) moja kuzynka jezdzi z Holandii z córcią autem i dają rade ale jest im ciężko to zalezy od dziecka , bo ich mala niecierpi w foteliku siedziec a im starsza to gorzej :(

Ja jechalam z mala 1000km jak miala trzy i pol miesiaca,wracalismy tez tyle samo jak miala cztery i pol.Droga zajela nam 10godzin,niewiele dluzej niz bez dziecka(zanim ktos na mnie naskoczy,to powiem,ze jechalismy nie w PL i caly czas autostrada). Tyle tylko,ze jechalismy na noc,mala spala calutka droge tak jakby byla w domu,budzila sie tylko raz na jedzenie,co nie bylo problemem,bo karmie piersia.

Gość ona sciemnia
to nie sciemnia jedz, 6 g to nie jest duzo, takiemu dzieciakowi to nie robi i tak przez wiekszosc drogi bedzie spal, bo go nie bedzie telepac na niemieckiej autostradzie jak na polskiej "7". przystanki bardziej tobie beda potrzebne niz jemu ;) pzdr

No wlasnie moj synek dobrze znosi jazde samochodem, w sumie caly czas spi. Do tej pory najdalej wybralismy sie do siostry meza, ktora mieszka od nas 230 km i maly cala droge przespal, ale kurcze, to w koncu prawie 700 km...tak strasznie bym chciala spedzic Swieta z rodzinka, bo tutaj sobie ich nie wyobrazam...:O, ale z drugiej strony on taki maly i wlec go az taki kawal...

W moim przypadku to tez byl pomysl meza i okazal sie swietny.Jedz,ale jesli to faktycznie nie problem,to lepiej na noc.

Tylko nocą. My tak jeżdzimy nad morze 7h i nigdy jeszcze nie mieliśmy z małym problemów. Dziecko w tym wieku już odróznia dzień od nocy więc jest szansa ze będzie spał.

Zgadzam się z poprzednikami,jedz,bo szczęśliwa matka,to również szczęśliwe dziecko :) ale najlepiej w nocy,bo dla maluszka ta podróż nie będzie taka męcząca i tak bardzo jej nie odczuje.

ja bym sie nie zastanawiała dluzej tylko jechala. Bez przesady 4,5mca to nie noworodek. Mozna robić przerwy na karmienie a dzieci zazwyczaj lubią jezdzic. Moja kuzynka przyjechala do Polski z Holandii jak jej mała miala 4 mca a ja urodze w kwietniu a w lipcu/sierpniu tez planujemy jechac ok 600km na poludnie Niemiec do rodzinki.

Gość Pachnące oliebollen
Nic się nie bój. Znam młodsze dzieciaki, które były nawet dużo dalej od twojego maluszka i też samochodem. W razie czego zawsze możecie polecieć, a potem wynająć auto na lotnisku, albo wsiąść taksi, albo po prostu poprosić kogoś, żeby was odebrał. A swoją drogą, to czemu tak strasznie nie lubisz świąt w Holandii? Tam jest w święta akurat bardzo fajnie i dużo ciekawiej niż w Polsce. Zresztą za parę dni jest już Sinterklaas. :D Skoro już koniecznie chcecie się gdzieś wyrwać w okresie około-świątecznym, to poleciłabym nieco bliższą destynację. Jedźcie sobie na Weihnachtsmarkt do Kolonii. Do Polski możecie zawsze pojechać na Wielkanoc albo na wakacje.

Gość kicia34
a ja bym nie jechała, na święta mnostwo ludzi wyjezdza, więc będzie okropny ruch na drogach, nawet w nocy moze byc nieciekawie, bałabym sie ze wzgledu na wypadki i niebezpieczenstwa, na drodze, tym bardziej taki maluch, moj znajomy zginał przed swietami w wypadku, oczywiscie ruch był nie z tej ziemii..a tez jechał w nocy Ja bym została w domu jechac 680 km na wa dni i potem wracac, dla mnie to byłoby za daleko

