Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jak to jest z l4

jak to jest z L4 w ciąży???

Polecane posty

Gość jak to jest z l4

Mam umowe na czas określony. czy jeśli okazałoby się, że jestem w ciazy np. kilka miesięcy przed skończeniem umowy i dostałabym L4, to czy ZUS płaci wtedy pensję do końca ciaży, czy do końca umowy. jak to jest?

Gość pipi25
w takim wypadku pracodawca ma obowiązek przedłużyć z Tobą umowę na czas określony do porodu. Jeżeli będziesz na zwolnieniu w tym czasie, ZUS wypłaca Ci pensję oraz drobny zasiłek do momentu trwania umowy. Niestety nie wiem jak to jest z macierzyńskim w takim przypadku.

pipi - w przypadku umowy na czas określony kobieta chroniona jest dopiero od 3 miesiąca ciąży, więc:- pracodawca może zwolnić pracownicę, jesli przed ukończeniem przez nią I trymestru dowie się o ciąży;- jeśli pracownica idzie na zwolnienie a umowa kończy się po 3cim miesiącu ciąży, i dodatkowo pracownica nie wrci do pracy przed ukończeniem 3go miesiąca ciąży, wtedy pracodawca ma obowiązek umowę przedłużyć- jesli umowa kończy się przed ukończeniem przez pracownicę 3go miesiąca ciąży, wtedy pracodawca może niczego nie przedłużać