Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mo_nii99

Wyrwanie dwóch piątek !

Polecane posty

Gość mo_nii99

Witam. Chcę założyć aparat ortodoncyjny bo mam zły zgryz... I najpierw musiałam wyrwać ósemkę. Ból niesamowity. Teraz poszłam znowu do ortodonty i powiedziałam, że przyjrzała się temu wyciskowi i muszę usunąć jeszcze dwie piątki, żeby wszystko ładnie się ułożyło, bo jak się ich nie usunie to wyjdzie mi jakaś duża szpara. Bardzo zalezy mi na tym aparacie, bo od dawna marzą mi się piękne zeby. Ale mam obawy przed bólem, który czeka mnie przy wyrwaniu tych piatek. Jestem zrażona tą ósemką, bo bardzo to przeżyłam. Ósemka była ułożona leżąco i nie przebiła się przez dziąsło i pchała reszte zębów w bok i usunięcie jej było okropne. Później przez ponad tydzień miałam dwie twarze tak mi to napuchło. Nie mówiąc, że nie mogłam nawet chleba ugryżć. I przez jakieś 3tyg. dobrze buzi otworzyć. Obawiam się, że w przypadku tych piątek będzie tak samo. Choć słyszałam, że wyrwanie zębów innych niż ósemki nie jest aż tak bolesne. Może ktoś miał wyrywaną piątke i powie mi jak to jest...

Gość hjhkgddd
miałam wyrywaną ósemkę i nie czułam zadnego bólu. podobnie było z 6stką(bardzo zniszczoną i trudną do wyrwania). również zadnych komplikacji i opuchlizny po. ale ja mam bardzo dobrego dentystę ze specjalizacją chirurg szczękowy. miałam też kiedyś wyrwanego zęba przez konowała w przychodni i ból był niesamowity. znam tez ludzi, którzy mieli nieciekawe historie przy wyrywaniu- ból, spuchnięta twarz, peknięta kość szczęki. polecam znalezienie dobrego dentysty. popytaj znajomych, przejrzyj forum o dentystach w swoim mieście, bo nie warto cierpieć, a naprawdę nie każdy dentysta potrafi wyrywać zęby

Gość mo_nii99
myslalam ze mam dobrego lekarza... tez chirurg szczekowy. polecila mi wlasnie ta moja ortodontka tego chirurga. ale nie dosc ze zaplacilam 300zl (!!!) za wyrwanie osemki to jeszcze cierpialam dlugi czas. moze sprobuje udac sie do innego ortodonty moze mi zaproponuje leczenie bez wyrywania tych dwoch piątek.

Miałam usuwaną ósemkę podobnie jak Ty, leżąca, nieprzebita. Zabieg koszmarny, leczenie długie. Miałam tez dawno temu usuwaną piątkę, obyło sie bez najmniejszych komplikacji, zero opuchlizny i bólu po. Tylko ósemki tak potwornie bolą, reszta zębów nie sprawia takiego kłopotu chyba że zrobi się suchy zębodół

Gość mo_nii99
No cennik niesamowity! W sumie za kawałek gazy zapłaciłam 20zł :/ Ten chirurg został mi polecony, więc myślałam, ze jest ok. Zwłaszcza ze to prywatna przychodnia... Teraz nie ma co... Idę wyrywać kolejne zęby na ubezpieczenie...

Wyrywanie wyrywaniu nierówne, za zwykłe wyrwanie zęba faktycznie w gabinecie płaci się w granicach 50-100 zł. Ale za "wyrywanie" ósemki płaci się nawet 300 zł. Ja gdyby nie NFZ tyle bym zapłaciła bo miałam cięte dziąsło w kilku miejscach i rozwiercany na trzy części ząb bo nie dało się go wyciągnąć, do tego szwy. Zwykłe wyrywanie przy tym piątki to była przyjemność