Pachnące oliebollen - Sinterklaas to zo innego :), ale Swiat sobie tu nie wyobrazam. Mozesz mi napisac dlaczego uwazasz, ze tu Boze Narodzenie jest fajne i ciekawsze niz w PL? Tutaj raczej Swiat sie specjalnie nie obchodzi, a juz na pewno Holendrzy nie maja pojecia co to jest bozonarodzeniowa tradycja (jakakolwiek! :) ) i Sinterklaas jest o wiele wazniejsze, a juz na pewno Bozego Narodzenia nie obchodzi rodzina mojeg meza. Dla nich to zwykle dni wolne, wiec dla mnie - osoby, dla ktorej rodzinna atmosfera i tradycja sa mega wazne - Swieta tu to bedzie kara. Mieszkam juz lata w Holandii i nigdy jeszcze nie spedzilam tu Bozego Narodzenia z wyboru i bardzo swiadomie :) I wierz mi, tu nie chodzi o zadne wyrywanie sie gdzies, wakacje czy inne tego typu, ale po prost kocham Swieta w moim rodzinnymi domu i jesli nie pojade to juz wiem, ze wyleje morze lez w te dni...:) Osobiscie Weihnachtsmarkt bardziej podoba mi sie we Frankfurcie (mieszkalam tam pol roku), niz w Kolonii, a i w Münster tez jest bardzo fajny. kicia34 - i wlasnie o to boje sie najbardziej...Boje sie, ze bedzie kociol na drogach, jak co roku, a jeszcze nie daj Boze jakies sniegi, mrozy, albo deszcze... Moja kolezanka w zeszlym roku wracala pozniej od nas i przejechanie 700 km zajelo im 17 h!!! Bo takie byly korki przez mroz...:(

Gość nununu
nie zastanawiaj sie ,tylko jedz,najlepiej zaplanuj podroz na noc,dziecko powinno ci spac cala droge,piec czy szesc godzin to nie jest az tak dlugo,w nocy nie ma takiego ruchu,a i dziecko bedzie mialo mozliwosc sie przyzwyczaic do takich wypadow i na przyszlosc nie bedzie sprawial klopotow w podrozy:)

Gość coś mało kilometrów
700 km do polski tak?? z holandi?? hmmmm coś mało tych kilosów albo ja się nie znam :)

coś mało kilometrów - mieszkam blisko granicy niemieckiej, a pochodze ze Szczecina, wiec to samo, tylko z drugiej strony :) Najgorzej, jak ktos szuka dziury w calym zamiast odpowiedziec na temat :p

Gość tych czepiajacych sie
kilometrow my z mezem "robimy" 850 km w niecale 8 godzin :P w niemczech przez autostrady (jesli nie ma ograniczen moza jechac ile fabryka dala) , w polsce po platnych :P

Gość mamo my tez bedziemy
jechac, a mamy do pokonania 900 km, nasze dziecko bedzie mialo wtedy 5 miesiecy :) bedziemy jechac noca wiec mam nadzieje, ze maly bedzie spal :P

Gość ale mimo wszystko
ale to jednak całe niemcy się przejeżdża nie?

Gość ale daleko
mnie się nie chce jechać do teściowej 300 km :) a 700 to już wogóle :)

my wyjeżdżamy wcześnie rano 3-4 i wówczas na drogach jest pusto. Wystarczy nagrzać furę i maleństwo przenieść w zawiniątku i w drogę. Pamiętaj, że święta spędza się najfajniej z rodziną

Gość MAMAolKA
jedźcie nocą...my z mężem wpadliśmy na taki pomysł dopiero jak mały miał ok 8-9 miesięcy.. super się jedzie, ale...... 1. zachowujemy wtedy normalny rytuał wieczorny ( kaszka, kąpiel itp.itd) tylko zwracam wtedy szczególną uwagę na dokładne wysuszenie włosów i uszu; czasem odpuszczam mycie włosów. 2. przygotowuje sobie na wypadek termos z gorącą wodą + butelka z przegotowaną zimną wodą+ odmierzona ilość mleka 3. nie ubieram zbyt ciepło+ wystarczy kocyk i np. bezrękawnik i polarowy śpioszek 4. u nas problem nie rozwiązany to migające w nocy latarnie... czasem ich "miganie" rozbudzają syna... jeździ przodem do kierunku jazdy.. ty masz małe dziecko więc weź pieluszkę by przysłonić fotelik samochodowy 5. dziecko trafia do samochodu ostatnie... po załadunku bagaży i innych takich podobnych pierdułek... miłego podróżowania :) .... aha i przemyślcie jak przenieść dziecko do mieszkania/ domu jak już zajedziecie.

Gość MAMAolKA
aha... my wyjeżdżamy normalnie.. mniej więcej w porze kiedy normalnie kładziemy syna spać... ok 18-30-19.30.

mamo danielka-tez znam dzieciaczki co juz w wieku 4-6msc 1000km robily i nic sie nie stalo:) a moja kumpela leciala z 3 msc coreczka samolotem do PL i tez bylo wszystko ok-chociaz ja bym sie bala troszke...

mamo danielka widze wlasnie ze we Frankfurcie mieszkalas:)to pozdrawiam z samego serca FFM-a Weihnachtsmarkt zaczyna sie juz od jutra:) w tym roku obejdzie sie bez Glühwein u mnie,ale moze w przyszlym sobie odbije:)